Hogyan védi a bőrt a naptej?

A napfény káros hatásaitól fényvédő krémmel védhetjük a bőrünket, de hogyan működnek ezek a készítmények, milyen faktorszámút válasszunk, és milyen időközönként kell újrakennünk magunkat?

A legtöbb ember a kánikula heteiben vízpartra húzódik vissza a meleg elől, sokan pedig ilyenkor szeretnék elérni - viszonylag rövid idő alatt - a csokibarna bőrszínt. Ezzel azonban az egészségünket tesszük kockára: a napból érkező ultraibolya (UV) sugarak ugyanis károsak lehetnek a bőr szerkezetére és sejtjeire. Ezek az ártalmak jelentkezhetnek rövid idővel a napozás után (napégésként), valamint évek, évtizedek múlva, összeadódva, krónikus napfény-károsodásként, növelve a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.

A ruhával nem fedett területeket fontos 2-3 óránként bekenni
A ruhával nem fedett területeket fontos 2-3 óránként bekenni

Nemcsak kalappal, napszemüveggel és napernyővel óvhatjuk magunkat ezektől a káros sugaraktól, de számos fényvédő is megtalálható már a piacon, amely enyhítheti a bőrünket ért, káros hatásokat. De hogyan is működnek ezek a készítmények, és melyiket válasszuk közülük? A fényvédő krémekben lévő ásványi részecskék fizikai védelmet nyújtanak a napfény károsító hatásai ellen, mégpedig úgy, hogy megtörik és visszaverik a napból érkező sugarakat.

Az organikus összetevők mint kémiai filterek pedig elnyelik az UV-sugarakat, és hő formájában vezetik el az energiát, ezzel megvédik a napnak kitett bőrfelületet a károsodástól. A fényvédők legismertebb tulajdonsága az ún. faktorszám (SPF = Sun Protection Factor), amely a készítmény védőképességét mutatja a napégéssel szemben, amelyet döntően az UVB-sugarak okoznak. Fontos tudni, hogy a faktorszám és a készítmény fényvédő hatása nem egyenesen arányos, azaz míg a 20 SPF faktorszámú készítmény 92 százalékos, addig az 50 SPF készítmény kb. 96 százalékos védelmet nyújt a napégéssel szemben. Ez a szám jelöli, hogy az adott termék használata mellett körülbelül mennyi ideig lehetünk a napon anélkül, hogy leégnénk.

A legtöbben úgy gondolják, hogy a fényvédelem csak a nyári hónapokra vonatkozik. Fényvédelemre azonban minden hónapban szükség van. Cikkünkben elmondjuk, miért fontos ez, és milyen krémeket érdemes választani.

Ha valaki 10 perc napozás után leég fényvédő krém nélkül, 10-es faktorú fényvédővel nagyjából 100 percig tehetné ki a bőrét a napsugaraknak. A leggyakoribb a 30-as, illetve az érzékeny, napkárosodott bőrűek és gyerekek számára az 50-es faktorszámmal ellátott naptejet is megtaláljuk a boltok polcain. Az általános ajánlás szerint az emberek többsége számára a 20 és 30 SPF közötti fényvédő elegendő védelmet nyújt. A krónikus fénykárosodás szempontjából fontos UVA elleni védelemről azonban az SPF nem nyújt információt, annak meglétét és erősségét tehát külön kell figyelni a csomagoláson, amit a PPD rövidítés jelez. Az tekinthető biztonságos fényvédőnek, ahol a PPD/SPF arány három vagy annál nagyobb.

Érdemes tehát magas UV-sugárzás esetén magasabb faktorszámú terméket választani, önmagában ez azonban nem biztosít teljes védelmet. Az ultraibolya sugaraknak két típusa is veszélyes lehet ránk. Az UV-A sugarak a késleltetett reakciókért - mint a bőr idő előtti öregedése, a ráncok megjelenése, a napallergia, a bőrrák -, és a melanoma megjelenéséért lehet felelős. Az UV-B sugarak pedig a bőr azonnali reakcióját, a bőr égését okozzák.

A fényvédő készítményt , legyen krém-, tej- vagy sprayformátumú, 30 perccel a lakásból való kilépés előtt kell felkenni, mert hatásuk kialakulásához időre van szükség. Amennyiben vízbe is bemegyünk, arcot mosunk, vagy megizzadunk, mindenképpen javasolt újrakenni utána a bőrünket. Egyes termékeket vízállóként hirdetnek, fontos azonban tudni, hogy ezek sem biztosítanak egész napos védelmet: általában 40 perc után érdemes ismételni a kenést. Nyáron tehát a ruhával nem fedett területeket fontos 2-3 óránként bekenni! Tudni kell, hogy a fényvédők csak megfelelő mennyiségben (2mg/cm2) alkalmazva tudják hatásukat kifejteni, vagyis érdemes vastagon bekenni a bőrfelszínt!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra