Tejsavófehérje: naponta igyák a cukorbetegek

Ha egy cukorbeteg tejsavófehérje tartalmú italt iszik a normál reggelije előtt, azzal javíthatja a szervezet inzulinválaszát, és csökkentheti annak a veszélyét, hogy "ugráljon" a vércukorszintje - állapította meg egy új kutatás.

Az izraeli és svéd kutatók által elvégzett vizsgálat alapján a cukorbetegeknek is érdemes plusz proteint fogyasztani, mert ezzel jobban kordában tarthatják a vércukorszintjüket. A megállapítás hátterében egy hormon működése áll. A GLP-1-ről korábban is tudták, hogy stimulálja az inzulintermelődést - a GLP-1 termelődését pedig az elfogyasztott fehérje serkenti.

A kutatásban 15 cukorbeteg vett részt, akik semmilyen gyógyszert nem szedtek sulfonylurea- vagy metformintartalmú tablettákon kívül. A résztvevők két különböző napon vagy 250 ml vízben elkevert 50 g tejsavót, vagy 250 ml placebót fogyasztottak el, ezt pedig egy szakember által összeállított, magas glikémiás indexű reggeli követte. A kísérletet kontrollált, kórházi környezetben végezték el. A reggeli 3 szelet fehér kenyeret és cukros zselét tartalmazott - ez az összeállítás erőteljes kiugrást okoz a vércukorszintben. A betegektől vérmintát vettek 30 perccel a reggeli előtt (ekkor itták meg a placebót vagy a fehérjeitalt), Vércukoreredményei változásairól vezessen naplót a HáziPatika.com-on! A vérvizsgálati eredmények elemzése során kiderült, hogy a fehérjét fogyasztók esetében a vércukorszint 28 százalékkal volt alacsonyabb, mint azoknál, akik placebót ittak. Az inzulin és az inzulint felépítő C-peptidek, valamint a GLP-1 hormon szintje is jelentősen magasabb volt fehérjefogyasztás után. "Ez a módszer olcsó és hatékony, ugyanakkor könnyen alkalmazható, így új irányból közelíthetjük meg a Diabetologia című szaklapban megjelent tanulmányukban.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: