Áttörő fejlesztés segíthet a cukorbetegeknek

Akinek inzulinpótlásra van szüksége, az kénytelen naponta akár többször is injekciózni magát, vagy alternatívaként szóba jöhet még az inzulinpumpa használata. Hamarosan viszont jóval kényelmesebb módszer is elterjedhet, amerikai kutatók ugyanis egy olyan okostapaszon dolgoznak, amely képes teljesen magától adagolni a szükséges inzulint.

A cukorbetegség manapság az egyik legelterjedtebb betegség, egyes becslések szerint Magyarországon a lakosság 10 százaléka érintett lehet. A diabétesszel küzdők nagy részénél életmódváltás, rendszeres kontroll, egyszeres gyógyszeres terápia segíthet javítani és szinten tartani az állapotukat. 20 százalékuknál azonban inzulinpótlás szükséges, 1-es típusú cukorbetegeknél pedig ez elengedhetetlen, hiszen az ő szervezetük nem termeli (elégséges mennyiségben) ezt a hormont.

Okozhat-e a cukor cukorbetegséget? Elsőre talán logikus elképzelésnek hangozhat, hogy a cukorbetegség kialakulásáért a túlzásba vitt cukorfogyasztás a felelős. De vajon tényleg ennyire egyszerű és egyértelmű az összefüggés? Korábbi cikkünkben erre kerestük a választ.

Az inzulinpótlásra a legelterjedtebb módszer az injekció, a bőr alatti zsírszövetbe kell fecskendezni. A hagyományos injekciók mellett ma már elterjedtek az úgynevezett inzulintollak is, amelyeknél egy patronban található az inzulin. A patronból pedig egy vékony tűn át jut a bőr alá a hormon. Egy másik erre kifejlesztett eszköz az inzulinpumpa, ami már az előre beállított paraméterek alapján magától, bizonyos időközönként adagolja az inzulint. Ezek használatával sokszor az a probléma, hogy a beteg elfeledkezik róla vagy esetleg az előírtnál nagyobb adag inzulint fecskendezik be.

A diabéteszesek hamarosan elfelejthetik a vércukorszintmérést és injekciózást? Fotó: Getty Images
A diabéteszesek hamarosan elfelejthetik az állandó vércukorszintmérést és injekciózást? Fotó: Getty Images

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) biomérnökeinek áttörő fejlesztése azonban egy új szintre emelheti az inzulinpótlást. Az általuk tervezett okostapasz ugyanis speciális érzékelőivel folyamatosan monitorozza a páciens vércukorszintjét, és amikor kell, beépített mikrotűin keresztül automatikusan bejuttatja a bőr alá a szükséges mennyiségű inzulint. Ezáltal egyszerre váltja ki az inzulininjekciót és a napi többszöri vércukorszintmérést, vagyis sokkal kényelmesebbé teheti a cukorbetegek életét. Alkalmazásával pedig elkerülhető az inzulin túladagolása is.

Az inzulintapasz hatékonyságát egereken és sertéseken már tesztelték. A pozitív eredmények után pedig most az FDA (az amerikai élelmiszer-és gyógyszerfelügyelő hatóság) jóváhagyására várnak, hogy embereken is kipróbálhassák az innovatív segédeszközt.

Forrás: The Engineer

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció