Mit árul el rólunk a széklet?

Nem szívesen beszélünk a székletünkről, igyekszünk minél hamarabb elvégezni a dolgunkat. Azonban a széklet jóval többet elárul az egészségünkről, mint hinnénk.

Ne szégyelljük a székletet!

Azért is érdemes időnként tanulmányozni a székletet, mert ha tudjuk, milyen a "normális", akkor az eltéréseket is könnyebben észrevesszük. A székletnél pedig nincs jobb, pontosabb jelzője a bélrendszer állapotának.

A székletünk rengeteg mindent elárul rólunk, széklet kemény széklet nyálkás széklet Clostridium difficile bélműködés székrekedés aranyér
A székletünk rengeteg mindent elárul rólunk

A szakemberek szerint azonban felesleges naponta megnézni a székletet, az ugyanis folyamatosan változik, annak megfelelően például, hogy mit ettünk. Figyeljük inkább a hosszabb távú változásokat, vagyis azokat, melyek minimum egy hétig tartanak, és nem tudjuk őket a megváltozott étrendre visszavezetni. Ha ilyen változásokat veszünk észre, mindenképpen forduljunk orvoshoz - még akkor is, ha a székletünkről való csevegést kínosnak, kellemetlennek tartjuk.

Mit jelent, ha fekete vagy élénkpiros a székletünk?

Mélyfagyasztva Székletbankot hoznának létre amerikai kutatók, hogy egy rendkívül sikeresnek tűnő, de csak kísérleti stádiumban lévő módszert (fekália-transzplantációt) alkalmazzanak a súlyos bélbaktérium-fertőzések kezelésére. Tudjon meg többet, kattintson ! ...darabos, kemény és erőlködve tudunk csak megszabadulni tőle. A székrekedés jele, még akkor is, ha minden nap sikerül székletet üríteni. Tévhit ugyanis, hogy csak az a székrekedés, amikor hetente egyszer ürítünk. A székrekedés legfőbb oka a nem megfelelő rostbevitel: az átlagos felnőtt az ajánlott napi mennyiségnek csak a felét veszi magához. Igyekezzünk több zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest , teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztani, és az elég folyadékról se feledkezzünk meg!

... fekete vagy élénkpiros. A bélrendszerben valahol vérzés található, mely lehet aranyér, fekély, de bélrendszeri daganat is, ezért azonnal szóljunk róla az orvosunknak. A fekete székletet okozhatják gyógyszerek is: az emésztőrendszeri zavarok kezelésére használt szerek egy része bizmutot tartalmaz, melynek egyik vegyülete okozza az elszíneződést.

Mit jelent, ha a székletünk nagyon lágy?

...nagyon lágy, de mégsem hasmenés. A gluténérzékenység jele lehet. Bár a gluténérzékenység viszonylag ritka, a társadalomnak mindössze egy százalékát érinti, de a betegek nagy része tudja, hogy mi is a baja. A gluténérzékenységet diétával jól karban lehet tartani, és amennyiben elhagyjuk a glutént, nemcsak a székletünk rendeződhet, de egyéb tünetektől is megszabadulhatunk, mint amilyen a fáradékonyság, a hasi fájdalom, a puffadás vagy a depresszió . ... ceruzavékonyságú. Lehet székrekedés jele (a túlzott erőlködéstől a végbél körüli izmok megfeszülnek, emiatt leszűkül a végbél, és a széklet csak ezen keresztül tud távozni), de daganat tünete is. Ha néhány napnál tovább tart és a plusz rostbevitel, illetve a fokozott folyadékfogyasztás sem segít, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A daganat ugyanis olyan sejtkinövés lehet, mely leszűkíti a széklet útját. Kolonoszkópiával megállapítható, pontosan hol található az akadály.

...folyékony és mélyzöld színű. Clostridium difficile fertőzést jelent, mely antibiotikumos kezelés után valószínű. A C. difficile a normál, egészséges bélflóra része, de az antibiotikumok miatt elszaporodhat, és betegséget okozhat. A súlyos hasmenés következménye kiszáradás lehet, időnként kórházi ápolásra is szükség van. Mindenképpen beszéljünk az orvosunkkal, az antibiotikumos kezelést pedig függesszük fel.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: