A halál oka: légszomj

Van egy halálos kimenetelű krónikus tüdőbetegség, amelyet nemcsak hogy visszaszorítani nem sikerül, hanem egyre nő az áldozatainak a száma az egész világon. Ideje lenne végre felfigyelni a COPD-re!

<img src="https://media.hazipatika.com/cikkek/main/13/34133413_1.jpg" alt="" />Félmillió érintett Magyarországon

Európában minden második percben meghal egy ember krónikus obstruktív tüdőbetegségben, COPD-ben (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Magyarországon félmillióra becsülik az ebben szenvedőket, de kevesebb, mint egyötödüknél diagnosztizálják, és sokan nem is tudnak betegségükről.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség egy halálos kimenetelű, krónikus tüdőbetegség, ma már megelőzhető és kezelhető. Világszerte körülbelül hatszázmillió ember szenved benne, évente több ember halálát okozza, mint a tüdőrák és emlőrák együttesen. A COPD-t ma már a 4-6. vezető halálokként tartják számon a világon, és ez az egyetlen betegség, amelynek halálozási gyakorisága világszinten is növekszik. A WHO előrejelzése szerint - ha nem sikerül tenni ellene -, a COPD 2020-ra már a harmadik leggyakoribb halálokká fog előrelépni a világon, csak a szívbetegségek és a stroke előzik meg.

A COPD egyre gyakoribbá válik a nők körében, valamint a fejlődő országokban is, a dohányzás terjedése, továbbá a megnövekedett légszennyezettségi szint miatt.

Állandósult légszomj

A krónikus légúti szűkület betegség gyakori kór, amely hosszú ideig alattomosan pusztítja a tüdőt, de panaszt többnyire csak akkor okoz, ha a légzési teljesítmény közel fele már elveszett! Lényege a légúti áramlás akadályozottsága, amely az európai felnőttek több mint egytizedében mutatható ki. Leggyakrabban a tartós köhögés, köpetürítés és fulladás miatt keresi fel a beteg az orvosát. További tünetek még a nehézlégzés, a kilégzéskor időnként sípoló hang, a fáradékonyság, valamint a terhelhetőség csökkenése.

"Az a büdös bagó!"

Megdöbbentő tény, hogy csak minden ötödik érintettnél diagnosztizálják Magyarországon a COPD-t. Ez azért fordulhat elő, mert a betegeknek nincs betegségtudata, a jellegzetes tüneteket, a rendszeres köhögést, váladékképződést, fulladást, stb. a dohányzás szükségszerű velejárójaként élik meg, és mivel a szenvedélyükről nem akarnak lemondani, ezért ezzel nem mennek orvoshoz.

Magyarországon pontos epidemiológiai adatok nincsenek, de a becsült betegszám félmillió főre tehető, vagyis a felnőtt lakosság öt, a 3-3,5 millió dohányos 15 százaléka szenved e betegségben. A dohányzással való egyértelmű kapcsolatot az is mutatja, hogy a COPD-sek 80 százaléka dohányzik vagy dohányzott. Porok és bizonyos vegyi anyagok tartós jelenléte, a légszennyeződés is fokozhatja a COPD kialakulásának kockázatát.

Legyengült, enervált betegek

A COPD nagymértékben és károsan befolyásolja az életminőséget. A betegek akár kétharmadának nehézséget okoznak az egyszerű, hétköznapi tevékenységek, lépcsőn járáskor kifulladnak, gyakran szoronganak, helyzetüket kilátástalannak látják és depresszióba esnek.

"Szinte folyamatosan légszomjam volt, semmilyen házi-, vagy kerti munkát nem tudtam végezni..., az állapotom drámaian romlott, de sajnos nem engedhetem meg magamnak, hogy ne dolgozzak" - jellemezte állapotát például egy 45 éves férfi. Még fiatalabb, 39 éves sorstársa így számolt be a tapasztalatairól:

"Egyszerűen képtelen vagyok felkelni, annyira nehéz kikecmeregni az ágyból, felöltözni, sétálni, bármit is csinálni. Olyan, mintha az utolsó csepp energiádat is leszívták volna ... A családommal való kapcsolatom egyre csak romlott."

Kezelési lehetőségek

A COPD továbbra is egy aluldiagnosztizált és alulkezelt kórkép, azonban az új tudományos felismeréseknek köszönhetően egyre inkább megelőzhető és kezelhető betegséggé válik. Kockázatának csökkentésére, valamint a kifejlődésének lassítására korábban egyedüli módszernek a dohányzás abbahagyását tartották. A gyógyszeres terápiák hatékonyságára vonatkozóan kutatási eredmények nem álltak rendelkezésre, egészen a TORCH vizsgálatig.

A világ vezető pulmonológiai cégeként ismert gyógyszergyártó cég által szponzorált TORCH (TOwards a Revolution in COPD Health) klinikai vizsgálat 42 országban, több, mint 6100 beteg bevonásával 3 éven át vizsgálta a túlélés javításának lehetőségét COPD-ben. A vizsgálat elsőként igazolta a tanulmányban alkalmazott gyógyszeres terápiáról, hogy az képes a COPD-s betegek túlélését javítani, és emellett meghatározó mértékű javulást mutatott az életminőség terén is. A TORCH eredményei nagyon ígéretesek és új reményekkel szolgálnak a COPD-s betegek számára, és alapjaiban forradalmasíthatják a COPD kezelését.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: