Veszély normálisnak látszó össz-koleszterinnél?

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran társul kóros vérzsírszinttel, amely az erekre gyakorolt károsító hatást tovább fokozza. A nem megfelelő cukorbeállítás minden diabéteszben befolyásolja a vérzsírok eltéréseit.

Mit kell tudni a vérzsírokról?

A vérzsíroknak két fajtáját különböztetjük meg: a koleszterint és a triglicerideket. A koleszterin a szervezetben a sejtmembránok alkotórésze, valamint számos hormon előanyaga. Ha túl sok van belőle a vérben, az érfalakba lerakódva elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. A trigliceridek szerepe a szervezetben döntően az energiatárolás. Magas szintjük szintén hozzájárulhat az érelmeszesedés kialakulásához, de hasnyálmirigy gyulladáshoz is vezethet, és így hosszú távon az inzulin-elválasztást károsíthatja. Ezek az anyagok vízben oldhatatlanok, ezért a vérben szállítófehérjékhez kötve fordulnak elő. Az ismertebb szállítófehérjék a HDL (high density lipoprotein - nagy sűrűségű lipoprotein) és az LDL (low density lipoprotein - alacsony sűrűségű lipoprotein). A HDL szállítja a szövetekből (így az érfalból is) a koleszterint vissza a májba, ahol az kiválasztódhat. Ez az úgynevezett "jó" koleszterin, magas szintje a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb rizikójával jár. Az LDL a májból a szövetek felé tart, ennek a lipoproteinnek a koleszterintartalma tud az érfalban lerakódni és ott galibát csinálni. Ez az úgynevezett "rossz" koleszterin.

A trigliceridek fő szállítója az eddig nem említett VLDL (very low density lipoprotein - nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein), de mindegyik lipoprotein tartalmaz valamennyi trigliceridet. Nagyon magas trigliceridszint esetén az LDL szerkezete megváltozik, könnyebben rakódik le az érfalba.

1-es típusú diabétesz és a vérzsírok

Az 1-es típusú diabétesz, legalábbis eleinte, jó anyagcsere esetén nem jár kóros vérzsír-értékekkel. Az életkor előrehaladtával itt is kialakulhat persze magas vérzsírszint, de fiatalokban a kóros értékek inkább egyéb problémákra hívhatják fel a figyelmet. A trigliceridértékek szorosan összefüggenek a szénhidrát-anyagcserével, ha magasak, az elégtelen inzulinhatásra utalhat. Tehát ilyenkor nem vérzsírcsökkentő kezelésre, hanem az inzulinadagolás módosítására van szükség. A koleszterinszint változásai az 1-es típusú cukorbetegséghez gyakran társuló pajzsmirigybetegségekre hívhatják fel a figyelmet. Ha a koleszterinszint szokatlanul alacsony, az az érelmeszesedés szempontjából kedvező lehet, viszont pajzsmirigy-túlműködésre utalhat. A magas érték pajzsmirigy-alulműködés jele lehet. Természetesen egy szempontból mindegy, mi miatt magas a koleszterin vagy a triglicerid, a kóros érték ugyanúgy káros a szervezetre.

2-es típusú diabétesz és a vérzsírok

A 2-es típusú cukorbaj gyakran fordul elő az ún. metabolikus szindróma részeként. Ennek a tünetegyüttesnek az alapja a hasi zsírszövet felszaporodása (pocak, sörhas), és az ennek következtében kialakuló inzulinhatás-csökkenés (inzulinrezisztencia). Ilyenkor nem csak a cukoranyagcsere károsodhat, de gyakori a magas vérnyomás, és vérzsír eltérések is előfordulnak. Ezek az eltérések mind egy irányba hatnak: az érfalakat károsítják, érelmeszesedést okoznak. A 2-es típusú cukorbetegek mintegy kétharmada érelmeszesedés következtében hal meg, szívinfarktusban vagy stroke-ban (gutaütés). Az infarktus és a stroke cukorbetegek esetében rendszerint súlyosabb, mint a nem cukorbetegeknél. Aki e betegségektől sújtva túléli a bajt, azoknál gyakran maradandó egészségkárosodás lép fel, ezért a rizikófaktorok megfelelő kezelésével jobb ezt megelőzni.

A koleszterin mostanában nagyon divatos téma, de 2-es típusú cukorbetegségben elsősorban nem az össz-koleszterinszint emelkedése jellemző. Az össz-koleszterin akár normál tartományban is lehet, de ettől nem nyugodhatunk meg. A két leggyakoribb eltérés a HDL ("jó") koleszterin alacsony volta, valamint a magas trigliceridérték, tehát laboreredményeink között ezt figyeljük. Az LDL ("rossz") koleszterin mérésére nem mindenütt van lehetőség, de ezt akár magunk is könnyűszerrel kiszámolhatjuk: Osszuk el a trigliceridszintet 2,2-vel, és ezt, valamint a HDL értékét vonjuk ki az össz-koleszterin értékéből (LDL=összC-HDL-(TG/2.2)). Nagyon magas trigliceridértékek esetén a képlet nem működik, de ilyenkor úgyis a triglicerid csökkentésére kell koncentrálnunk.

Az elérendő értékek 2-es típusú cukorbetegség esetén:

Össz-koleszterin < 4,5 mmol/l

HDL-koleszterin: LDL-koleszterin: < 2,5 mmol/l

Triglicerid: < 1,7 mmol/l

Ha a 2-es típusú cukorbetegség mellett már kialakult érrendszeri betegség (például volt már infarktus), akkor érdemes az LDL-t még lejjebb, akár 1,8 mmol/l alá csökkenteni.

Hogyan csökkentsük vérzsírjainkat?

Mivel a 2-es típusú cukorbetegségben megfigyelhető vérzsíreltérések szorosan összefüggenek a hasi zsírszövet mennyiségével, az első és legfontosabb lépés ennek csökkentése, amihez a diéta és a testmozgás részletes leírásánál lelhetünk tanácsra. A zsír-izom-arány, valamint a testsúly változásával a kóros eltérések mértéke is csökken. Az össz-koleszterinszint a diétára rövid távon kevésbé mozdul, bár a gabonarostok gátolják a bélcsatornából a koleszterin felszívódását, emellett teltségérzést is okoznak, így a testsúlycsökkentő diétában is segítségünkre lehetnek. A növényi rostok (például zabkorpa, búzakorpa) járulékos kedvező hatása a vastagbélrák előfordulási gyakoriságának csökkentése, mely ráktípusra a cukorbetegek sajnos amúgy is hajlamosabbak. Fogyasszuk őket bátran!

A trigliceridszint 2-es típusú cukorbajban is függ a szénhidrát-anyagcsere állapotától, tartósan magas vércukorértékek mellett rendszerint magas trigliceridértékeket is találhatunk. A trigliceridszint emellett a diétára is meglehetősen érzékeny. Nagyon magas kiindulási értékek esetén megfelelő diétával akár az eredeti érték tizedére csökkenthetjük trigliceridszintünket néhány hét alatt. De ne feledjük: ez fordítva is így működik, tehát egy nagy zabálás után az érték az egekbe szökhet, és ez akkor is így van, ha nem mérjük meg.

A trigliceridet nem csak az ennivalóink, italaink is befolyásolják. Arra hajlamos személyeknél akár egy pohár bor is jelentősen megemelheti a trigliceridszintet, mert gátolhatja a bontásért felelős enzimet. Az érfalak védelme szempontjából szokás javasolni napi 1 pohár (nem több!) vörösbor fogyasztását. Nagyon magas trigliceridszintre való hajlam esetén sajnos ez sem engedélyezett.

Gyógyító szerek

2-es típusú cukorbetegségben rendszerint elengedhetetlen az életmód-terápia kiegészítése gyógyszeres vérzsírcsökkentéssel. Jelenleg három gyógyszercsoportból válogathatunk, ezeket az egyéni céloknak megfelelően önmagukban vagy kombinációban alkalmazhatók. A három csoport a statinok, a fibrátok és a koleszterin-felszívódást gátlók. A statinok a koleszterinszintet csökkentik jelentősen, kisebb mértékben a triglicerideket. E hatóanyagokról van a legtöbb bizonyíték arra, hogy a zsírokra gyakorolt kedvező hatás a szív- és érrendszeri megbetegedéseket is valóban csökkenti, ezért rendszerint ebből a csoportból választ az orvos először. A fibrátok inkább a trigliceridszintet csökkentik, a koleszterint kisebb mértékben. Nagyon magas trigliceridszint esetén alkalmazásuk megkerülhetetlen. A koleszterin-elszívódás-gátlók közül jelenleg egy vegyület, az ezetimib van forgalomban. Ez a gyógyszer jól kiegészíti az egyéb vérzsírcsökkentő kezelést. Ezeket a szereket rendszerint élethossziglan kell szedni. Ez különösen fontos azoknál, akik már átestek szívinfarktuson vagy stroke-on.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra