Zöld utat kapott a heti egyszeri inzulininjekció

Hivatalos ajánlást adott ki az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egy új bázisinzulin forgalomba hozatalára, amelyet a cukorbetegeknek elegendő hetente egyszer beadniuk maguknak.

Az EMA döntéséről a dán Novo Nordisk gyógyszergyártó cég adott hírt csütörtökön. Mint a sajtóközleményben írják, ikodek hatóanyagú termékük pozitív elbírálását a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok pozitív eredményei alapozták meg. Arról azonban, hogy valóban forgalomba hozhatja-e majd a cég a gyógyszert az Európai Unió területén, az Európai Bizottság hozza meg a végső döntést várhatóan az elkövetkező két hónap során.

Mint azt korábban megírtuk, az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében bázisinzulinként alkalmazott ikodek harmadik fázisú klinikai vizsgálatai 12 országban zajlottak, összesen 582 résztvevő bevonásával. A cukorbeteg alanyok egy része egy éven keresztül napi adagolású, másik része az új, heti adagolású bázisinzulint használta, valamint az étkezésekhez gyors hatású inzulint is adtak maguknak mindkét csoportban. Az eredményeket az HbA1C-szint alapján mérték fel a kutatók, és mint kiderült, nem mutatkozott számottevő eltérés e téren a vizsgálati és a kontrollcsoport között.

Az új szer kapcsán Martin Holst Lange, a Novo Nordisk fejlesztési részlegének ügyvezető alelnöke arról beszélt: a bázisinzulin napi helyett heti adagolásra csökkentésétől azt várják, hogy jelentős kihatással lesz, illetve javítja majd a cukorbetegséggel élők kezelését. Ezenkívül az ikodekről úgy tartják, hogy akár a 2-es típusú cukorbetegek kezdeti inzulinkezelésére is jó választást jelenthet a jövőben.

Borítókép: illusztráció, Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +20 °C

Erőteljes marad a (gomoly)felhő-képződés, erősen, illetve gyengén felhős helyek és időszakok egyaránt előfordulnak. Az ország délkeleti, keleti felén további záporok, zivatarok alakulnak ki, és heves zivatarokra is számítani kell felhőszakadással, jégesővel, erősen viharos széllökésekkel. Reggelre a csapadékgócok számossága már jelentősen csökkenhet. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül. Hajnalban a szélcsendes helyeken foltokban pára, köd képződik. A hőmérséklet hajnalban 14, 21 fok között alakul. A hidegfrontra érzékenyek készülhetnek több fejfájás-csillapítóval.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra