Körömrendellenességek

Körmeink kialakulása az ötödik magzati hónapban válik láthatóvá. A hámbegyűrődésből képződik e szaruréteggé módosult átlátszó szövetféleségünk.

A magzati élet hetedik hónapjában fejlődik ki teljesen. Az emberi köröm rendszere a körömlemezből, a körömágyból és a körömsáncból áll.

A körömlemez általában 1 mm vastagságú kemény szarulemez. Rejtett szélét a körömsánc fedi, szabad széle pedig az ujjbegyben végződik. A körömágyat és a körömlemezt erős kötőszöveti rostok rögzítik az ujjpercek csonthártyájához.

Heti 1-2 millimétert nő

A körömképző sejtek a sáncok alatt helyezkednek el, az előtte lévő félholdacska jelzi e sejtféleségeket, mivel itt fejeződik be a szarulemez képződése. A sejtállomány átlagosan heti 1-2 milliméterrel növeli a szarulemez hosszúságát. A szervezetben lejátszódó szinte valamennyi folyamat, működési zavar nyomot hagy a körmök növekedésében, illetve képződésében. Láthatók az öröklési hibák, sajátosságok, alaki elváltozások, súlyosabb betegségek, vérellátási zavarok és a helyi károsodások egyaránt.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Dobverő ujj és kanál köröm

Nagyon sok olyan fejlődési rendellenességet ismerünk, amiknek részjelenségei a körmök alaki elváltozásai is. Hiányozhatnak a szarulemezek vagy csak részben fejlődnek ki. Olykor a szarulemezek felpúposodva a "dobverő ujjak-"ra hasonlítanak. Főleg a nagylábujjak körmén gyakori a szarulemez jelentős megvastagodása, és az ujjak felé kanya-rodása. Ha nem vágják, a madarak karmaihoz hasonlíthatók. Idős, gondozatlan embereken észlelhetjük. Kisgyermeken ritkán látható a körmök szarulemezének, középső részének bemélyedése, ellapulása, az úgynevezett "kanál köröm". Többnyire öröklődik, de hátterében vashiányos állapot is előfordulhat. A körmök ujjbegyi lemezén, főleg kisgyermekkorban vesszük észre a körmök törékenységét és lemezes felrostozódást. E jelenség a felnőtt nőknél is gyakori. Hátterében mindig található kisebb-nagyobb szervi eltérés, jó, ha a szakorvos segít rendezni.

Betegségre utalnak

Ha a körmök állományába beivódott, fehéren áttetsző vízszintes vonalakat látunk, akkor egyesek a cink hiányára gondolnak. Sötétbarna hosszanti vonal látható a körmön a pajzsmirigy betegségében. Zölden színeződik el a körömalja egy bizonyos baktérium elszaporodása következtében. A vegyi anyagok, a fixirsók és egyéb vegyszerek is elszínezhetik a szaru állományát. Igen ritkán fekete vagy sötétbarna pigmentet is találunk egy-egy körömlemez alatt. A nagyobb ütést követően vérömleny gyűlik össze a szarulemez alatt, ha nem fertőződik be, akkor folyamatosan lenő a körömágyról. Súlyos májbetegségben sárgára színeződnek a körömlemezek is. Bizonyos bőrbetegségekre jellemzőek lehetnek a körmök elváltozásai is. A belsőeredetű ekcémás kisgyermek körmein vízszintes barázdák váltogatják egymást. Olykor apró tűszúrásnyi pontok jelennek meg a szarulemezen, ami a pikkelysömör egyik kísérő tünete is lehet. Felnőtt-korban szintén a psoriásisban a szarulemezek alatt alakulnak ki a szürkés-sárga foltok, amiket "olajfolt" tünetnek szoktak nevezni. Az alapbetegség javulását a körömlemezek egészséges növekedésén lehet legjobban lemérni. Igen kellemetlen és hosszadalmas betegség a benőtt köröm, amit legtöbbször a szűk lábbeli okoz. Serdülőknél igen gyakori, ne hagyjuk, hogy a gyerek vagdossa, keressünk szakorvost a végleges gyógyulás érdekében. Gyakori a körömrágás. Igen csúnya látvány. Általában feszült idegrendszerű, magukba fordult személyiségek "levezető elfoglaltsága", belső szorongásuk oldója. Már a gyermekkorban kellő odafigyeléssel, nem parancsolóan, biztosan leszoktatható róla a kicsi. Ugyancsak gyakori rossz szokás a körömsáncok letépkedése vagy visszatologatása is, sérülése mindig kisebb körömágy-gyulladáshoz vezet. Körömágy-gyulladást okozhatnak a sérülések és a sérüléseket követő vírusos, bakteriális és gombás fertőzések is.

A lakosság 30 százaléka

A leggyakoribb körömelváltozást a lábujjak körmein találjuk. A népesség majdnem 30 százalékánál látható valamiféle körömbetegség. A magukkal nem sokat törődő serdülők kezein, sőt a körömágyak körül is látunk elhatalmasodni vírusos szemölcsöket. Kellő és kitartó kezeléssel eredményesen, szépen gyógyítható. Nem ajánlott a szabadon beszerezhető szerek házi alkalmazása, hisz olykor még a szakorvosnak is gondot jelenthet a teljes tünetmentesítés.

Az antibiotikumok korában már alig találkozunk a körmöket is elroncsoló, gennykeltők okozta körömágy-gyulladásokkal. Kerti vagy földmunkák végzése után gondolni kell e súlyos fertőzés lehetőségére is. A körmök gombás elváltozásai ma már igen hatékonyan kezelhetők a korszerű gombaellenes tablettákkal, gyógyszerekkel. A gombás fertőzés miatt nem szabad levetetni a körmöt. Mielőtt valaki felírná a körömgomba elleni tablettákat, kérjük ki a gyakorlott szakember véleményét is. Ezek a készítmények igen hatásosak, de alkalmazásukhoz pontos diagnózis szükséges. A körömből vett minta, annak szakszerű vizsgálata biztossá teszi a diagnózist, lerövidíti a gyógykezelési időt, és egyben kevesebb költséget is jelent. (Kb. három hónapig kell szedni a gyógyszert.)

Amiről a köröm árulkodik

A szervezetet megbetegítő gombák száma ma már kb. 300 félére tehető. A leggyakoribb kórokozó gombák a sarjadzó gombák és a penészgombák. E gombafélék általában a körömszéltől befelé haladva egybefüggő, folyamatosan terjedő foltban károsítják a körmök alatti szövetet. A fonalas gombák jobbára hosszanti csíkok formájában terjednek a körmök állománya alá. A cukorbetegek, a keringési betegek, az érszűkületben szenvedők körömbetegségei szinte árnyékként követik a klinikai állapotot. Kellő értágítókat alkalmazva, a sikeresen visszatérő keringés következtében, szinte gyógyszer nélkül kinő az összes sérült köröm.

Igen nagy szerepe van életünkben a kezünknek és körmeinknek, tehát nagyon fontos a gondos ápolás, a folyamatos tisztán tartás. Az elhanyagolt kéz, az ápolatlan körmök negatív benyomást keltenek a szemlélőkben. Folyamatosan gondozzuk kisgyermekeink körmeit, de figyeljünk rá a serdülő gyermek kéz- és lábkörmeire is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: