Gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát

Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek világszerte több millió embernél csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát - derült ki brit kutatók friss tanulmányából, amelyet a The Lancet című orvostudományi folyóiratban publikáltak.

Az orvosok eddig is írtak fel olcsó vérnyomáscsökkentő gyógyszereket a szívroham vagy agyvérzés veszélyének mérséklésére. Mostanáig azonban megválaszolatlan maradt az a kérdés, hogy vajon ezek a gyógyszerek meg tudják-e akadályozni a 2-es típusú diabétesz kialakulását is. A kutatók arra jöttek rá, hogy az említett készítményeknek sokkal szélesebb körű a védőhatása, mint eddig vélték. A vizsgálat szerint egyes ilyen gyógyszerek közvetlenül képesek csökkenteni a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkenthetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkenthetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Fotó: Getty Images

Az Oxfordi és a Bristoli Egyetem kutatóinak vizsgálata a legnagyobb ilyen jellegű kutatás: átlagosan öt éven át végzett, 19 globális méretű randomizált klinikai vizsgálatban részt vevő több mint 145 ezer ember adatait elemezték. Arra jutottak, hogy a szisztolés vérnyomás 5 higanymilliméterrel való csökkentése - ami könnyen elérhető vérnyomásgyógyszerrel vagy életmódváltással - 11 százalékkal csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

A legerősebb védőhatás

Mi történik velünk agyvérzés után?

A tudósok eredményei szerint az angiotenzin-konvertáló enzimgátlók (ACE-gátlók) és az angiotenzin-II-receptorblokkolók (ARB-k) rendelkeznek a legerősebb védőhatással. Mindkettő csoport 16 százalékkal csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélyét. A kalciumcsatorna-blokkolókról ugyanakkor ezt nem tudták kimutatni. A béta-blokkolókról és a tiazid vízhajtókról pedig az derült ki, hogy növelik a cukorbetegség kockázatát, annak ellenére, hogy köztudott jótékony hatásuk a szívroham és agyvérzés megelőzésében.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: