Mi történik a testünkben, amikor teleesszük magunkat?

A szervezetünk sokféle módon jelzi nekünk, hogy eleget ettünk. Karácsony környékén mégis sokszor megesik az emberrel, hogy túleszi magát. Mi történik ilyenkor velünk? Miért érezzük olyan rosszul magunkat?

Közeledik a karácsony, és vele együtt a nagy evések és ivások időszaka. Munkahelyi karácsony, családi összejövetelek, évbúcsúztató a barátokkal, karácsonyi vacsora, karácsonyi vendégeskedés, szilveszteri buli: a decemberünket általában úgy töltjük el, hogy jókat eszünk, de azért néha túlzásba is visszük. Az ünnepek ideje alatt sokszor csak tele hassal pihegünk valahol, és ilyenkor hangzik el talán legtöbbször a fogadalom, hogy "soha többet nem eszem így tele magamat!"

Mi történik ilyenkor velünk? Miért vagyunk hajlamosak a kelleténél többet enni? És ha túlettük magunkat, mi az, amitől sokáig annyira tele érezzük magunkat? Az Amerikai Kémiai Társaság a közelgő ünnepek alkalmából közzétett egy videót, amelyen szemléletesen magyarázzák el, hogy mi zajlik le ilyenkor a szervezetünkben - elsősorban az emésztőrendszerünkben és az agyunkban.

Hogy ki mit szokott enni karácsony környékén az háztartásonként változó lehet, az azonban nem, hogy rengetegszer érezzük, hogy annyira tele vagyunk, hogy már egy falatot sem bírunk lenyelni. Általában ilyenkor jön a kérdés: "És a bejglit meg sem kóstoltad?" - Több oka van annak, hogy ez az érzés kialakul; ezek közül az egyik nagyon egyszerű és fizikai: a gyomrunk befogadóképessége körülbelül egy liter. Karácsonykor azonban túl szoktuk terhelni; ha ennél többet fogyasztunk, a gyomrunk kitágul, és hozzányomódik a többi belső szerveinkhez - ez okozza azt az érzést, hogy menten szétpukkadunk.

Nem tudja abbahagyni az evést? Több oka is lehet annak, ha folyton éhesnek érezzük magunkat, vagy egyszerűen nem bírjuk abbahagyni az evést, még akkor sem, ha már teljesen tele vagyunk. A folytatásért kattintson! A teltségérzetet csak növeli, hogy amikor eszünk és iszunk, nemcsak a szilárd és a folyékony tápanyagokat juttatjuk a gyomrunkba, hanem jócskán nyelünk le levegőt is. Ha pedig szénszavas italokat is iszunk, még több gáz jut az emésztőrendszerünkbe, és a gyomrunk térfogata tovább tágul. Szerencsére a gázok egy részétől meg tudunk szabadulni: ezért jelent nagy megkönnyebbülést egy jót büfögni, ha nagyon tele vagyunk.

Jöhet a bejgli?

Jöhet a bejgli?

A másik nagyon kellemetlen hatása annak, ha túlesszük magunkat, hogy égni kezd a gyomrunk. Minél többet eszünk, annál több gyomorsav termelődik, hogy lebontsa a táplálékokat. Amikor azonban tele van a gyomrunk, a gyomorsav feljuthat a nyelőcsövünkbe: ez okozza a kellemetlen, égető érzést, amit gyomorégésnek nevezünk. Erre persze bevehetünk "gyomorsavlekötőt", ami valóban semlegesíti a savat, de közben még több szén-dioxid termelődik - a felfúvódás érzése tehát nem szűnik meg tőle, hanem nő.

A telítettség érzésének nemcsak fizikai, hanem mentális oka is van. Ha teleesszük magunkat, akkor a leptin nevű hormon jelez az agyunknak, hogy ideje abbahagyni. Ha magas kalóriatartalmú ételeket fogyasztunk, az emésztőrendszerünkben PYY (peptid tirozin-tirozin) termelődik; ez az agyba jutva kiváltja azt az érzetet, hogy tele vagyunk. Nem árt tehát, ha figyelünk az agyunknak ezekre a jelzéseire: alapesetben ugyanis érezzük, hogy mikor kell abbahagyni. Ha ennek ellenére mégis túlesszük magunkat, mert megkívánjuk, vagy mert udvariasak akarunk lenni, és nem akarjuk visszautasítani a kínálgatást: ne csodálkozzunk, ha utána nem érezzük majd jól magunkat!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)