Véradás: mik az előnyei, kinek segíthetünk vele?

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azon túl, hogy a véradással akár életeket is menthetünk, még az egészségünket is óvjuk. Mivel készüljünk, hova kerül a vér, hányszor adhatunk egy évben? A legfontosabb kérdéseket válaszoljuk meg.

A legalapvetőbb tudnivalók

Véradásra jelentkezhet minden 18 és 65 év közötti egészséges felnőtt ember, a férfiak pedig akár 5-ször, nők maximum 3-szor adhatnak vért egy évben. Két teljes véradás között legkevesebb 56 napnak kell eltelnie. Minden véradást orvosi vizsgálat előz meg, a véradásra való alkalmasságot jelenleg Magyarországon mindig orvos dönti el, a leendő véradó részletes kikérdezése - korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról -, és fizikális vizsgálata után. Az orvosi vizsgálat vérnyomásmérésből, a szív és a tüdő meghallgatásából, a nyaki nyirokcsomók tapintásából, a látható nyálkahártyák megtekintéséből áll. Megnézik vér hemoglobin (vérfesték) koncentrációját is (első véradóknál az előzetes vércsoport-meghatározás megtörténik). Ha a vizsgálat során eltérést találnak, akkor időlegesen vagy véglegesen kizárják a donort a véradásból.

Időleges kizárást alkalmaznak például a kívánatosnál (férfi: >135 g/l; nők: >125 g/l) alacsonyabb hemoglobinszint, nátha, torokgyulladás, herpesz esetén, kis- és nagyműtétek után stb., és végleges kizárást jelentenek egyes fertőző megbetegedések (pl. HIV-veszélyeztetettség, egyéb vérrel átvihető fertőzések kockázata), a vérképzőszervi betegségek és a kezeletlen magasvérnyomás-betegség is.

A vérellátó munkatársai aztán szóban tájékoztatják az érintetteket - akik alkalmasnak bizonyultak - a véradás teljes folyamatáról.

Lehet-e enni, alkoholmentes folyadékot inni a véradás előtt?

Igen, lehet enni, sőt kell, lehetőleg ne zsíros, nehéz ételt. Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot igyon a donor. Ha ezt nem tette meg, akkor célszerű a véradás előtt a véradóknak kikészített folyadékból hozzávetőleg fél litert elfogyasztani. Ha nem evett, akkor néhány darab kekszet is célszerű enni.

Milyen iratokat, okmányokat kell bemutatni?

Fényképes igazolványt kell bemutatni az adatok felvételéhez, pl. személyigazolvány, diákigazolvány, jogosítvány, útlevél valamint a TAJ kártyát és a lakcímkártyát is vinni kell.

Mennyi vért gyűjtenek a vérvétel során, és ez mennyi ideig tart?

Alkalmanként 450 ml és még három kémcsőnyi vér (utólagos ellenőrző vizsgálatokhoz) levételére kerül sor. Steril, egyszerhasználatos, műanyag zsákba, vérvételi rázómérleg segítségével gyűjtik a teljes vért. Ideális esetben kb. 5-10 perc az egész folyamat, a teljes procedúra sincs több fél óránál, és érdemes 5-10 percet pihenni, ülni utána, és a folyadékot pótolni (fél liternyi még a helyszínen.

A véradás számos előnnyel jár

Mit jelent az irányított véradás, hogy tudok úgy vért adni, hogy az általam megjelölt személynek adjam?

Mindig van lehetőség arra, hogy a hozzátartozóink gyógyulásához szükséges vért a családtagok, barátok adják. A véradásra való jelentkezéskor jelezni kell ezt a szándékot. Az irányított véradásra jelentkezőknek ki kell tölteniük egy nyilatkozatot, amely tartalmazza annak a nevét, akinek szánjuk, születési idejét, TAJ számát, vércsoportját és az ellátó kórház-, osztály nevét, ahol tartózkodik. Amennyiben a véradomány szakmai szempontok alapján megfelelő és a gyógyításához szükséges, akkor azt a megjelölt személynek biztosítani fogják. Eltérő vércsoport esetén a leadott vér a többi beteg gyógyulását szolgálja. Irányított véradásra bármely vérgyűjtési helyszínünkön lehet jelentkezni. Az irányított véradásra jelentkezők személyi igazolványukat, lakcím- és TAJ kártyájukat feltétlenül hozzák magukkal.

Milyen jótékony egészségügyi hatása van a donorra a véradás?

A véradás amellett, hogy másokon segíthet, csökkenti a szívinfarktus és a rák kialakulásának kockázatát. A szakemberek úgy gondolják, hogy ez a csökkent vasszintnek tudható be, mivel minél magasabb koncentrációban találhatók meg a vörösvértestek, a vér viszkozitása annál "masszívabb". Emellett a magas vasszint felgyorsítja a koleszterin oxidációs folyamatait, ami hatással lehet a vér sűrűségére, tömörségére, így ezáltal nagyobbá válik a súrlódás, ahogy az az ereken áthalad, emiatt pedig a vörösvértestek nagy mértékben deformálódhatnak.

A megjelent tanulmányban be is bizonyították a véradás pozitív hatását, ugyanis azoknál a 43-61 éveseknél, akik félévente "megcsapoltatják" magukat, jelentősen - 88 százalékkal - csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata.

A Journal of the National Cancer Institute-ban megjelent másik tanulmány szerint a véradásnak ezen kívül van még egy jó hatása, mégpedig az, hogy csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ugyanis a magas vasszintet a rákkal is összefüggésbe hozták, mégpedig azért, mert a túl sok vas megnöveli a szabadgyökök mennyiségét a szervezetben, ami pedig különböző daganatok megjelenéséhez vezethet.

Készült a Trombózisközpont sajtóanyagának, illetve az Országos Vérellátó Szolgálat anyaginak felhasználásával.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -7 °C

Túlnyomóan borult lesz az ég, majd hajnaltájt a Nyugat-Dunántúlon már szakadozik, átmenetileg csökken a felhőzet. Az Észak-Dunántúlon, a Dunakanyar és a főváros tágabb térségében, valamint az Északi-középhegyégben előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás. A délkeleti szél az Észak-Dunántúlon továbbra is élénk, néhol erős marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -1 fok között alakul, de az északkeleti fagyzugokban, valamint havas tájakon ennél hidegebb lehet. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra