Tyúkszem, szemölcs, benőtt köröm a lábon

A lábunkkal kapcsolatos problémák általában nem tartoznak az életveszélyes betegségek közé, de mivel testünknek ez a része viseli teljes testünk terhét, a legkisebb baj is sok kellemetlenséget okoz. A cukorbetegek semmiképp ne kezdjenek öngyógyításba!

Bár a betegségek legnagyobb része a csontozattal kapcsolatos - mint pl. a helytelen cipő viselése miatt kialakuló kalapácsujj, bütyök -, ezektől függetlenül is kialakulhatnak lábainkon azok a betegségek, melyek bőrgyógyászati kezelést igényelnek.

Tyúkszem

Az ujjakon kialakuló elváltozások közül leggyakoribb a mindenki által ismert tyúkszem, amely inkább az idősebb korosztályt sújtja.

A lábujjak ízületei felett, a 4-5. lábujjak összefekvő oldalain, néha a talp nyomásának kitett területeken kialakuló, fájdalmas, fokozottan elszarusodott növedék, melynek csúcsa a mélybe hatol.

Keletkezésében a szűk cipő, a lábujjak egymáshoz préselődése miatti csontdeformitás játszik szerepet. A tyúkszem a szervezet egyféle védekezése: a keményebb bőr a csontot védi az irritációtól. Ha a két egymás melletti ujj összefekvő területein alakul ki a kellemetlen elváltozás, "csókolózó" tyúkszemekről szoktak beszélni. Nem ritka, hogy ezek a jelentéktelennek tűnő bőrkinövések szinte elviselhetetlen szúró-égető fájdalmat okoznak. Kezelésük az esetek nagy részében egyszerű, a tyúkszemre helyezett gyűrű alakú párnával és a tyúkszem megfaragásával megoldható, ill. tyúkszemtapasszal, ecsetelővel javítható az állapot. Fontos a kényelmes, bő cipő viselése. Makacs esetekben szükség lehet műtéti beavatkozásra.

Szemölcs

Sokszor gondolják tyúkszemnek a láb különböző területein kialakuló vírusos szemölcsöket. Ezek okozója a human papilloma vírusok (HPV) közé tartozik. A 3-10 mm átmérőjű, egyetlen felszínű, a környezeténél keményebb tapintatú növedék, a népesség 7-10 százalékánál fordul elő. Az előzetes hámsérülés behatolási kapuként szerepelhet. A talpon az izzadás, felázás elősegíti kialakulásukat. Leggyakrabban uszodák vizéből, közös zuhanyzókból "szerezhető be" a fertőzés. Kezelése egyszerűnek tűnik: erre a célra kifejlesztett ecsetelőkkel, makacsabb esetekben bőrgyógyászati rendelőben végzett folyékony nitrogénnel való fagyasztással, esetleg lézeres vagy sebészi úton történő eltávolítással lehet segíteni a gondon. Sajnos, bármilyen módon távolítjuk is el, nagy a kiújulás esélye. Legjobb, ha azimmunrendszermaga képes megküzdeni a szervezetbe hatoló vírussal. Vannak olyan, szájon át szedhető készítmények, melyek ezt segítik elő.

Körömbajok

A lábon egyre gyakrabban találkozunk a körmöket érintő problémákkal. Ezek közül leggyakoribb a gombás fertőzés. Ennek hatására a körömlemez megvastagodik, sárgásan elszíneződik. Okozhatják fonalas, sarjadzó vagy penészgombák. Utóbbiak feketés, vagy zöldes színt is kölcsönözhetnek a megtámadott területnek. Legtöbbször a bőr gombásodása terjed át a körmökre, melyek aztán egymást is megfertőzik. Ha a teljes körömlemez érintett, kezelése már nem oldható meg külsőleg alkalmazott kenőcsökkel vagy ecsetelőkkel, de szájon át szedhető, erre a célra kifejlesztett tabletták alkalmasak akörömgombagyógyítására. A régen kapható gyógyszerekkel szemben ezeknek mellékhatásai - megfelelő alkalmazás mellett - elenyészőek.

A körömmel kapcsolatos panaszok között kell megemlíteni a benőtt köröm problémáját. Legtöbbször helytelen körömvágás következtében alakul ki. Ha a köröm sarkát túlzottan kivágják, a lenövéskor szúrni kezdi a köröm melletti szöveteket. Ez a rendszeres irritáció és esetleges felülfertőződés miatt fájdalmassá válik, sokszor váladékozik, hosszabb fennállás esetén pedig ezen a területen a szövetek burjánzására is számítani lehet. Gyógyítása - a gyulladás csökkentése után - gyakran csak sebészi beavatkozással lehetséges. A végleges gyógyuláshoz meg kell tanulni a helyes körömvágási technikát.

Figyelmeztetés cukorbetegeknek!

Ha Ön cukorbeteg, semmiképpen ne kezdjen saját maga a lábproblémái kezeléséhez. A diabéteszes vagy érszűkületes lábon előforduló, a cikkben említett panaszok házilagos kezelése nyomán lábgangréna vagy életveszélyesfertőzésis kialakulhat. Bármilyen lábgondja támad, mindenképpen forduljon kezelőorvosához vagy sebészhez!

XIII.évf./8.sz.Körömbajok

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő