Ujjszúrás nélküli vércukormérés

Úgy tűnik, lassan eljutunk arra a pontra, amikor a cukorbetegeknek már nem kell naponta többször megszúrniuk ujjaikat, ha tudni akarják, mennyi a vércukruk.

A floridai University of Miami kutatói ugyanis Sylvia Daunert vezetésével arról számoltak be: jól haladnak az olyan szenzorok kifejlesztésével, amelyek révén a vércukorszintet folyamatosan lehet mérni vérmintavételezés nélkül, az eredményeket pedig okostelefonon is meg lehet jeleníteni.

Manapság a cukorbetegek azért, hogy vércukorszintjüket normális keretek között tudják tartani, egy olyan készüléket használnak, amely az ujjból vett vérminta értékeit vizsgálja. Mindezt a helyzetet - mondják a kutatók - két szempontból is lehet javítani.

Kíváncsi az alábbi témákra? Hogyan kell adagolni az inzulint? Teljes élet inzulinnal 3 lényeges kérdés az inzulinkezelésről Az első és legegyértelműbb az, hogy a páciensek számára a vérvétel kihagyása ideális lenne. A második az, hogy egy bőr alá ültetett bioszenzor folyamatos értékeket tudna mérni, az orvosoknak (és pácienseknek) nem a pár óránként mért eredményekből kellene dolgozniuk. Ahogy az cukorbetegek számára.

"Jelenleg nincs olyan elérhető készülék, amely hosszú időn át tudja mérni a glükózszintet. Az általunk tervezett glükóz-érzékelő peptidek pont ezt teszik lehetővé" - nyilatkozta Daunert.

A kutatók első lépésben úgy módosítottak egy fehérjét, hogy nagyon szorosan tudjon kapcsolódni a glükózmolekulához, majd fluoreszkálóvá tették. A fehérjemolekula képes jelet is kibocsátani, amikor kapcsolódik a glükózrészecskéhez: az izzás gyengül, a protein maga pedig elsötétül. Az izzás erősségét egy hordozható mérőkészülékkel lehet mérni, az eredményt pedig wireless kapcsolattal továbbítani lehet egy okostelefonra vagy egyenesen a cloudba.

Jön az ujjszúrás nélküli vércukormérés

Manapság a cukorbetegek inzulinpumpákat viselnek, amelyek inzulin mennyiségét .

A készülék piacra kerülésével kapcsolatban nincsenek pontos adatok, de Daunert és csoportja derűlátó. "Első körben in vivo vizsgálatokat kell folytatnunk állatokkal, majd emberekkel, majd engedélyt kell kérnünk az FDA-tól" - nyilatkozta a kutató, majd hozzátette: összességében úgy véli, a bioszenzorok öt év múlva már a polcokon lehetnek.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +14 °C

A nap első felében erősen felhős, néhol párás idő valószínű, majd délutánra egyre gomolyosabbá válik a felhőzet és hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak. Az ország nyugati, délnyugati felén valószínű a legtöbb napsütés. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között alakul. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra