A kornak kijáró plusz figyelem!

Tudják, hogy idősebb korban még az is lehet cukorbeteg, aki sosem volt az? A 2-es típusú, avagy "öregkori" cukorbetegség sokáig tünetmentes. Előfordulhat, hogy a betegséget csak 10-15 év múlva, gyakran a már kialakult szövődmények alapján fedezik fel.

Ilyen az öregség?

Az időskori cukorbetegség csaknem észrevétlenül rombolja a szerveket, a tünetek nem mindig nyilvánvalóak. A látás hirtelen romlik, a sebek lassan gyógyulnak, a végtagok vérellátása csökken, a lábujjak érzéketlenné válnak. Sokszor az idősek úgy gondolják a szaporodó kellemetlenségek "a korral járnak".

Szemtükörrel már látszik

A betegek rendszerint látászavaraikkal keresik fel a szemészt. Általában ilyenkor derül ki, hogy a szem ereinek károsodását az évek óta fennálló magas vércukorszint okozza. A tipikus elváltozások a szem ideghártyáján, a retinán, szemtükörrel jól észlelhetők. A retina duzzanata (hátsó retinopátia) homályos látást okozhat. Ennél veszélyesebb a súlyos látászavart előidéző proliferatív retinopátia, amelyet megelőzése érdekében azonnal gyógyítani kell, lézeres kezelésre is szükség van. Minél hamarabb alkalmazzák, a kezelés annál sikeresebb.

Váratlan stressz is előidézheti

A lassan kialakuló, tünetszegény cukorbetegség ugyanúgy rombolja a szervezetet, mint a diagnosztizált, de nem megfelelően kezelt diabétesz. Minél régebben cukorbajos a beteg és minél magasabb az átlagos vércukorszintje, annál nagyobb az esélye arra, hogy szövődmények alakulnak ki. Az előrehaladottabb korban lévőknél a vércukorszint általában tablettákkal csökkenthető, de sok esetben mégis indokolt az inzulinkezelés bevezetése is. Egy váratlan megterhelés, például magas láz, könnyen válthat ki különlegesen magas vércukorszintet, amely akár kómához is vezethet.

A biztonság megéri

Az inzulin beadását, az esetleg már remegő kézzel végzett öninjekciózást idősebb korban nehezebb megtanulni, de nem lehetetlen és nem ördöngösség, ha a családtagok, a gondozónővérek segítik és ellenőrzik az idős beteget. A jórészt ingyen beszerezhető eszközökkel biztonságosabbá tehető az önbeadás. Érdemes ezeknek utána járni.

Szintén figyelmet igényel, hogy az idős korú cukorbetegek, a vércukorszintet csökkentő tabletták mellett általában számos más gyógyszert is szednek egyéb problémáikra (vízhajtók, ízületi fájdalomcsillapítók, szteroid tartalmú szerek, stb.), s a különböző készítmények kölcsönösen módosíthatják egymás hatását. Ezért természetesen az orvossal pontosan meg kell beszélni milyen gyógyszereket, milyen sorrendben (éhgyomorra vagy étkezés közben stb.) kell bevenni. A beteg vagy hozzátartozója azt is feltétlenül említse meg kezelőorvosának, eddig milyen gyógyszereket írtak föl neki, miket szedett vagy szed párhuzamosan a cukorbetegségre adottakkal.

Sokszor nem ismerik fel

Sajnos gyakran előfordul a vércukorszint leesése által kiváltott hipoglikémiás rosszullét. Ennek felismerése nem mindig könnyű, mert a diabéteszen kívül más betegség is kiválthat hasonló tüneteket. Ezért az idős korú cukorbeteg, ha állapotában kedvezőtlen változást észlel, gondoljon erre a lehetőségre, és azonnal fogyasszon egy kevés cukrot vagy más cukortartalmú táplálékot.

Praktikák

A hipoglikémia kivédése szempontjából fontos, hogy az érintett az inzulin beadását követő étkezés nélkül soha ne induljon el otthonról, bármennyire siet is. Mindig legyen nála pár szem kockacukor, ami nélkülözhetetlen az esetleges rosszullét alkalmával. Ha valahol több órás várakozásra kell számítani, tegyen a táskájában egy szendvicset, nehogy a kihagyott étkezés gondot okozzon.

Időskorban egyre kevésbé magától értetődő, hogy a mozgás mennyire jótékony hatású, pedig a kíméletes, de rendszeres testmozgás ekkor is rendkívül fontos. Pusztán arra kell figyelni még jobban, hogy biztonságos helyen és felszerelésben történjék, minél kevesebb sérülési veszéllyel.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: