Tejsavófehérje: naponta igyák a cukorbetegek

Ha egy cukorbeteg tejsavófehérje tartalmú italt iszik a normál reggelije előtt, azzal javíthatja a szervezet inzulinválaszát, és csökkentheti annak a veszélyét, hogy "ugráljon" a vércukorszintje - állapította meg egy új kutatás.

Az izraeli és svéd kutatók által elvégzett vizsgálat alapján a cukorbetegeknek is érdemes plusz proteint fogyasztani, mert ezzel jobban kordában tarthatják a vércukorszintjüket. A megállapítás hátterében egy hormon működése áll. A GLP-1-ről korábban is tudták, hogy stimulálja az inzulintermelődést - a GLP-1 termelődését pedig az elfogyasztott fehérje serkenti.

A kutatásban 15 cukorbeteg vett részt, akik semmilyen gyógyszert nem szedtek sulfonylurea- vagy metformintartalmú tablettákon kívül. A résztvevők két különböző napon vagy 250 ml vízben elkevert 50 g tejsavót, vagy 250 ml placebót fogyasztottak el, ezt pedig egy szakember által összeállított, magas glikémiás indexű reggeli követte. A kísérletet kontrollált, kórházi környezetben végezték el. A reggeli 3 szelet fehér kenyeret és cukros zselét tartalmazott - ez az összeállítás erőteljes kiugrást okoz a vércukorszintben. A betegektől vérmintát vettek 30 perccel a reggeli előtt (ekkor itták meg a placebót vagy a fehérjeitalt), Vércukoreredményei változásairól vezessen naplót a HáziPatika.com-on! A vérvizsgálati eredmények elemzése során kiderült, hogy a fehérjét fogyasztók esetében a vércukorszint 28 százalékkal volt alacsonyabb, mint azoknál, akik placebót ittak. Az inzulin és az inzulint felépítő C-peptidek, valamint a GLP-1 hormon szintje is jelentősen magasabb volt fehérjefogyasztás után. "Ez a módszer olcsó és hatékony, ugyanakkor könnyen alkalmazható, így új irányból közelíthetjük meg a Diabetologia című szaklapban megjelent tanulmányukban.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)