A nap jótékony tüze

Az egészséghez létfontosságú napfény legalapvetőbb biológiai hatása a D-vitamin képzésben nyilvánul meg. Cikkünkből többet is megtudhat életadó csillagunk egyéb élettani hatásairól!

Gyógyító nap

A napfény létfontosságú az egészséghez. Legalapvetőbb biológiai hatása a D-vitamin képzésében nyilvánul meg. Ez a vitamin nélkülözhetetlen a csontozat fejlődésében, fokozza a vérképző szervek működését, javítja az általános állapotot, ezáltal nő a szervezet ellenálló képessége.

Egyes bőrhibáknál igen jótékony lehet a napfény is. Ilyen példás a pszoriázis. Orvosi tanácsra, aki teheti, az izraeli Holt-tenger partján kezeltetheti pszoriázisát, de a magyar napfény is sokat segít a bajon. Az élet delén, a változás korában a nőket sújtó jelentős probléma a csontritkulás. A napfény ugyancsak gyógyír a bajra.

Kártékony nap

A nap sugarainak egy része gyulladáskeltő - bőrvörösséget, hólyagképződést, hámlást, barna szeplőfoltokat okozhat. A veszélyes sugarak kora délután a legerősebbek. Ezt az időszakot lehetőleg ne töltsük a napon. A vízpart felfokozza a fény erősségét, mennyiségét.

Egyre több gondot okoz a napallergia is, amely apró tűszúrásnyi viszkető kiütésekben nyilvánul meg. Az eltúlzott napozásra figyelmeztet a nehezen gyógyuló, lelki bajokat is okozó herpesz.

Ússzuk meg a leégést

A legfontosabb előkészület, hogy napozás, nyaralás előtt kitisztíttatjuk a bőrünket kozmetikussal, aki megfelelő krémeket, bőrápolókat is tud ajánlani. Fokozatosan süttessük magunkat. Testünk kiálló részeit - orr, szemhéj, váll, kulcscsont - különösen óvjuk. Nagyon jó például, ha az orra, szemhéjra kis faleveleket ragasztunk. Erős napnál a fürdőruhára húzzunk egy pólót. Egyre elterjedtebb, hogy az érzékeny részeket titándioxidos kenőccsel kenik be, ami olyan hatást kelt, mint egy bennszülött törzs harci festése, de nagyon hatásos.

Ha már égető a baj

Amennyiben mégsem sikerül ép bőrrel megúszni a napozást, két dologra ügyeljünk, hogy elkerüljük a komolyabb bőrkárosodásokat: legalább egy napig kerüljük a tűző napfényt, és állandóan kenegessük magunkat. Ehhez talán a legjobbak a gyógyszertárakban kapható speciális, dexpanthenol tartalmú készítmények. Van olyan spray is, amely a bőrfelületre fújva habbá alakul, ezért hűti, nyugtatja a megégett bőrt.

Ha szeretjük a "házilagos" megoldásokat, olyan nyugtató pakolásokat készítsünk, amelyek megkötik a bőrön a nedvességet. Ilyen anyagot a méz, a glicerin, a berkenye, a tűztövis, a mahóniabogyó, meggy, sárga- és őszibarack tartalmaz. Kevés tejföllel, tejszínnel elkeverve őket, csodálatosan gyógyítják bőrünket. Ugyancsak rendkívüli hatású, ha egy csomag élesztőhöz hozzáadjuk egy citrom levét, egy kevés kukoricaolajat, egy mokkáskanál mézet. Keverjük simára az alapanyagokat, és kenjük fel az arcunkra. Ha az alkar és a kézfej bőre is bánja a nyár hevét, masszírozzuk bele az élesztős pakolást, majd csavarjunk rá folpackot, hogy érvényesüljön a dunszthatás.

De a legjobb megoldás, ha vigyázunk, és csak a befőtteket dunsztoljuk!

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: