A kutyák így jelezhetik a rákot

A kutyák az orvosi teszteknél is hatékonyabban szagolhatják ki a daganatos és egyéb súlyos betegségeket.

Mindnyájan tudjuk, hogy a kutyáknak remek a szaglása, de olyan esetekről csak ritkán hallunk , hogy súlyos betegséget segítettek volna diagnosztizálni. Egy amerikai nő kutyája viszont erre is képes volt - és nem ő az egyetlen.

Rák, áttét, daganat: pontosan mik ezek? Ki gondolná, hogy szervezetünkben nap mint nap keletkezhetnek rendellenes sejtek? Mivel azonban az immunrendszer hatékonyan pusztítja őket, sokáig egészségesen élhetünk. Mitől rendellenes egy sejt, és hogy tud tumorrá szaporodni? Kattintson a részletekért!

Háromszor is kiszagolta gazdájánál a rákot

Stephanie Herfel nemrég osztotta meg történetét a világgal. Az egyik wisconsini lapnak mesélte, hogy egy ideje már fájt a hasa, amikor új kutya került a családhoz. Sierra, a szibériai husky rövid időn belül különös dolgot tett: megszagolta a nő hasát (először azt hitték, leöntötte magát valamivel, de a kutya még kétszer visszament szaglászni), majd elrejtőzött a lakásban.

Bár elsőre inkább furcsának vagy ijesztőnek gondolta a történeket, Stephanie rövid időn belül felkereste a háziorvosát. Ő - mondván, hogy csak egy petefészekciszta - gyógyszereket írt fel a nőnek, aki nem lett jobban. Sierrát sem győzték meg a gyógyszerek: közben már a szekrény hátsó részében bujkált.

A kutyák képesek kiszagolni a súlyos betegségeket
A kutyák képesek kiszagolni a súlyos betegségeket

Gazdája rövidesen elment egy nőgyógyászhoz, és nem sokkal később megtudta: hármas fokozatú petefészekrákban szenved. Megoperálták, és kemoterápián is átesett, 2014 áprilisában pedig úgy tűnt, véget érnek számára a kezelések. De Sierra alig egy év múlva újra elbújt a szekrény hátsó részében. Stephanie ezúttal azonnal orvoshoz fordult, és néhány vizsgálat után már tudta: ezúttal a májában növekszik egy daganat, 2016-ban pedig a kutya hasonló jelzését követően a kismedencei területen találtak nála csomót.

Honnan tudta Sierra, hogy beteg a gazdája?

A kutyák az orrukban található, elképesztően hatékony szaglássegítő 300 millió receptorsejt és a szájpadlásuk felett elhelyezkedő Jacobson-szerv segítségével képesek kiszagolni a betegséget. Szó szerint, ugyanis a rákos sejtek által kibocsátott illékony vegyületeket érzékelik, és egyesek jelzik is.

Így nem Sierra az egyetlen, aki ezt többször is képes volt megtenni. A brit Medical Detection Dogs (MDD) és hasonló szervezetek olyan kutyák trenírozásával foglalkoznak, amelyek emberi bőr- és vizeletmintában vagy akár leheletben is felismerik és jelzik a betegségeket. A CNN beszámolója szerint a szervezet egyik kutyája, Lucy például képes volt eddig az esetek több mint 95 százalékában helyesen jelezni az adott mintákban a rákbetegséget. Ez pedig pontosabb, mint néhány laborban elvégzett orvosi teszt.

Persze, a kutyák sem tévedhetetlenek, és még vizsgálják, pontosan hogyan lehetne őket rendszeresen bevonni az orvosi gyakorlatba, de sokan máris azt remélik, hogy hamarosan a legtöbb kórházban lehet egy-két ilyen "négylábú diagnoszta", mint például Lucy vagy Sierra.

Forrás: Health.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +10 °C

A reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet. Kora délutánig nem lesz csapadék, majd a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok, zivatarok. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap azonban újabb front érkezik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra