Mi jobb a májnak: a kávé vagy egy feles?

Nincs olyan ember, aki ne vétkezett volna már párszor a mája ellen, a baj akkor van, ha valaki elveszíti a mértéket. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni!

"Gyerünk, adjunk a májunknak!" - szól a tipikus csatakiáltás buli előtt, de - főleg fiatal korban - senkit sem érdekel, mi lesz a buli után. Már csak azért sem, mert akkor még jól bírja ezeket a megpróbáltatásokat a szervezet, ami később megváltozik, de ez a csend megtévesztő is lehet.

A máj ugyanis sokáig nem jelez vissza, hogy valami baj van, sőt, akár évtizedekig hallgat. Nem fáj, csak csendben végzi a munkáját, amíg bírja. Ezért aztán nem is könnyű megállapítani, mi az, amit jól bír, és mi az, amit nem. Egyszer csak egy orvosi rutinellenőrzésen szembesülünk azzal, hogy a máj értékei megnövekedtek.

Markus Cornberg, a hannoveri orvosi iskola igazgatója, a Német Máj Alapítvány vezetője megnyugtat, mert valóban nem kell egyből pánikba esni, első körben az étrenden kell változtatni, miután kihevertük a vírusos fertőzést. "A legfontosabb az, hogy rendszeresen vegyünk részt vérvizsgálaton."

Mi az alkoholos májkárosodás? Az alkoholos májkárosodás nem egységes kórkép. Mindazon májbetegségeket értjük alatta, amely az alkohol túlzott mértékű fogyasztására vezethető vissza. A betegség súlyossága az alkoholfogyasztás mértékétől és az iszákos életmód években mérhető tartamától függ, jóllehet a jelentős mennyiségű alkoholt elfogyasztóknak csak kisebb hányadában alakul ki jelentős károsodás. Tudjon meg többet a betegségről, kattintson! A legbeszédesebb a GPT-érték (glutamát-piruvát-transzamináz, más néven ALT-érték), ami egy, a májsejtekben termelődő enzim, és az ott bekövetkező károsodások egyik fő mutatója. Ha magas az értéke, májgyulladásra vagy -fertőzésre gyanakodhatunk, és őszintén együtt kell működnünk az orvossal az okok kiderítésénél. (Gyakran szed gyógyszert? Mennyiszer és mennyit iszik? Elhízott és/vagy cukorbeteg? Esetleg hepatitis-vírusok, talán genetikai okok állnak a háttérben? Ezek mind-mind fontos kérdések, amelyek kizárásos alapon rávilágítanak a megbetegedés valódi okaira, és választ adnak a kezelés módjára is).

Ha a máj nem működik...

A májbetegség világszerte az egyik legnagyobb egészségügyi problémának számít. Mint az anyagcsere központja, fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, a véralvadásban és a tápanyagok lebontásában is.

Általában összekötjük a májbetegséget a túl sok elfogyasztott alkohollal, ami valóban feketelistán van, de nem kizárólag ez az oka. Az alkohol szinte ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a zsír, és károsítja a sejteket és az idegeket. A fogyasztható, és még egészséges napi alkoholszint megállapítása azonban nem egyszerű.

Mindenesetre elfogadott útmutató, hogy a férfiaknak naponta harminc gramm (két pohár sör), a nőknek húsz gramm alkohol elfogyasztása még egészséges. Azonban egyéntől is függ az érték megállapítása, de a napi rendszeres alkoholbevitel mindenképpen káros a szervezetre. A dohányzás is roncsolja a májat, mely az olyan káros anyagok lebontásáért is felelős, mint a nikotin .

Receptek, amelynek örülni fog a mája

De nem kell alkoholra gondolni, mint kizárólagos okra. A túl sok étel, a sok üdítőital, a kevés mozgás, és az ezekből következő túlsúly legalább olyan nagy veszélyforrás a májra nézve. A szakértők szerint az elmúlt húsz évben annyira elterjedt ez a kényelmes életmód, hogy ez már társadalmi szintű probléma. Itt arról van szó, hogy azok a felesleges kalóriák, melyeket már nem tudnak tárolni a zsírsejtek, többek között a májba érkeznek, ahol pedig semmi keresnivalójuk nem lenne. Innen egyenes út vezet az elhízáshoz, megnő a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri problémák veszélye.

Bármennyire ártatlanul hangzik, veszélyt jelent májunkra a gyümölcscukor (fruktóz) is, ami a túlzott gyümölcslével kerül a szervezetbe. Gyakran külsőleg nem is lehet látni, hogy gond van, mert a beteg nem elhízott. Az úgynevezett nem alkoholos eredetű zsírmáj kezelésekor azonban külön terapeutával kell konzultálni, mert speciális gyógyszeres kezelés még nincs.

Az alkohol és a kávé is májkárosodást okoznak?

Az alkohol és a kávé is májkárosodást okoznak? Fotó: Getty Images

Mik a tünetek?

A komoly májkárosodás jelei a szélsőséges fáradtság, a szexuális vágy eltűnése, a nyomott, akár depresszív hangulat, a has jobb felső részének fájdalma. Egyes esetekben a nyelőcsőben is előfordulhat vérzés, a vizelet és a körmök is sötétebbek lehetnek, a szemfehérje pedig jól láthatóan sárgább.

Cukorbetegség esetén megnő a rizikófaktor, ezért ilyenkor nemcsak a vesét, a szemet és a szívet kell rendszeresen ellenőrizni, hanem a májat is, korai fázisban ugyanis remekül beállítható még normális szintre. Viszont kezelés nélkül a májbetegségek gyakran okozhatnak más gyulladásokat.

Mit nem lehet?

A kábítószerek beláthatatlan mértékű roncsolást végeznek, de figyelni kell, hogy csak szükséges esetben, és csak orvosilag ellenőrzött mennyiségben vegyünk magunkhoz antibiotikumokat, reumatikus- és pajzsmirigyre jó gyógyszereket, paracetamolt, ibuprofent és acetilszalicilsavat.

Tartsuk kontroll alatt étrendünket, mértékkel fogyasszunk cukrot, szénhidrátokat , húst vagy akár alkoholt is. Kivételt képez a kávé, amiből minél többet iszunk, annál jobb, ugyanis orvosilag is bizonyított a jó hatása a májra. Egy amerikai kutatás szerint napi egy csésze csökkenti a májzsugor kialakulásának kockázatát, de három-négy csésze is simán belefér.

Ha tehát az a kérdés, hogy evés után mi a jobb, a kávé vagy egy feles, a válasz egyszerű: a kávé!

A cikk a http://www.focus.de összeállítása alapján készült!

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: