Megmenthető a cukorbetegek keringése

A Lund Egyetem (Svédország) munkatársai felfedezték, hogyan lehet meggátolni a cukorbetegekben kialakuló szív- és érrendszeri károsodás kialakulását.

Régóta ismert, hogy a magas vércukorszint fokozza a szív- és érbetegségek kialakulásának kockázatát, ugyanakkor ennek háttere nem volt teljes mértékben világos. A láncreakciónak, melyet a magas vércukorszint indít be és az érkárosodás a végeredménye, egyik kulcseleme az NFAT fehérje lehet.

Maria Gomez és munkatársai állatkísérletekben mutatták be, hogy cukorbeteg egerekben az NFAT aktivitásának egy immuncsökkentő szerrel történő gátlása kivédi az általános érelmeszesedés kialakulását, ugyanakkor a beavatkozás nem érinti a vércukor szintjét.

Az anyag csupán az erekben blokkolja az NFAT-t, más sejtekben érintetlenül hagyja azt, így viszonylag kevés mellékhatással kell számolni. Emellett a hatás csak az aktív NFAT molekulán jelentkezik, vagyis a meszes plakkok kialakulását csak cukorbeteg állatokon lehetett befolyásolni, más okból jelentkező magas vércukorszint esetén nem - legalábbis ezt állítja a oldalain megjelent tanulmány.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)