Gyógyszerek használata COPD-ben

A gyulladt hörgőkben termelődő nagy mennyiségű, sűrű váladék szűkítheti vagy el is zárhatja a légutak egy részét. A pangó váladék ideális terepet jelent a különböző kórokozók számára, amelyek ha elszaporodnak szükség lehet antibiotikumok alkalmazására is.

Antibiotikum-kezelés

Mivel COPD-ben az állapotrosszabbodás hátterében az esetek többségében valamilyen fertőzés áll, szinte minden lázzal és a köpet jellegének megváltozásával járó állapotrosszabbodás esetén 5-10 napos antibiotikum-kezelés válik szükségessé. Amennyiben fokozódó mennyiségű és gennyes a köpetürítés, romlik a tüdőfunkció, a légzési panaszok súlyosbodnak és láz is fellép elkerülhetetlen az antibiotikus kezelés A kezelőorvos feladata annak eldöntése, hogy a beteg általános állapota, a légúti tünetek jellege és a járványügyi helyzet ismeretében eldöntse, milyen antibiotikus kezelés tűnik a legcélravezetőbbnek az adott betegnél. Az antibiotikum-választás a klinikai állapot súlyosságától függ. A megfelelő antibiotikum kiválasztása életmentő lehet. Az antibiotikus kezelést kizárólag a fertőzés fennállása idején kell végezni. Általában tablettás kezelés elegendő szokott lenni, azonban elsősorban a kórházi ellátást igénylő súlyosabb eseteknél, injekciós kezelés is szóba jön.

Nem kívánatos baktériumok

A köpetből (mély légúti váladék) legtöbbször kitenyészthető kolonizált baktériumok gyakorisági sorrendje a következő: Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Moraxella catarrhalis. Ezeknek a baktériumoknak a jelenléte a betegség nyugalmi állapotában sem megnyugtató.

...és vírusok

Az esetek kb. 40%-ában vírusok felelősek az exacerbációért (állapotromlás). A vírusok közül a leggyakoribb izolátumnak az influenza vírus bizonyult, amit a rhino vírusok és az RSV (respiratorikus syntitiális vírusok) követtek. Az influenza vakcinációt már hosszú évek óta javasolják a COPD-s betegeknek. Ma már megoldott az RSV vírus vakcinációja is.

Gyulladáscsökkentők ("szteroidok") igénybevétele COPD-ben

Gyulladáscsökkentők használatára COPD-ben általában csak átmenetileg és csak rövid ideig van szükség, olyankor, ha a panaszok fokozódása esetén a hörgőtágítók nem képesek azokat megfelelő mértékben csökkenteni. Ezen gyógyszerek hatására mérséklődik a hörgőnyálkahártya gyulladásos duzzanata és a váladék mennyisége. Általában tabletta formájában alkalmazzák, kezdetben nagyobb adagban, amelyet néhány nap után rendszerint csökkenteni lehet és két hétnél tovább ritkán kerül sor alkalmazásukra.

Tartósan nem alkalmazható

A szteroidtabletta hatása nem azonnal jelentkezik, ezért a hirtelen jelentkező fulladás enyhítésére nem alkalmas. Érbe (vénába) adott szteroidinjekcióra csak kivételesen, "vészhelyzetben" lehet szükség. A szteroid tartalmú gyógyszerek hosszan tartó, állandó alkalmazása nagyon súlyos mellékhatásokat okozhat: magas vérnyomás, kóros elhízás, gyomorfekély, cukorbetegség, csontritkulás, szürke hályog, hangulati zavarok. Mivel csökkentik a szervezet védekezőképességét, megnő a fertőzések veszélye. Nagyon hatásos gyógyszerek, de tartós szedésük súlyos mellékhatásokat okozhat. Hosszan tartó és más módon nem befolyásolható nagyon súlyos tünetek esetén - mérlegelve ezeket a veszélyeket - kerülhet sor a szteroidok tartós alkalmazására. A szteroidok belégzett formában az asztma fontos gyógyszerei. Sajnos, COPD-ben a belégzett szteroidok rendszerint hatástalanok. Ennek az lehet az oka, hogy - bár a COPD és az asztma tünetei hasonlók - a két betegség lényege különböző.

Maradtak még kérdései? forduljon szakértőnkhöz!

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső