Mindennek rendelt ideje van, a vércukormérésnek is!

A megfelelő vércukorkontroll és -kezelés alapja a pontos és rendszeres vércukormérés. Hol az ideális mérték, hogy ne legyen szükség fölöslegesen sok szúrásra, mégis jó értékeket kapjunk a vércukorszint változásairól?

A vércukorszint hihetetlen sok mindentől függ, ahogy ezt a gyakorlott cukorbeteg is jól tudja. Hogy csak a legfontosabbakat soroljuk, nem mindegy, mely napszakban, étkezés előtt vagy után, milyen tevékenység közben, milyen testmozgás mellett mérjük. Ezért szükséges a vércukormérések értékei mellé azt is följegyezni, milyen körülmények és feltételek mellett történt a mérés.

Mikor mennyi?

A tablettás kezelés mellett heti egy-két alkalommal étkezés után 1-2 órával, az inzulinos betegeknek az orvos utasítása szerint naponta 2-7 alkalommal kell mérniük vércukrukat.

Ugyancsak kihagyhatatlan a sportolás utáni mérés, hiszen ilyenkor alaposan megcsapoljuk cukorraktárainkat, és sok energiát égetünk. A rendszeresen sportolók feltétlenül mondják el kezelőorvosuknak, mert az inzulinadag beállításakor erre is figyelni kell. Az orvos így pontos utasítást tud adni a mindennapokra. Természetesen nem mindegy a sport jellege, intenzitása, időtartama sem.

Nem csak a rendszeresen sportolóknak kell tudnia, milyen hatással van a testmozgás vércukorszintjükre, hiszen bárkivel megeshet, hogy nem várt fizikai megerőltetésnek van kitéve. Ilyenkor is feltétlenül ellenőrizni kell a vércukorszintet.

Minél többször, annál jobb

Nyilvánvaló, hogy több értékből pontosabban lehet következtetni a vércukor alakulásának napi ritmusára. Ezért gyakori mérésre van szükség, amikor az inzulinadag beállítására vagy változtatására kerül sor, továbbá érdemes sűríteni a méréseket, ha hosszabb távon megváltozik a beteg életének napi ritmusa, s ezáltal a vércukorértékek változásának kiszámíthatósága. Ekkor legalább napi négy mérés esedékes, de még jobb, ha 6-7 érték áll rendelkezésünkre 24 óra alatt. Az első mérést reggel, éhgyomorra ejtsük meg, majd minden étkezés és minden inzulinbeadás előtt, végül késő este, lefekvés előtt mérjünk utoljára.

Fontos, hogy mindig lehetőleg azonos időben étkezzünk, és ennek megfelelően azonos időben végezzük el a vércukorméréseket is.

A főétkezések előtti mérés azért szükséges, hogy az inzulinadagot a fogyasztandó ételek és italok szénhidráttartalmához igazíthassuk. Az inzulinbeadás előtt is mindig ellenőrizni kell az aktuális vércukor-értéket. A lefekvés előtti mérés az éjszakai, alvás alatt - netán észrevétlenül maradó - hipoglikémia megelőzésére szolgál.

Vannak rendkívüli időszakok, amikor szintén a megszokott menetrendnél gyakoribb mérés ajánlatos. Ez a helyzet, amikor lázas, fertőző betegség, extrém körülmények, hideg vagy meleg klíma, utazás, várandósság miatt kell gondolni a vércukor-érték kevésbé kiszámítható ingadozásaira.

Korral jár...

Ezen kívül az életkori sajátságokat is figyelembe kell venni. Gyerekeknél a kamaszkorban a vércukor-értékek a hormonális változások függvényében is változnak, természetesen ezek nem olyan hirtelen ugrások, de elképzelhető, hogy változtatni kell az inzulinadagokon.

Fiatalok, idősek, ébresztő!

Bárkivel előfordulhat, hogy olyan zsúfolt napja kerekedik, hogy elfelejti a mégoly megszokott, napi rutinná vált vércukormérést. Nem volna szabad előfordulnia, hogy elmarad az uzsonna, és vele a vércukorteszt, de bárkivel megeshet. Ezért az órát, mobiltelefont vagy épp zsebben megbújó modern vércukormérőt kell megbízni, és beállítani, hogy adott időben sípoljon, "pittyegjen", riasszon. A gyerekek és az idősebbek tudnak a legfeledékenyebbek lenni.

Az aktív életet élő, folyton úton levő cukorbetegeknek tesz jó szolgálatot a jól programozott vércukormérő-készülék, ami sok adatot tud tárolni, s egyben naplóként is szolgál. Ma már, a képeket küldő mobiltelefonok és mp3-lejátszók korában nem jelenthet problémát időnként letölteni az összegyűlt adatokat a számítógépben vezetett vércukornaplóba.

A vércukor hosszú távú emlékezete

A vércukorértékek nagyon gyorsan változnak, perceken belül is mást mérhetünk. A vércukor egy része a vörösvérsejtek hemoglobinjához kötődik.

Ezt a "cukrozott" hemoglobint hívják HbA 1C-nek. Minél nagyobb a vércukor koncentrációja, annál több ilyen cukorral megjelölt hemoglobin található a vörösvérsejtekben. Egészséges emberben a hemoglobinmolekulák 4-6%-a jelölődik meg cukorral, a cukorbetegeknél ez akár 12% is lehet.

Az a cukor, ami egyszer kötődött a hemoglobinhoz, az onnan már nem szakad le, azaz irreverzibilisen rögzül, egyszer és mindenkorra ott marad. A vörösvérsejtek 3-4 hónapig élnek, ennyi időre tekint tehát vissza a vércukor-emlékezet.

Az orvosok az HbA 1C-értékek időnkénti ellenőrzésével érhetik például tetten, ha a vércukorérték az elmúlt 6-8 hétben a kezelés beállítása után is megengedhetetlen magas értéket mutatott. Ilyenkor lehet, hogy módosítani kell az étkezést és az inzulinadagokat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő