Mi vár az oviban a cukorbeteg gyerekre?

Itthon rohamosan nő a hat év alatti cukorbetegek száma, az óvónőket azonban semmilyen módon nem készítik fel egy anyagcsere-betegségben szenvedő gyermek érkezésére, így sok helyen nem is szívesen fogadják őket. A Belevalók nevű program úgy tűnik, képes változtatni ezen a szemléleten.

Noel még hat esztendős sincs, de már három óvodában járt. Jelenleg egy XI. kerületi intézménybe hordják a szülei, ahol felkészült és nagyon segítőkész óvónők vigyáznak rá, így nincs okuk a panaszra. "Az első óvodában, ahova beírattuk, nem volt túl szerencsés a helyzet. Egy csoportra alapból két óvónő vigyáz, az egyik pedig lelkesen vállalta volna a feladatot, de a kollégája már kevésbé volt készséges. Félt hozzányúlni a fiunkhoz, amit ő is érzett, így a váltás mellett döntöttünk" - mondta Kiss Csaba, Noel édesapja.

Egy családi napközibe íratták át, ahol örömmel fogadták, főzni azonban nem tudtak rá. A diabetikus menü alatt azt értették, hogy a gyermek ugyanazt a borsófőzeléket kapja, mint egészséges társai, csak feleakkora adagban. Szülei egy külsős cégtől vásárolják így Noel ebédjét, amit a kisfiú magával visz az óvodába. A napközi után végül a kisfiú az egyik XI. kerületi oviban állapodott meg, ahol a már bevált módon gondoskodnak az étkeztetéséről.

Belevaló óvó nénik

2015 szeptemberében lépett életbe a törvény, amely szerint kötelező a 3 éves - köztük a cukorbeteg - gyerekek felvétele az óvodába. Korábban viszont gyakori volt, hogy az óvodák egymás között passzolgatták a beteg gyermekkel érkező családokat, egyszerűen azért, mert az ott dolgozók nem voltak felkészülve az ellátásukra. Noel esetében még az injekcióra sem lett volna gondjuk, inzulinpumpája ugyanis három percenként adagolja a szervezetének szükséges inzulint , komolyabb rosszullét miatt pedig szerencsére még egyszer sem szorult ellátásra. Sokszor inkább ez utóbbi miatt ódzkodnak az óvónők a beteg gyerekektől, a cukorbetegeket felkaroló Egy Csepp Figyelem Alapítvány ezért egyedi képzést indított a számukra.

A cukorbetegségben szenvedő betegek száma világszerte rohamosan emelkedik, s ez alól hazánk sem kivétel. A betegség hátteréről és kockázatairól az alábbi cikkünkben olvashat! Magyarországon jelenleg közel ötezer cukorbeteg gyermek él, számuk pedig sajnos évről évre nő. Mivel idejük jelentős részét valamilyen oktatási intézményben töltik, fontos, hogy ott is szakképzett emberek nyújthassanak neki segítséget. A hazai óvónőképzésben ugyanakkor hivatalos program nincs az ehhez hasonló betegségben szenvedő gyermekek ellátására, így az alapítvány szakértők bevonásával összeállított egy elméleti és gyakorlati részből is álló képzési csomagot. Három év alatt csaknem 2 ezer pedagógus vett részt az alapítvány Belevalók elnevezésű ingyenes képzésén, ahol a cukorbetegség velejáróira hívják fel a figyelmet. A programot már az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara is átvette, a pályára kerülő fiatalokat így nem éri majd váratlanul, ha egy anyagcsere-betegségben szenvedő gyermek beiratkozik.

Egy cukorbeteg kisgyerek ellátása sokkal komplikáltabb

A diagnózis utáni kirekesztettség

A program elsődleges célja, hogy a cukorbetegséggel küzdő kicsinek ne kelljen azt éreznie: más, mint a többiek - mondta Dr. Blatniczky László főorvos, a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciójának vezetője úgy nyilatkozott

"Miután a gyermeknél diagnosztizáltuk ezt az állapotot, és nagyjából két hét alatt beállítjuk az anyagcseréjét, szeretne visszamenni az óvodába, és játszani, ahogy korábban tette. Minden megváltozik azonban a számára: rendszeresen vércukorszintet kell mérnie, nem eheti ugyanazt az ételt, amit a többiek, délután ott sem alhat velük - mert sok helyen ezt sem engedik - ráadásul még a rá felügyelők is rettegve kísérik figyelemmel minden mozdulatát, attól tartva, hogy elájul" - magyarázta a főorvos. Félő, hogy a gyermek ilyen közegben kirekesztettnek érzi magát, ez ellen pedig a legtöbbet az óvodai dolgozó tehet. Blatniczky László szerint ugyanakkor jelentős előrelépés tapasztalható, melyet nagyrészt ennek a programnak köszönhetnek. "Budapesten az elmúlt egy-másfél évben egyre könnyebben tudunk elhelyezni cukorbeteg gyermekeket, az óvónők pedig már nem fetisizálják ezt a betegséget, hanem a kellő tudással felvértezve könnyen kezelik" - tette hozzá a főorvos.

Az egynapos oktatási program során egy diabetológus szakorvos, egy dietetikus és diabetológiai szakasszisztens ismerteti például egy cukorbeteg mintanapját és étkezési tudnivalóit. Szituációs gyakorlatok során átveszik a tipikus vészhelyzeteket és azok szakszerű megoldását, valamint a korosztályi igényeknek megfelelően megismerhetik a cukorbetegek használati eszközeit a vércukormérőtől az inzulinadagolóig.

A program részletes háttéranyagát az alapítvány honlapján is megtekinthetik!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: