Fényvédelem a maszk alatt: miért fontos most is?

Kiss Gréta

Ha kilépünk az utcára, maszkot húzunk, hogy megóvjuk magunkat, és persze másokat a koronavírustól. A helyesen viselt maszk majdnem az egész arcot takarja, így sokak számára feleslegesnek tűnhet azon a területen a fényvédő alkalmazása. Pedig ez a pandémia, pontosabban a maszk árnyékában is nagyon fontos - cikkünkben elmagyarázzuk, hogy miért.

A koronavírus-járvány tavaly tavaszi kitörése óta az életünk számtalan területén új normákhoz kell alkalmazkodnunk. Az egyik ilyen a maszkviselés, amely nagymértékben hozzájárul az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassításához. Bármennyire is hasznos óvintézkedésről van szó azonban, be kell látnunk, hogy orrunk, szánk szinte folyamatos eltakarásának negatív vonzatai is lehetnek. A szemüvegesek a lencsék állandó bepárásodásával küzdenek, sokaknak pedig gyulladt pattanásaik lesznek a maszktól (a jelenség neve maskne, amely az angol mask és acne -akne- szavak egyesítéséből jött létre). Sőt: azoknak a száma is egyre nő, akik nem használnak fényvédőt, mondván, a maszk alatt nincs értelme. Ezzel azonban, közvetve, a bőrük egészségét kockáztatják.

Fényvédelemből egyes

A napnak való kitettség két fő szempontból árt a bőrünknek: az égitestből érkező UV-A- (ultraibolya A) sugarak a bőr gyorsabb öregedését, a ráncok megjelenését okozzák, míg az UV-B- (ultraibolya B) sugarak a bőr leégéséért felelősek. Együtt különösen veszélyesek, mivel jelentősen növelik a bőrben a daganatos elváltozások kialakulásának rizikóját. Annak érdekében tehát, hogy a napsugárzás káros hatásait a minimumra csökkentsük, kiemelten fontos az állandó fényvédelem - aminek sarkalatos pontja a fényvédő szerek alkalmazása. A Bőrrák Alapítvány (Skin Cancer Foundation) ajánlása szerint mindennap széles spektrumú (vagyis az UV-A- és az UV-B-sugarak ellen is védelmet nyújtó) terméket célszerű használni, amelynek az SPF-je (Sun Protection Factor, azaz fényvédő faktor) legalább 15-ös. Amennyiben bőrünk hosszabb ideig van kitéve a napsugárzásnak, minimum 30-as faktorszámú készítményt javasolnak a szakemberek.

A maszk alatt is fontos a fényvédelem.
A maszk alatt is fontos a fényvédelem. Fotó: Getty Images

Mivel a maszk beborítja arcunk bizonyos részét, valamennyire óvja a bőrt a napsugárzás ellen, ám korántsem a fentebb már említetteknek megfelelő szinten teszi ezt, így nem válthatja ki a fényvédő használatát. Azt sem szabad elfelejteni, hogy még annak a kevéske védelemnek az erőssége is, amelyet a maszk nyújtani képes, számtalan tényezőtől függ. Az egyik például az anyag: a szintetikus darabok jobban védenek, mint azok, amelyeket természetes anyagból gyártottak. A sötétebb maszkok is hatékonyabbak ebből a szempontból, mint a világos árnyalatok. Számít mindemellett még, hogy hány rétegű a maszk, és mennyire van szorosan szőve az anyaga: értelemszerűen minél több rétegből áll, és minél szorosabb szövésű, annál inkább óvja arcbőrünket. Fontos továbbá, hogy száraz-e a maszk, vagy sem, izzadságtól, víztől nedvesen ugyanis csökken a védőfunkciója.

Szintén a fényvédők szükségessége mellett szólnak bizonyos, maszkviseléshez kapcsolódó rossz szokások. Sokan például úgy hordják a maszkot, hogy az orruk szabadon marad, de olyanok is akadnak, akik, ha éppen nem látja őket senki, egészen az állukig húzzák le a védőeszközt, vagy le is veszik. A maszk egyébként sem védi a teljes arcot, ezekben az esetekben azonban még kisebb részét fedi le, vagyis még sérülékenyebb lesz a bőrünk a napsugárzással szemben. Azt pedig már csak nagyon halkan jegyezzük meg, hogy a fényvédő segítségével elkerülhetjük a "kétszínűséget": azt, hogy az arcunk szabadon lévő része a napfény miatt barnás-pirosas árnyalatot öltsön, míg a maszk által takart terület fehérben pompázzon.


Fényvédők és egyéb óvintézkedések

Hogyan válasszunk fényvédőt? Részletek itt.

Hiába tehát a maszk, a fényvédő használata a mindennapi rutinunk része kell, hogy legyen. Ez ráadásul most, hogy itt a tavasz, és közeledik a nyár, vagyis az év naposabb időszaka, még lényegesebbé válik (fontos azonban tudni, hogy az UV-sugárzás a felhőkön is átjut, tehát a borongós időszakokban is veszélyben lehetünk). Ügyeljünk rá, hogy mindig a bőrtípusunknak megfelelő fényvédőt alkalmazzunk, és legalább 30 perccel azelőtt vigyük fel az arcbőrünkre, hogy felvennénk a maszkot és kimennénk az utcára. Kiegészítésképpen megjegyzendő, hogy ha a fentebb már említett masknéval küzdünk - vagy csak előrelátóak vagyunk, és szeretnénk megelőzni a kialakulását -, olyan készítményt válasszunk, amely lágy, könnyen beszívódik a bőrbe, és semmilyen irritáló hatású anyagot (parabének, illatanyagok stb.) nem tartalmaz. Ne feledjük, hogy a fényvédőt bizonyos időnként újra kell kenni! Mivel a maszk alatt könnyebben benedvesedik a bőr, hamarabb megizzadunk, az új réteg felvitelére még nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Mindemellett van még néhány dolog, amire figyelnünk kell, ha kint vagyunk a szabadban. Elsősorban az árnyékos helyeket keressük: ne legyünk sokáig a napon, abban az időszakban pedig pláne ne, amikor a legerősebb az UV-sugárzás (jellemzően 11 és 16 óra között). Használjunk erős UV-szűrővel ellátott napszemüveget, igyekezzünk sötétebb színű ruhát viselni, fejünket pedig védjük kalappal, sapkával.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +27 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban hétfon délelőtt derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag