Súlyos égési sérülteket tud kezelni a Bethesda egy új eszközzel

Magyarországon elsőként vehetnek használatba a Bethesda Gyermekkórház Országos Gyermekplasztikai és Égéssebészeti Központja orvosai egy rendkívül korszerű bőrhálósító készüléket. A 8 millió forintért vásárolt eszköz új dimenziókat nyit a nagyégett gyermekek és fiatalok gyógyításában.

A Bethesda Gyermekkórház égéssebészeti osztályán évente közel 3 ezer gyermeket gyógyítanak a szakemberek. A tavalyi évben 42 gyermek igényelt hosszan tartó égésintenzív ellátást, 6 gyermek szenvedett rendkívül súlyos, 30 százalék feletti sérülést. Nagy kiterjedésű égési sérülés esetén a bőr pótlása rendkívül nehéz feladat, így a hatékony kezeléshez a legmodernebb eszközökre van szükség. A MEEK micrograft bőrhálósító eszköz egy olyan speciális készülék, amelynek segítségével az átültetett bőr felülete jelentősen megnövelhető, ezáltal a bőrpótló műtétek száma csökkenthető, jelentősen javítva a túlélési esélyeket – olvasható a kórház lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Az eszköz beszerzését a Bethesda Kórház Alapítvány 1 százalékos adófelajánlásokból és a Weddinggala szakmai közösség közel 4 millió forintos gyűjtésével valósította meg. Az eszközt, az osztály egyedülálló munkáját az alábbi videó mutatja be:

„Nagy kiterjedésű égetteknél túl nagy a sérült bőrfelszín, viszont az adóterület, ahonnan saját bőrt tudunk transzplantálni, kevés. Ezért szükség van egy úgynevezett bőrhálósító készülékre. A MEEK készülék képes a levett bőrt 1:9 arányban megnyújtani, ezzel sokkal kevesebb adóterülettel is tudunk nagyon nagy kiterjedésű égéseket fedni. Egyszerűbb készülékekkel, amelyek 1:1,5 és 1:3 arányt tudnak, már eddig is dolgoztunk, de ilyen 1:9 arányú eszköz sehol máshol nincs Magyarországon sem felnőtt-, sem gyermekellátásban, csak nálunk” – magyarázta dr. Bene Ruzsena plasztikai- és égéssebész szakorvos, a Bethesda Országos Gyermekplasztikai és Égéssebészeti Központ osztályvezető főorvosa. Hozzátette: „egy 60-70 százalékban égett gyermek testének 30-40 százaléka az adóterület, de ebben benne van az arc, a fül, a talp stb., ahonnan nem veszünk bőrt. Így amikor levesszük az elhalt bőrterületet, nincs mivel pótolni, mert egyszerűen nincs annyi bőre. Nem tudjuk fedni a sérült részt, és a nyitott sebfelszín miatt szeptikus szövődményekben elveszítjük az ilyen betegeket.”

A Hollandiából beszerzett, 8 millió forint értékű bőrhálósító eszközzel a 60 százalék feletti égett gyerekeket gyógyítják majd az égésplasztikai sebészek a Bethesda égésműtőjében. Ez teszi lehetővé a bőrátültetés új dimenzióját.

Borítókép: Bethesda Gyermekkórház

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +13 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások fordulhatnak elő a felhőzetben. További kisebb-nagyobb csapadékgócok érkeznek, illetve képződnek, amelyek északkelet felé mozognak, a Tiszántúlon egy-egy zivatar sem kizárt. Az északias szél döntően mérsékelt, a Zemplén, Bordrogköz térségében élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra