Anyajegy-eltávolítás: otthon is lehetséges?

"Doktor Google" korszakában meglepően sok olyan módszerről olvashatunk, amelyekkel akár otthon, önmagunk is megszabadulhatunk az anyajegyektől. A szakember viszont inkább nem ajánlja, hogy otthon kísérletezzünk ezzel.

Az emberek többségének bőrén átlagosan 10-40anyajegytalálható. Ezek egyes esetekben esztétikailag zavaróak lehetnek, éppen ezért néhány embernek jó ötletnek tűnhet, ha orvosi segítség nélkül próbálják meg eltávolítani a kényelmetlennek ítélt képletet. Bár az interneten több házi módszerről is olvashatjuk, hogy biztonságos, azért ajánlott kételkedni ebben. Mi tekinthető biztonságos anyajegy-eltávolításnak? A kérdésre Dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza válaszol.

anyajegy, anyajegyeltávolítás, szemölcs, pigmentfoltok,
anyajegy, anyajegyeltávolítás, szemölcs, pigmentfoltok,

Veszélyes házi módszerek

Az interneten több "bevált" szerről is olvashatunk, amelyet anyajegy vagyszemölcseltávolításra, illetve a pigmentfoltok halványításra ajánlanak. Sokan biztos módszernek vélik például a fokhagymát, az oregánóolajat, a ricinusolajjal kevert mosószódát, a citromlevet, a teafa- és lenmagolajat, a banánhéjat és hidrogén-peroxidot is. Ezekről a házi eltávolító módszerekről azonban tudni kell, hogy az anyajegy eltávolításra egyáltalán nem alkalmasak, és még a jóindulatú szemölcsök kezelése esetén sem hoznak 100 százalékos sikert.

Az anyajegyeltávolítáról itt olvashat bővebben!

Az viszont csak a kisebb probléma, hogy ezek a módszerek hatástalanok. A nagyobb baj az, hogy a házi praktikák egyes esetekben kifejezetten veszélyesek is lehetnek. Éppen ezért az anyajegyeket, festékfoltokat és bizonytalan eredetű bőrelváltozásokat mindig bőrgyógyásszal ellenőriztessük, hogy kiderüljön, áll-e kóros elváltozás a jelenség háttérben. A szakember ráadásul hatékony és biztonságos módszerrel el is tudja távolítani a bőrképletet. Aki pedig mégis kipróbál valamiféle otthoni módszert és kellemetlen reakciókat - például pirosságot, duzzanatot, viszketést vagy más gyanús tünetet - tapasztal, mindenképpen forduljon bőrgyógyászhoz!

A kimetszés a legbiztonságosabb

A fagyasztás, az égetés és a lézer a vírusos szemölcsök, a futószemölcsök vagy az időskori hámszemölcsök kezelésére alkalmas. Az anyajegyek eltávolítására azonban a kimetszés az egyetlen, szakmailag is elfogadott módszer. Így ugyanis pontosan követni lehet az anyajegy vonalát és nem roncsolódik az anyajegy szövete, így nem okoz rosszindulatú elfajulást sem - mondja a bőrgyógyász. A beavatkozás után az eltávolított bőrszövetből szövettani vizsgálat is készül, amelynek eredményével - rosszindulatú elváltozás esetén - meghatározható a további kezelés.

Az anyajegy kimetszése helyi érzéstelenítéssel történik, és a beavatkozás nagyjából fél órát vesz igénybe. Az érzéstelenítést követően az anyajegyet szikével kimetszik a bőrből, majd a sebet összevarrják. A sebre steril kötés kerül, a varratszedésre pedig testtájtól függően egy-három hét múlva kerül sor.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés