Inzulintermelő sejteket kreálnának amerikai kutatók

Új, lehetséges kezelési módot találtak az inzulinfüggő cukorbetegek részére egy enzim működésének tanulmányozása során.

Amerikai kutatók szerint a hasnyálmirigy acináris sejtjei inzulintermelő sejtekké alakíthatók át számol be a University of Pittsburgh kutatásának eredményeiről az Orvostovábbképző Szemle.

inzulin, cukorbeteg, pen
A cukorbetegeknek talán már nem kell sokáig kívülről adagolniuk az inzulint. Fotó: Getty Images

Egyetlen kezelés hetekig segíthet

Egy korábbi, 2016-os, szintén amerikai kísérlet során a hasnyálmirigyben lévő sejtek egy csoportja elkezdett inzulint és amilázt is termelni. Normális esetben az egerekben és emberekben a vércukorszintet szabályozó hormont, az inzulint a béta-sejtek termelik, míg az amilázt, egy emésztést elősegítő enzimet az acináris sejtek. Az acináris és a béta-sejtek funkciói nagyon különbözőek, így első látásra nem volt semmi értelme annak, hogy a sejtcsoport a kettő kombinációját termelje.

Ha az acináris sejtek valóban inzulint kezdtek el termelni, ez a cukorbetegség terápiájának Szent Grálja lehet.

– mondták akkor a kutatók.

A további kutatások során beigazolódott, hogy a kutatócsapat valóban a Szent Grálra bukkant. Mostani tanulmányukban azt mutatták be, hogy egy FAK-gátló gyógyszer, amelyet eredetileg rákos betegségek kezelésében vizsgáltak, az acináris sejteket úgynevezett ADIP sejtekké alakította át, ami segített szabályozni a vércukorszintet cukorbeteg egerekben és főemlősökben. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy cukorbetegeknél a FAK-gátlók alkalmazása új utat jelenthet az inzulinpótló terápiák helyettesítésére. Akár már egyetlen kezelés hosszú heteken át képes lehet helyettesíteni a kívülről beadott inzulininjekciót.

Egy új kérdőívvel meg tudják állapítani: mekkora a valószínűsége annak, hogy valakinél a következő tíz évben cukorbetegség alakuljon ki.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra