Arctisztítás: mit tegyünk a ragyogó bőrért?

A kéz mellett arcunk fedetlen bőrét éri a legtöbb környezeti hatás, és persze testünknek ez az a része, amit mindig mindenki láthat belőlünk. Sokan azt gondolják, hogy az arclemosásnál nincs egyszerűbb dolog, de ez nem feltétlenül igaz: rosszul megválasztott szerekkel és technikákkal könnyen árthatunk is a bőrünknek.

A szakemberek azt javasolják, hogy akinek zsíros a bőre, naponta kétszer, akinek száraz-érzékeny, csak egyszer, este végezzen alapos, de gyengéd arctisztítást, aki pedig sportol, edzés után se feledkezzen meg erről a műveletről. Kerüljük a hagyományos szappant, mert az kiszáríthatja a bőrt, helyette válasszunk a bőrtípusunkhoz illeszkedő, kifejezetten erre a célra fejlesztett, jó minőségű terméket, amely hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket, de nem sérti a bőr természetes védőrétegét. Az esti arclemosásnál ügyeljünk rá, hogy a sminket maradéktalanul eltávolítsuk.

A zsíros bőr ápolásával kapcsolatban sok a tévhit, így nem ritka, hogy az egészségét túlszárítással veszélyeztetjük. Hogyan javíthatunk valóban a problémás bőr állapotán? Kattintson! A micellás szerkezetű arclemosók nagyon alaposan tisztítanak, és úgy távolítják el az esetleges bőrhibákért felelős felesleges faggyút, hogy közben nem szárítják a bőrt, vagyis az nem veszít hidratáltságából. A szemkörnyék érzékeny bőrének tisztítása és a szemfesték lemosása különleges óvatosságot igényel. Erre a területre fokozottan, de az arcra általában is igaz, hogy az erős dörzsölés, akárcsak a forró vagy hideg víz használata kerülendő: ezek a szélsőséges hatások ugyanis nem tesznek jót a bőrnek.

Mindennapi ápolás belsőleg is

Az ember hajlamos megfeledkezni róla, hogy a ragyogó bőr nemcsak az alapos külső tisztításon és a megfelelő védő-ápoló és sminkkészítmények használatán múlik, de belülről is tennünk kell a tisztaságáért. A bőr tisztaságában közreműködő anyagcsere-folyamatok akkor tudnak megfelelően működni, ha elegendő folyadékbevitellel segítjük, hogy szervezetünk kellően hidratált maradjon: ez 2-2,5 liter tiszta víz vagy más egészséges ital napi elfogyasztását jelenti. Mindezt kiegyensúlyozott, antioxidánsokban és esszenciális zsírsavakban gazdag étrenddel, az erősen cukrozott és gyorséttermi típusú ételek kerülésével érdemes megtámogatnunk, a táplálkozás ugyanis szintén közvetlen hatással van a bőr tisztaságára.

A micellás arclemosók kíméletesen de hatékonyan tisztítják arcbőrünket.
A micellás arclemosók kíméletesen de hatékonyan tisztítják arcbőrünket.

Tisztán tartás hosszú távon

Időről időre érdemes eltávolítani az arcbőr elhalt hámsejtjeit, és felfrissíteni a vérkeringést: az arcradírozással puhábbá, frissebb tónusúvá válik a bőrünk. A szakemberek tanácsa szerint legfeljebb egy héten egyszer radírozzunk: ha túl gyakran végezzük, az károsíthatja a bőrt. Van azonban, aki számára még ennél is ritkábban indokolt ez a fajta mélytisztítás: érdemes bőrgyógyásszal vagy kozmetikussal konzultálnunk, hogy kiderüljön, melyik csoportba tartozunk. Aki teheti, rendszeresen végeztessen kozmetikussal arckezelést. Akinek erre nincs módja, otthon is felvihet ápoló-tisztító arcmaszkot, de ezt is legfeljebb heti gyakorisággal tegye.

A tiszta bőr érdekében fontos továbbá, hogy ne nagyon nyúljunk az arcunkhoz, mert az érintésekkel kórokozókat juttathatunk a bőrbe, ennek következtében pedig könnyen keletkezhetnek apró gyulladások. Éppen ezért ne feledkezzünk meg az alapos kézmosásról sem, mielőtt bekrémezzük az arcunkat, hiszen ilyenkor az érintés elkerülhetetlen.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)