Összetört szív: nem csak a szerelem okozhatja

A szívroham tüneteit idézi, és akár életveszélyes következményei is lehetnek a költőien hangzó, de igen kellemetlen állapotot okozó megtört szív szindrómának. Egy érintett elmesélte a CNN-nek, mit élt át, amikor "összetört a szíve".

Az összetört szív - ami a csalódott vagy reménytelenül szerelmes emberek sajátja - sokak számára romantikus túlzásnak tűnhet. Megtört szív szindróma azonban valóban létezik, bár igen ritka. A szívroham tüneteit idéző állapotot nem csak szerelmi bánat okozhatja, hanem bármilyen pszichés nyomás vagy érzelmi csapás, sokk, ami alapjaiban rengeti meg az érintettek lelkivilágát.

megtört szív szindróma
A megtört szív szindróma jellemzően a nőknél fordul elő. Fotó: Getty Images

Egy érzékeny nő, aki triplázott

A CNN témával foglalkozó írásában megszólaltatott egy érintettet, aki háromszor élte át a testet-lelket megrázó "élményt". Mary Brittinghamnek először 53 éves korában tört össze a szíve, majd ugyanez megismétlődött 56 és 69 éves korában is. Meglepő módon egyik esetnek sem volt köze egy szeretett személy elvesztéséhez. "Nem szerelmi csalódás miatt tört össze a szívem. Az első esetet a sokk okozta, a másodikat a düh, a harmadikat pedig a félelem" - mesélte a lapnak a Georgetown Law School egykori jogászprofesszora.

Brittingham először 2006-ban lett rosszul, amikor egy egyetemi partin a házigazda felszólította, hogy tartson beszédet a kollégáiról. "Hirtelen erős mellkasi nyomást éreztem. Fájdalmas volt, de betudtam a szorongásnak" - magyarázta. Végül felment a színpadra és mondott pár szót, de a részletekre nem emlékszik. Amikor a mellkasi fájdalom az este folyamán sem enyhült, kórházba ment, mert attól tartott, hogy szívrohamot kapott. "Apám 36 évesen szívelégtelenségben halt meg. Azt gondoltam, talán nekem is az van. De kiderült, hogy nem szívroham vagy szívelégtelenség okozta a panaszaimat, hanem a megtört szív szindróma" - mondta.

Három évvel később az eset megismétlődött, ezúttal egy heves vita során. "Megjelent ez a nyomasztó érzés közvetlenül a szegycsontom alatt és a mellkasomon át a nyakamig sugárzott. Tudtam, hogy nem a szorongás, vagy valamilyen emésztési zavar okozza" - mesélte a CNN-nek Mary Brittingham. Harmadik alkalommal kutyasétáltatás közben járt úgyanígy, amikor megfenyegették. Mint mondta, ekkor már ismerősként "üdvözölte" az érzést, de aggódott, hogy hány hasonló epizódot képes még túlélni. Nem véletlen, hogy az idős asszony attól félt, hogy szívrohama van, a megtört szív szindróma tünetei ugyanis nagyon hasonlóak a szívrohaméhoz: többek között verejtékezés, mellkasi fájdalom, légszomj, félelem jelentkezhet.

Tudjuk, hogy a megfelelő táplálkozás és a dohányzás elkerülése fontos a szív egészségének. Ismerjük a hagyományos kockázati tényezők közül az öröklött hajlamot, a magas koleszterinszintet, a cukorbetegséget és a magas vérnyomást, amelyeket kontrollálni kell. De van néhány meglepő módszer, amivel a szívroham esélyei alaposan csökkenthetők.

Mi is az a megtört szív szindróma?

Ilan Wittstein, a Johns Hopkins Medicine orvostudományi tanszék adjunktusa a kétezres évek közepén az elsők között publikálta megfigyeléseit a megtört szív szindrómáról, más néven stressz okozta kardiomiopátiáról. Wittstein először 1998-ban szembesült a jelenséggel, amelyet egyébként Japánban már 1990-ben ismertek. A szakember egymás után három olyan női beteget látott el, akik érzelmileg megterhelő eseményt életek át - halálesetet, autóbalesetet, osztálytalálkozót -, és tüneteik, valamint leleteik nagyon hasonlóak voltak. Mindhármuk szívének bal kamrája furcsa formájúra duzzadt: olyan alakot vett fel, mint a takotsubo nevű speciális edény, amivel a japán halászok a polipokat fogják.

Wittstein átfogóan tanulmányozta a jelenséget. Kiderült, hogy a szívrohammal ellentétben a megtört szív szindróma esetén a szívartériák nem záródnak el, bár véráramlásuk csökkenhet. Az érintett betegeknél a szívizmok a kiterjedt sérülést mutató vizsgálat ellenére sem károsodtak tartósan, mint például szívroham esetén. A szakember a CNN-nek elmesélte: csapatával ő találta ki a megtört szív szindróma elnevezést, és azért esett erre a választásuk, mert akkoriban orvostudományi szempontból szinte hihetetlen volt, hogy az érzelmek ilyen intenzív hatással lehetnek a szív működésére.

Időközben az első publikációk óta ugyan eltelt több mint 15 év, de a kutatók még mindig nem találtak pontos magyarázatot arra, hogy miért alakul ki a megtört szív szindróma, és mi váltja ki egyeseknél többször is ezt az eseményt.

Kik lehetnek érintettek?

A legújabb kutatási eredmények alapján az érintettek jellemzően nők, mégpedig zömében olyanok, akik a menopauza éveiben járnak. "Tanulmányok kimutatták, hogy 55 éves kor után a nőknél ötszörösére emelkedik e betegség kockázata" - ismertette Wittstein. A jelenlegi tapasztalatok alapján az eseteknek mindössze egyharmada hozható összefüggésébe valamilyen érzelmi sokkal, a többit fizikai okok váltják ki. Például valamilyen akut betegség: tüdőgyulladás, asztmás roham, stroke, magas láz, vagy alacsony vércukorszint, esetleg csonttörés, vagy műtét.

Bizonyos gyógyszerek - egyes szorongásoldók, súlyos allergiás reakciók vagy asztmás rohamok kezelésére használt gyógyszerek, orrcseppek - is vezethetnek ehhez a szindrómához - olvasható a Mayo Klinika tájékoztatójában. Előfordulásának kockázatát növelheti korábbi vagy jelenleg fennálló mentális zavar. Ahogy a szorongó vagy depressziós embereknél is nagyobb lehet az összetört szív szindróma kialakulásának kockázata.

Lehetséges következmények

A legtöbb érintett néhány nap vagy hét után maradéktalanul és szövődménymentesen felépül. De olyan is előfordulhat, hogy valaki belehal a megtört szív szindrómába. Esetenként pedig szövődmények maradhatnak hátra: a legjellemzőbbek közé tartozik az alacsony vérnyomás, a szabálytalan szívverés, a szívelégtelenség, a vérrögképződés a szívben és a tüdőödéma.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra