Kiderült, miért lesz egyre gyakoribb a bőrrák

A klímaválság miatt egyre melegebb nyarak miatt jelentősen megnőhet a potenciálisan halálos bőrrákok, például a melanóma előfordulási aránya – figyelmeztetnek a szakértők.

Az elmúlt időszakban világszerte extrém meleg volt, amit egyértelműen bizonyítanak a megdőlt melegrekordok és a tomboló erdőtüzek. A klímakutatók ráadásul már arra is figyelmeztettek, hogy a következő évtizedekben egyre erősebb és gyakoribb hőhullámokra készülhetünk. Viszont már az egészségügyi szakértők is megkongatták a vészharangot. Úgy vélik ugyanis, hogy komoly veszélyeket rejt magában, ha a növekvő hőmérséklet miatt az emberek egyre több időt töltenek alig fedett testtel a napon, és így jobban kiteszik magukat az UV-sugárzásnak.

napégés, leégés, bőrrák, melanóma
Megkongatták a vészharangot az egészségügyi szakértők, megugorhat a melanómások száma. Fotó: Getty Images

Aggódnak az orvosok

„Melanómás betegeket kezelő klinikusként határozottan aggódom amiatt, hogy az egyre melegebb nyarak több melanómás esethez és a bőrrák okozta gyakoribb elhalálozásokhoz vezetnek” – nyilatkozta a The Guardiannek Sarah Danson, a Sheffieldi Egyetem onkológia professzora. Julia Newton-Bishop, a Leedsi Egyetem melanoma-kutatócsoportját vezető klinikus tudós pedig arra mutatott rá, hogy a melanoma kialakulásának egyik legfőbb rizikófaktora a gyakori leégés. „Attól tartok, hogy az éghajlatváltozás miatt a leégések száma megnő, és később a melanómás betegek száma is emelkedni fog” – fogalmazott.

Az Egyesült Királyság rákkutató intézetének adatai szerint az 1970-es évek óta a több mint háromszorosára nőtt az országban a bőrrákos férfiak elhalálozási aránya, de a nők körében is emelkedés figyelhető meg. Úgy gondolják, hogy a növekedés hátterében számos tényező áll, egyebek mellett az, hogy egyre többen utaznak mediterrán országokba, ahol fokozottabb napsugárzásnak vannak kitéve. A rákkutató központ vezérigazgatója, Michelle Mitchell szerint már az is megtriplázhatja a bőrrák kialakulásának kockázatát, ha valaki kétévente egyszer leég.

Sokan örülnek, hogy amikor végre lehet a napon sütkérezni, illetve minél több időt a szabadban tölteni. Arról viszont megfeledkeznek, hogy a korlátlan napozás akár árthat is a bőrnek. A legelterjedtebb tévhitekről, a nap káros hatásairól és a fényvédelem előnyeiről Dr. Wenczl Enikővel, a Budai Egészségközpont bőrgyógyászával beszélgettünk.

Az UV-sugárzás a baj, nem a meleg

A Bristoli Egyetem klímatudományi szakértője, Dann Mitchell professzor is megjegyezte, hogy valóban lehet egy közvetett kapcsolat a melegebb időjárás és az egészség között. „A hőmérséklet emelkedése az egyik olyan dolog, amely világosan jelzi éghajlatváltozás hatásait, és nemcsak nyáron, hanem az egész évben. A hőmérsékleti változás pedig a viselkedési mintákra is kihat, például úgy, hogy az emberek hajlamosabbá válnak több időt tölteni a szabadban a megszokottnál melegebb napokon. Emiatt aztán az egész évben több UV-sugárzás éri a bőrüket, mint eddig” – magyarázta. Hozzátette, a klímaválság hosszú távú egészségügyi következményeiről eddig nem esett túl sok szó.

A rákkutató központ vezető egészségügyi információs menedzsere, Karis Betts ugyanakkor arra is rámutatott,  hogy az elmúlt időszak hőhullámainak bőrrákos esetekre gyakorolt ​​hatásáról túl korai lenne beszélni, a rák kialakulás ugyanis hosszabb időt is igénybe vehet. Emlékeztetett továbbá, hogy a leégésért és a bőrrákért a Napból érkező ultraibolya-sugarak felelősek, nem pedig a hő. Az UV-sugárzás pedig még az általában borult, esős Egyesült Királyságban is elég erős lehet időnként ahhoz, hogy március közepétől október közepéig bármikor leégjenek az emberek, függetlenül attól, hogy tombol-e éppen hőhullám vagy nem.

A szakemberek szerint egyébként számos óvintézkedést megtehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük az UV-nak való kitettségünket, illetve mérsékeljük a leégés – hosszabb távon pedig a bőrrák – esélyét. 11 és 15 óra között például ajánlott tartózkodni a közvetlen napfénytől, és ha elmegyünk otthonról,  előtte mindig kenjük be magunkat napvédő krémmel. Aki pedig egy új vagy egy megváltozott anyajegyet fedez fel magán, az mielőbb forduljon orvoshoz, mivel a korai diagnózis akár életmentő is lehet.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: