Bőrproblémák, amelyek betegségekre utalhatnak

Az arcunk és bőrünk állapota sokkal többet árul el az egészségünkről, mint gondolnánk. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk az alábbiakkal.

Nézzük, mit árulnak el egészségünkről a bőrproblémáink.

Sötét karikák, táskák a szem alatt

A szem alatti sötét karikákat sokan genetikusan öröklik, és nem igazán tehetnek ellene. Ha azonban csak nemrégiben jelentek meg az arcunkon, akkor érdemes lehet átgondolni, mi lehet az oka. A háttérben persze állhat fáradtság, kevés alvás, de a dohányzás, hormonális változások, allergia, túlzásba vitt alkoholfogyasztás, túl sok koffein, vagy túl magas sóbevitel is.

bőrproblémák, egészség, sebkezelés
Az arcunkon számos tünet árulkodhat betegségről. Fotó: Getty Images

Vörös orr

Az orrban lévő kis erek kitágulása, elpattanása vezethet az orr vörösségéhez. A háttérben állhat hőmérsékletváltozás, allergia, érzelmi stressz, de akár nátha is. Ha azt tapasztaljuk, hogy az orrunk mindezektől függetlenül állandóan vörös, akkor érdemes lehet kivizsgáltatni az ereink állapotát.

Sárgás bőr és szemek

Ha túl sok méreganyag halmozódik fel a szervezetben, az okozhat besárgulást, illetve májgondokra is utalhat, például túlzott alkoholfogyasztásból fakadóan. Ha sárgának látjuk magunkat, érdemes kivizsgáltatni a májunkat, az epénket és a hasnyálmirigyünket, illetve kizárni a hepatitiszt és a mononukleózist .

Váratlanul megjelenő szeplők, foltok, anyajegyek

A legtöbb esetben aggodalomra nincs ok, ritkábban viszont a bőrrák tünete is lehet. Figyeljük meg, hogy az anyajegy, folt széle egyenletes-e, mindenhol egyforma-e színe, mekkora a mérete, és látványosan nagyobb lett-e viszonylag rövid idő alatt. Ha bármilyen gyanúsat látunk, mindenképpen mutassuk meg orvosnak.

Hámló bőr az orr és a száj mellett

Leggyakrabban az A-,C-, E-, vagy B-vitamin hiányára utal, különösen, ha koncentrációs zavarokkal, hajhullással, könnyen töredező körmökkel is párosul. Ha nem hámlást, hanem sebesedést tapasztalunk, annak pedig a leggyakrabban herpeszvírus az oka.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)