Veszélyes "jó tanácsok" vizelet-visszatartási problémáknál

Házi gyógymódok, "hozzá nem értők" tanácsai helyett minél hamarabb keressen fel szakembert, ha valakinek vizelet-visszatartási problémái vannak - hívja fel a figyelmet Dr. Csorba Judit, a debreceni Kenézy Gyula Kórház urológus szakorvosa.

- Könnyebb megbeszélni egy ilyen problémát egy női orvossal?

- Az esetek 90 százalékában igen. A problémát jobban át tudja érezni egy hasonló nemű ember, mint egy férfi, akik az én tapasztalataim szerint erre egy kicsit érzéketlenebbek. Egy női orvosnak talán jobban meg tudnak nyílni, és egy azonos nemű ember a vizsgálatokat is másként végzi kissé. De a betegek 10 százaléka azt mondja, hogy jobban bízik a férfiakban. Ennek háttere lehet, hogy az orvostársadalomban is nagyobb a férfiak aránya.

- A nők fél szavakból is megértik egymást?

- Ebben az esetben azért nem. Ez nagyon szakmai nyelv, így ezt ugyanúgy fordítja le egy férfi, mint egy nő. Különbség az, hogy egy női test működését jobban tudja egy nő - ahogy az is igaz, hogy a férfi intim testrészek működésével jobban tisztában van egy férfi orvos.

- Előfordult már, hogy a betegei előbb teljesen haszontalan dolgokkal kísérleteztek? Hogy "buta" tanácsokat kaptak másoktól?

- Nemcsak a nők egymásnak, hanem néha nem hozzáértő orvosok is szoktak olyan tanácsokat adni, amiket nem érdemes megfogadni!

Ilyen például a vizelet visszatartása: gyakran hallottam vissza, hogy azt tanácsolták, amikor pisil az ember, utána zárja el, és ezt ismételgesse ötvenszer vagy százszor. Azonban ez nem helyes! Ez a hólyag beidegzését nagymértékben megbolondítja és úgy fog rá reagálni a hólyag, hogy nem tudja kiüríteni a vizeletet.

De mondok másikat: neves újságban olvastam azt a tanácsot, hogy a fürdőkádban hanyatt fekve felfelé pisilés biztos hasznos, mert edzi az izmokat.

A média tele volt azzal a tanáccsal is, hogy a buszon állva, vagy öt szatyorral közlekedve mozgassuk a gátizmainkat. Csakhogy ezek mind helytelenek: téves elgondolás, hogy a gázizomtorna medencebillegetésből áll. Találkoztam már olyan nővel is, aki tampont használ, ami alátámasztja a húgyhólyagot.

A víz és vízhajtók megvonása szintén nem helyes - ezt sok beteg kipróbálja.

Különböző készítmények reklámjával is találkozom, így például bizonyos formájú cipők, gyógykészítmények alkalmazását javasolják inkontinencia, hiperaktív hólyag kezelésére.

A gésagolyókkal nincs probléma, ha nem túl nagyok. Ha mozgatja a nő a golyókat a saját izmával, az nem jó, mert az egy aktív mozgás.

A hüvelysúlyokkal is hasonló a helyzet: be kell tenni a hüvelybe, és magunkkal cipelni, amíg magától ki nem esik. Ennek hatékonyságáról nem vagyok száz százalékig meggyőzve, ezektől elfárad az izom.

Ellenben nagyon hasznos a valódi intim torna. Én magam is elvégeztem a Kriston Andrea intimtorna-tanfolyamát, nagyon sok jó dolgot hallottam tőle.

A természetgyógyász is próbál fű-fa-virággal orvosolni, de ez veszélyes, mert ki kell deríteni, hogy milyen probléma áll a tünetek hátterében. Nem elég, ha a nő eljár tornázni, lehet, hogy a gyakori, esetleg véres vizeletet hólyagkő okozza. Ha ezt nem derítik ki, akkor nem oldódik meg a probléma.

- Ezek a próbálkozások azért is veszélyesek, mert húzzák az időt, nem?

- Így van! És addig addig húzza az időt a beteg, míg már konzervatívan nem lehet megoldani, hanem operálni kell!

A valódi megoldás épp ezért a prevenció lenne, az életmódbeli változás. Érdemes már fiatal felnőtt kortól odafigyelni ezekre, mert nagyon sok fiatal hölgynek van ilyen problémája. Van olyan fiatal páciensem, aki óránként megy a vécére.

Érdemes gáttornát igénybe venni, de azért egy fontos dologgal vigyázzunk: ma már rengetegen tartanak edzést, olyanok is, akik csak hellyel-közzel vannak tisztában az élettani dolgokkal. Éppen ezért meg kellene válogatni, kihez fordulunk, hiszen ebben a témában csak a szakember, tehát az anatómiát jól ismerő ember nyújthat segítséget.

- Nehéz urológushoz jutni? Honnan tudja egyáltalán egy nő, hogy hova kell fordulnia?

Tekintse meg orvoslistánkat a hiper­aktív hólyag témában! - Leginkább ismerőstől hallja az ember, hogy kihez jár valaki más, milyen rendelésre. Hozzáteszem, hogy a tapasztalatok szerint az esetek kisebb százalékában fordulnak urológushoz ezzel a problémával, a többség nőgyógyászhoz megy. Arra gondolnak, hogy női probléma, így nőgyógyászhoz kell fordulni...

- Ha valaki bejelentkezik, mikorra kap időpontot?

- Nálunk Debrecenben, a rendelőnkben egy hónapon belül orvoshoz jut a páciens. Inkontinencia esetében ez nem jelent túl hosszú várakozási időt, hiszen általában három-négy éves látencia idő van inkontinenciánál, mire a beteg rászánja magát, hogy szakemberhez forduljon!

- Tehát amikor felveszi a kórelőzményt, akkor az derül ki, hogy az illetőnek már több éve van vizelet-visszatartási problémája?

- Igen. Nagyon nagy intelligenciával, testtudattal kell rendelkeznie ahhoz, hogy valaki a tünetek megjelenése után már pár nappal felkeressen egy urológust. Pedig ez lenne a legjobb megoldás - ilyenkor a legkönnyebb kezelni a problémát.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső