A cukorbetegség elhanyagolt szövődményei (x)

Hányszor lehet hallani azt, hogy "jól vagyok nincs semmi bajom, csak egy kis cukor..." Miért nincs ez jól? Kiderül.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség az inzulintermelés, vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát- fehérje- és zsíranyagcseréjét, valamint befolyásolja az energiaháztartást. Nemzetközi megállapodás és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) osztályozása szerint megkülönböztetünk 1-es típusú diabéteszt, mely teljes inzulinhiánnyal jár, 2-es típusú diabéteszt, amely az inzulin hatásának, később termelésének zavarát eredményezi, a terhesség során kifejlődő, úgynevezett gesztációs diabéteszt és egyéb ritkán előforduló kórképeket. 1, 2

A cukorbetegség mindegyik formájának legismertebb tünete a magas vércukorszint, melyet a köztudat és sajnos a betegek is (elsősorban a 2-es típusú cukorbetegek) sokszor igen elnézően, sőt jóindulatúan kezelnek.

Vegyük komolyan

Hányszor lehet hallani azt, hogy "jól vagyok nincs semmi bajom, csak egy kis cukor..." Ennek az az oka, hogy a tartósan magas vércukorszint - eltekintve a ritkábban előforduló súlyos anyagcsere kisiklásoktól - "nem fáj", az érintett egyén számára többnyire semmilyen jelentősebb panaszt nem okoz még akkor sem, ha hosszú éveken, évtizedeken keresztül fennáll. Éppen ez okozza azt, hogy a cukorbetegség egyrészt későn kerül felismerésre, másrészt sok esetben a már felismert betegség kezelésére és ellenőrzésére sem fordítanak kellő figyelmet. Nemzetközi és hazai vizsgálatok igazolják, hogy a cukorbetegeknek legalább a fele nem tud betegségéről, illetve a már felismert és kezelt betegek jelentős része nem jár rendszeres kezelésre és gondozásra, nem tartja be az orvosi utasításokat, így közel minden második beteg esetében a vércukorszint nem megfelelő. 3, 4, 5, 6

 cukorbetegség

Hosszútávú következmények

A tartósan magas vércukorszint azonban hosszútávon igen súlyos következményekkel jár. Ezek a következmények az erek és az idegek károsodásán keresztül elvezethetnek a végtagamputációt eredményező neuropátiához, a vakságot eredményező retinopátiához, a veseelégtelenséget eredményező nefropátiához, és a korai halálozást eredményező szív- érrendszeri károsodásokhoz.

Mivel a magas vércukorszint nem jár különösebb panasszal és az említett szövődmények korai stádiumban sem járnak olyan kifejezett tünetekkel, amelyek arra késztetnék a cukorbeteget, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, ezért az esetek jelentős hányada csak későn, a szövődmények elhanyagolt stádiumával kerülnek a megfelelő szakemberhez. Nagyon fontos körülmény, hogy ezeknek a diabéteszes szövődményeknek az időben történő diagnosztizálása lehetőséget teremt a korai beavatkozásra. Tudományos bizonyítékok sora igazolja, hogy a korai stádiumban felismert szövődmények megfelelő kezeléssel még visszafordíthatók, kialakulásuk, súlyosbodásuk folyamata lelassítható, késleltethető.7 Az is bizonyított ugyanakkor, hogy a késői stádiumokban felismert és így elhanyagolt szövődmények már szinte visszafordíthatatlanok, kezelésük sokkal kisebb eredménnyel kecsegtet, így például a neuropátia vonatkozásában nagyon sok esetben már elkerülhetetlen a lábamputáció.4

Kulcs a korai felismerés

Bár a diabéteszes szövődmények kialakulásában számos tényező játszik szerepet (mint pl. az elhízás, egészségtelen táplálkozás, dohányzás stb.), a legfontosabb a vércukorszint és az időfaktor. Minél hosszabb ideig áll fenn a magas vércukorszint, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki a fent említett szövődmények bármelyik formája. 7 Mindezek alapján nem lehet kérdéses, hogy a diabétesz korai felismerésére és kezelésére, a vércukorszint megfelelő beállítására és a szövődmények rendszeres ellenőrzésére és korai stádiumban történő diagnosztikájára kell törekedni. Ennek egyetlen módja a szűrővizsgálatok elvégzése, a rendszeres orvosi ellenőrzések és szakgondozói kontrollok, melynek során a megfelelő vércukor kontroll elérése és a szövődmények korai kimutatására irányuló vizsgálatok elvégzése megvalósítható. Mindehhez azonban az szükséges, hogy az érintett lakosság figyelemmel legyen a cukorbetegség kialakulásának lehetőségére, az érintett cukorbetegek pedig a lehetséges szövődményekre és használják ki azokat a lehetőségeket, melyek ma hazánkban rendelkezésre állnak az alapellátás és a diabetológiai gondozóhálózat segítségével. 

 

Prof. Dr. Barkai László MTA doktor

egyetemi tanár

diabetológus 

                                                              

1.       World Health Organisation. Definition and diagnosis of diabetes mellitus and intermediate hyperglycaemia: report of a WHO/IDF consultation. Geneva, Switzerland; 2006.
2.       American Diabetes Association: Classification and diagnosis of diabetes: standards of medical care in diabetes-2018. Diabetes Care 2018; 41(Suppl 1): S13-S27.
3.       Egészségügyi szakmai irányelv - A diabetes mellitus kórismézéséről, a cukorbetegek antihyperglykaemiás kezeléséről és gondozásáról felnőttkorban (szerk.: Jermendy Gy), írta: Gaál Zs, Gerő L, Hidvégi T, Jermendy Gy, Kempler P, Winkler G, Wittmann I). Diabetologia Hungarica 2017; 25(1): 3-77. (11-12 oldal)
4.       Barkai L, Blatniczky L, Halmos Tamásné, Hidvégi T, Jermendy Gy (szerk.), Kaló Z, Madácsy L, Vándorfi Gy, Winkler G, Wittmann I: Nemzeti diabetesprogram 2011. Diabetologia Hungarica 2011; 19 (Suppl 3): 5-39. (8-11 oldal)
5.       Nádas J és mtsai: Cardiometabolic Goal Attainment during Regular Care of Adult Patients with Type 1 Diabetes. Diabetes, 2008, ADA P-453; p:A135
6.       Hidvégi T: Az anyagcserehelyzet és terápiás szokások 2-es típusú, orális antidiabetikus kezelésben részesülô cukorbetegek körében. Diabetologia Hungarica 1999;7(4):253-259.
7.       Diabetes Control and Complications Trial Research Group.: Effect of intensive diabetes treatment on the development and progression of long-term complications in adolescents with insulin-dependent diabetes mellitus: diabetes control and  complications trial. J Pediatr. 1994; 125: 177-188

 

Anyaglezárás dátuma: 2019.08.01.

PP-CNS-HUN-0036

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+1, +7 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag