Anyajegy-eltávolítás: otthon is lehetséges?

"Doktor Google" korszakában meglepően sok olyan módszerről olvashatunk, amelyekkel akár otthon, önmagunk is megszabadulhatunk az anyajegyektől. A szakember viszont inkább nem ajánlja, hogy otthon kísérletezzünk ezzel.

Az emberek többségének bőrén átlagosan 10-40 anyajegy található. Ezek egyes esetekben esztétikailag zavaróak lehetnek, éppen ezért néhány embernek jó ötletnek tűnhet, ha orvosi segítség nélkül próbálják meg eltávolítani a kényelmetlennek ítélt képletet. Bár az interneten több házi módszerről is olvashatjuk, hogy biztonságos, azért ajánlott kételkedni ebben. Mi tekinthető biztonságos anyajegy-eltávolításnak? A kérdésre Dr. Pánczél Gitta , az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza válaszol.

anyajegy, anyajegyeltávolítás, szemölcs, pigmentfoltok,
Veszélyes házi módszerek terjednek az interneten. Fotó: iStock

Veszélyes házi módszerek

Az interneten több "bevált" szerről is olvashatunk, amelyet anyajegy vagy szemölcs eltávolításra, illetve a pigmentfoltok halványításra ajánlanak. Sokan biztos módszernek vélik például a fokhagymát, az oregánóolajat, a ricinusolajjal kevert mosószódát, a citromlevet, a teafa- és lenmagolajat, a banánhéjat és hidrogén-peroxidot is. Ezekről a házi eltávolító módszerekről azonban tudni kell, hogy az anyajegy eltávolításra egyáltalán nem alkalmasak, és még a jóindulatú szemölcsök kezelése esetén sem hoznak 100 százalékos sikert.

Az anyajegyeltávolítáról itt olvashat bővebben!

Az viszont csak a kisebb probléma, hogy ezek a módszerek hatástalanok. A nagyobb baj az, hogy a házi praktikák egyes esetekben kifejezetten veszélyesek is lehetnek. Éppen ezért az anyajegyeket, festékfoltokat és bizonytalan eredetű bőrelváltozásokat mindig bőrgyógyásszal ellenőriztessük, hogy kiderüljön, áll-e kóros elváltozás a jelenség háttérben. A szakember ráadásul hatékony és biztonságos módszerrel el is tudja távolítani a bőrképletet. Aki pedig mégis kipróbál valamiféle otthoni módszert és kellemetlen reakciókat - például pirosságot, duzzanatot, viszketést vagy más gyanús tünetet - tapasztal, mindenképpen forduljon bőrgyógyászhoz!

A kimetszés a legbiztonságosabb

A fagyasztás, az égetés és a lézer a vírusos szemölcsök, a futószemölcsök vagy az időskori hámszemölcsök kezelésére alkalmas. Az anyajegyek eltávolítására azonban a kimetszés az egyetlen, szakmailag is elfogadott módszer. Így ugyanis pontosan követni lehet az anyajegy vonalát és nem roncsolódik az anyajegy szövete, így nem okoz rosszindulatú elfajulást sem - mondja a bőrgyógyász. A beavatkozás után az eltávolított bőrszövetből szövettani vizsgálat is készül, amelynek eredményével - rosszindulatú elváltozás esetén - meghatározható a további kezelés.

Az anyajegy kimetszése helyi érzéstelenítéssel történik, és a beavatkozás nagyjából fél órát vesz igénybe. Az érzéstelenítést követően az anyajegyet szikével kimetszik a bőrből, majd a sebet összevarrják. A sebre steril kötés kerül, a varratszedésre pedig testtájtól függően egy-három hét múlva kerül sor.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +7 °C
Minimum: -5, +3 °C

Gyakoriak lesznek a tartósan borult tájak, napsütésre csak kevés helyen lehet számítnai. Számottevő csapadék nem várható, de szitálás, ónos szitálás most is lehet. Időnként megélénkül a délies szél, a legmelegebb órákban 2, 7 fokot mérhetünk. Hétfőn hidegpárnás, frontmentes idő lesz. Most is jelentkezhetnek kopásos eredetű ízületi bántalmak, alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni. A teljesítőképesség is csökken, illetve egyre többeknél jelentkezhetnek fejfájásos tünetek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra