A kínzó viszketés meglepő okai

Egyes emberek egész életét képes megkeseríteni a kínzó viszketés, aminek sokszor az eredete is rejtély.

A bőr viszketésének lehet olyan egyszerű oka, mint egy csípés vagy egy apró kiütés , de akár komolyabb betegségekre, például máj- vagy veseelégtelenségre is utalhat. Ahhoz, hogy a viszketés megszűnjön, elengedhetetlen megtalálni az azt kiváltó okot.

A leggyakoribb ok

Természetesen a viszketés leggyakoribb oka valamely bőrirritáció vagy bőrbetegség. Immunrendszerünk a bőr esetében is védelmet nyújt a vírusok és baktériumok ellen. Ha a test külvilággal érintkező felületén valamilyen gyanús behatolót érzékel, támadást indít, aminek hatására az érintett felület gyulladásba jön, ezt érzékeljük kiütésként. Függően attól, hogy a reakciót kiváltó anyag csak a bőrt érinti, vagy az egész testet ellepő gyulladásról van szó, különböző bőrbetegségről beszélünk. Ezek leggyakoribb kísérő tünete a viszketés, esetenként a kiszáradt, repedezett bőr.

kisfiú vakarja a karját
A viszketés leggyakoribb oka valamely bőrirritáció vagy bőrbetegség.Fotó: iStock

Száraz bőr és ekcéma

A száraz bőr jól felismerhető, ha a viszketés helyén nincsenek kitüremkedések vagy bőrpír, akkor szinte biztosan ez a probléma, amin egy jó hidratáló krém könnyedén segíthet. Szintén képes őrjítő viszketést okozni az ekcéma , ami leginkább a gyermekeket érintő betegség. Az ekcéma is a bőr kiszáradását okozza, de komoly gyulladással és irritációval jár. Ekcéma esetén is nagyon fontos a bőr nedvesen tartása. Bár a dermatitisz idővel csökkenőt tüneteket mutat, akiknél jelen van a betegség, fokozottan érzékenyek a bőr egyéb megbetegedéseivel szemben.

Vörös, nedvedző, hámló, viszkető foltok jelennek meg a kezén, a könyök- és térdhajlatoknál? Esetleg gyermekkora óta hajlamos az ekcémára? Akár így, akár úgy van, bőre mindenképpen fokozott odafigyelést, védelmet, ápolást igényel. Íme, a leghasznosabb tanácsok!

Allergiás reakciók

Az allergiás reakciók szintén viszketéssel járnak együtt, apró kiütésekkel megspékelve. Allergia esetén a bőrrel kapcsolatba lépő anyag reakciót vált ki az immunrendszer részéről, aminek egyik kísérő tünete a viszketés. Allergén anyag lehet akár valamilyen textilféleség, háziállatok szőre vagy nyála, testen viselt ékszerek anyaga, de akár az ételallergia is okozhat viszketést.

Csalánkiütés és paraziták

A csalánkiütés is meglehetősen gyakori, kiváltó oka a testben szabadjára engedett hisztamin. Ennek hatására - az apró erek falának fokozott áteresztőképessége miatt - vizenyő képződik (folyadék kiáramlás történik a szövetekbe). Kiváltó oka lehet a nagy meleg, extrém hideg, egyes gyógyszerekre történő allergiás reakció, edzés vagy akár a túl sok napfény is. Sajnos a csalánkiütés nem csak kellemetlen viszketést, de esetenként fájdalmat is képes okozni. Viszketést okoznak továbbá egyes paraziták , a gombás fertőzések, de a cukorbetegség, az idegbecsípődés vagy a már említett veseelégtelenség is.

Hogy enyhíthetünk a panaszon?

Általános jelenség, hogy a viszkető felület intenzív vakarása csak további terjedésre bírja a tünetet, ezért sokkal hatékonyabb, ha kézmeleg vízzel próbáljuk enyhíteni a vakarózási kényszert, vagy az egyes allergiagyógyszerekbe vethetjük bizodalmunkat. A hidratáló krémek szintén segíthetnek, akárcsak a bőrkímélő szappanok vagy a hideg vizes borogatás.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -2, +4 °C

Fényszegény, szürke idő lesz több helyen kisebb esővel. Megélénkül a keleties szél, 5, 10 fokos maximumokat mérhetünk. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, akár ismétlődő rosszullét is felléphet. Fennáll a megfázás és a megbetegedés veszélye, a kinti programoknak nem kedveznek a feltételek. A sorozatos fronthatások miatt érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: