Vigyázat: érszűkület!

Kevesen tudják, de az érszűkület nem csak az idősek betegsége: akár már a harmincas éveinkben is elkezdődhet a folyamat.

Az erek belső átmérőjének szűkülése csökkenti a keringő vér mennyiségét, ezáltal pedig a szövetek tápanyag- és oxigénellátottsága korlátozottabbá válik. Bár a probléma jelentkezése a kor előrehaladtával lesz egyre jellemzőbb, valójában már fiatal felnőtteknél is átalakulhat, merevebbé válhat az érfal szerkezete. A betegség kockázatát több tényező is növelheti, így a dohányzás, a cukorbetegség , a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a genetikai hajlam.

Az érszűkület megállapítását követően a kezdeti stádiumokban a legfontosabb az életmódváltás. Részletek itt.

Fájdalmas, kellemetlen tünetek

Az érszűkület hatására jelentkező panaszokat nagyban befolyásolja, hogy az elzáródás milyen mértékű és hol található a szervezetben. A láb esetében például a végtag kifehéredésére és kihűlésére, hidegre való fokozott érzékenységére lehet számítani. Jellemző tünet lehet még a mozgás nyomán fellépő lábikra- vagy combfájdalom. Fontos azonban, hogy egyes mozgásszervi betegségek szintén hasonló szimptómákkal jelentkeznek. A hidegérzet és a zsibbadás például utalhat a cukorbetegség szövődményeként fellépő ideig károsodására is.

A hideg végtagok jellemző tünetei az érszűkületnek
A hideg végtagok és a zsibbadás jellemző tünetei az érszűkületnek

Elégtelen vérkeringésre utalhatnak a töredezett körmök és a fekélyek is. A végtagokon kialakuló, nem vagy nem megfelelően gyógyuló sebek miatt mindig indokolt az orvosi kivizsgálás, különösen akkor, ha valaki dohányzik, cukorbeteg, esetleg sétálás közben fáj a lábikrája.

A szív és az agy érintettsége

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Az érbetegségek az egész érrendszerre kiterjedhetnek, előfordulhat, hogy a szívkoszorúerek vagy az agyat ellátó erek is érintetté válnak. Utóbbit jelezheti például koncentrációzavar, feledékenység, fülzúgás , szédülés, látás- vagy mozgászavar, féloldali zsibbadás. A szívkoszorúerek szűkülete esetén a beteg fáradtnak érezheti magát, fizikai aktivitásra szívtáji fájdalmat észlelhet. A korábban szívinfarktust vagy szélütést elszenvedett betegeknél az érszűkület tüneteire különösen oda kell figyelni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: