Miért alakul ki a májfolt?

Általában az arcon és az alkaron, de mindenképpen a fénynek jobban kitett bőrfelületen megjelenő sötétebb foltok, májfoltok vagy tudományos néven melazmák sok embernek keserítik meg az életét.

A májfolt vagy melazma minden bizonnyal a legelterjedtebb rendellenessége a bőrnek. Betegségnek talán nem helyes nevezni, hiszen az elváltozás ártalmatlan, csupán a felszaporodó elsősorban barna, esetenként sárgásbarna vagy kékesszürke pigmentek válnak láthatóvá az érintett bőrterületeken.

Számtalan ember bőrén lelhetők fel kisebb-nagyobb májfoltok, melyek az esetek többségében veszélytelenek, ám előfordulhat, hogy valamilyen hormonális betegségre hívják fel a figyelmet.

A májfolt okai

Melazma tipikusan akkor jelenik meg, ha sok napfény éri a bőrt, vagy a nőknél hormonális változások következnek be, megnő a progeszteron- és ösztrogén szintjük. A 20 és 50 év közötti nők 90 százaléka tapasztalja a májfoltok megjelenését a bőrén.

Melazmát emlegetik terhességi maszkként is, mert az arcon sötétebbre színeződött foltok - amelyek általában az orron, arccsont környékén és állon jelennek meg leginkább - a várandós nőkre jellemzőek. Persze a kismamák legtöbbször cseppet sem örülnek az elváltozásoknak, amelyek rontják a terhesség egyébként (legtöbbjüknél) pozitív érzelmekkel töltött időszakát.

A májfoltokra nincs végleges gyógymód, de jól lehet kezelni őket. Ugyan a hormonális változások és a napfény a két legerősebb kiváltó tényező, de a genetikai hajlam és sötétebb bőr is közrejátszat a pigment foltok kialakulásában. Azok, akik folyamatosan nagyobb hőnek vannak kitéve (például a szakácsok), inkább számíthatnak a foltok megjelenésére, mert a hőterhelés irritálja a bőrüket, és kiváltja a pigment túltermelését.

nő néz magát a tükörben
A májfoltokra nincs végleges gyógymód, de jól lehet kezelni őket

A legtöbb nő számára kellemetlen érzést okoz annak tudata, hogy pigmentfoltokat visel az arcán vagy a kezén. Az orvosok szerint a melazma nem veszélyes, de nyilvánvalóan rontja az életminőséget. A nőket gyakran az viszi bőrgyógyászhoz, hogy megrémülnek saját látványuktól, s ez zavarja az önazonosságukat.

Mit tehetünk?

A májfoltok maguktól is elhalványulnak, ha megszűnik a kiváltó okuk, például a terhesség vagy a szájon át szedhető fogamzásgátlók miatt megváltozott hormonháztartás visszaáll a rendes állapotába. De azok, akik nem csak várni és reménykedni akarnak, különféle kezeléseket is igénybe vehetnek. Különböző krémek, lemosók, gélek állnak rendelkezésre, amelyek serkentik a bőr működését. Ezek egy része szabadon beszerezhető, más részüket csak orvos írhatja fel. Vannak eljárások, amelyek a bőr felső rétegét lehámlasztják, s ez a módszer sok embernél hatásos, míg másoknál a beavatkozás irritáló hatására még több pigment termelődhet.

A bőrgyógyászati kezelések általában eredményre vezetnek, de nem mindig gyorsan. Van, amikor hónapokig is eltarthat a kúra, mire a kívánt eredmény bekövetkezik. Mint annyi más rendellenesség vagy betegség esetében, a májfoltoknál is a legjobb módszer a megelőzés. Aki már átesett egy hosszadalmas kezelésen, tudni fogja, hogy jobb olyan szabályok szerint élni, amelyek nem teszik lehetővé, hogy a foltok visszatérjenek.

A megelőzés alapszabályai

Először is naponta kell használni a fényvédő krémeket , tejeket. Érdemes széles spektrumú (30-as vagy magasabb értékű) napfényvédőt választani. Kültéren hasznos (a széles karimájú) kalap viselése, amely árnyékban tartja az arcnak a napsugarak által leginkább veszélyeztetett részeit. Érdemes az árnyékot keresni a szabadban tartózkodás minden esetében. Szükség van a gyengéd bőrápolásra is. Egyes kozmetikumok irritálhatják a bőrt, s ez súlyosbítja a melazmát. Ezért olyan szereket kell használni, amelyek nem csípik vagy égetik a bőrt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra