9 hónap: mi történik a nők bőrével? (x)

Akinek már viszketett – elég, ha a viszketés és a vakarózás ördögi körére gondolunk – a bőre, az tudja, bármit megtenne azért, hogy azonnali segítséget kapjon. Nos, a segítség most olyan formában érkezik, amire lehet, hogy nem is számítottunk.

Irritált, nagyon száraz, érzékeny – nem arról a bőrtípusról van szó, amire bárki is vágyna. Ennek ellenére sok embert érinthet, akár időszakosan is, így például a várandós nőket is a terhesség kilenc hónapja alatt. Noha a babavárás számos élettani változást indíthat el a szervezetben, a bőrszárazság, a bőrviszketés nem tartozik azon tünetek közé, amellyel együtt kellene élni ez idő alatt. De mi történik a bőrrel a várandósság hatására, és miért is fontos erre odafigyelni? Kár lenne vitatni, hogy a bőr is megszenvedheti a kilenc hónapot, de fontos hozzátenni, hogy az ilyenkor tapasztalt legtöbb tünet a terhesség természetes velejárója, nem sokkal a szülés után nyomtalanul elmúlnak. Természetesen, addig sem kell szenvedni, és érdemes mindent megtenni a tünetek csillapításáért.

A terhesség ideje alatt többféle – zavaró és kevésbé zavaró – bőrtünettől is szenvedhetnek az érintett nők, az elváltozások leginkább a harmadik trimeszterben jelentkezhetnek. Így például észrevehető változás következhet be az anyajegyeknél, illetve a szeplőknél is, sötétebbé válhat a színük. Továbbá a faggyúmirigyek fokozott működése miatt átmenetileg súlyosabbak lehetnek az aknés tünetek is. De fellángolhatnak, kiújulhatnak az atópiás ekcéma vagy pikkelysömör tünetei is. Sőt, szőrtüszőgyulladás-szerű tünetek, viszkető csomók is kialakulhatnak az atópiára hajlamos bőrűeknél. 

Mit tehetünk, hogy elviselhető legyen a viszketés?

A viszketés tehát gyakori velejárója lehet a terhességnek – felmérések szerint a terhesség alatt a nők 18-40 százalékánál jelentkezhetnek viszketéssel járó problémák – a bőr fokozott vérellátásának köszönhetően, de okozhatja a bőr nyúlása, feszülése is. A vakarózás miatt átvirrasztott éjszaka után pedig mit nem adnánk azért, hogy azonnali megoldást találjunk a problémánkra. Jó hírünk van, a Bioderma egyik innovációja a terhességi viszketést is enyhítheti, persze nem csak kismamáknak ajánlott. Száraz vagy nagyon száraz, érzékeny, irritált, adott esetben atópiás ekcémára hajlamos bőrre is alkalmazható.

A segítség fújható formában érkezik: Bioderma Atoderm SOS spray

A könnyű textúrájú termék egyik nagy előnye, hogy testre és arcra is használható. Ráadásul nagyon könnyű alkalmazni, nem kell azon stresszelni, mikor öltözhetünk már fel, és nem is hagy foltot a ruhán.  Ahogy a neve is jelzi, hatása is gyors, akár 60 másodpercen belül érezhető lehet a hatása – a bőr megnyugszik, csökken a vakarózási inger –, amely hosszan kitarthat, elég lehet 6 óra múlva ismételni az újabb felvitelt. Sokak számára jelenthet szintén előnyt, hogy nem tartalmaz illatanyagot.

Hatásának lényege, hogy növeli az érzékeny bőr toleranciaszintjét, ezáltal a bőr ellenállóbbá válik. Az egyik legfontosabb összetevője (enoxolon) pedig a bőrsejteket és immunsejteket célozva a viszketés kiváltó tényezőjére hat. Meggátolja továbbá a Staphylococcus aureus baktérium megtelepedését és elszaporodását, valamint az allergének bejutását, tartósan állítja helyre az egészséges bőrfelszínt. Hatását többféle bőrproblémánál is vizsgálták, így többek között enyhítheti a tüneteket atópiás dermatitisznél, allergiás kontakt dermatitisznél, pszoriázisnál, időskori bőrszárazságnál, és krónikus urticariánál is.

Hányszor és hogyan használjuk?

Annyiszor alkalmazhatjuk, ahányszor szükségesnek érezzük, nincs erre vonatkozó korlátozás. Permetezzük egyenletesen a bőrünkre, lehetőleg úgy húsz centiméterről. Ha szükséges, oszlassuk el a bőrre került mennyiséget, majd hagyjuk megszáradni a vizes-tejes állagú terméket. (A spray egyik előnye amúgy, hogy nem feltétlenül kell kenegetnünk a bőrünket, ha nem szeretnénk). Az arcunkon is használhatjuk, de ebben az esetben érdemes a tenyerünkre fújni a termékből, és utána szétoszlatni az arcbőrön.

Fontos leszögeznünk, hogy a termék nem gyógyszer, ha nem javulnak a tünetek, akkor mindenképpen érdemes felkeresni orvosunkat, bőrgyógyászunkat. Kétféle kiszerelésben is kapható, ha biztosra akarunk menni, kezdhetünk a kisebb kiszereléssel, és ha bevált amúgy is a nagyobbat fogjuk megvenni.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: