Mi a scleroderma?

Az első tünetek általában 40 éves kor körül jelennek meg, nőknél jóval gyakoribbak. A scleroderma több szervet is érinthet, általában a kézen, az ujjak hidegben történő elfehéredésére és égő-szorító fájdalmára figyelnek fel a betegek.

A scleroderma okairól, tüneteiről, kórlefolyásáról és kezelési lehetőségeiről itt olvashat részletesebben .

A scleroderma autoimmun betegség, mely során a kötőszöveti sejtek tulajdonképpen megfojtják kollagénnel a környező szöveteket. A kötőszöveti sejtek túlzott mértékű aktiválódása nemcsak a bőr alatt jelentkezhet, hanem a belső szerveket, vérereket körbevevő kollagén mennyisége is megnőhet. Az érintett területen a bőr megkeményedik, az ujj merevvé válhat - mondja Prof. Nékám Kristóf allergológus és klinikai immunológus, az Immunközpont orvosa. A betegségnek több típusa is ismert, azonban egyik sem gyógyítható. A korai diagnózis azért fontos, mert az állapotromlást csak így lehet hatékonyan lelassítani.

A betegség fő típusai

A lokális scleroderma a betegség enyhébb formája, a tünetek ilyenkor általában eleinte nem jelentkeznek a belső szerveken. Ezen belül két típust különböztetünk meg. A morphea esetében ovális alakú, közepén fehér, szélén lilás színezettel határolt foltokban jelentkezik a bőr megvastagodása, keményedése, a bőr alatti szövetek vizenyősödése. A lineáris típus tünetei hosszanti irányban (a teljes kar vagy láb területén, néha az arcon csíkok vagy vonalak formájában) megfigyelhetők. Ennél a típusnál már a csontokban és az izmokban is okozhat elváltozásokat a betegség. A másik nagy csoport a lokális mellett a szisztémás sclerosis , melynek tünetei a belső szerveket is érintik. Ezen a csoporton belül még több típust különböztetünk meg. Közös bennük, hogy a Raynaud-jelenség mindegyik esetén jellegzetes kezdeti tünet, így ennek jelentkezése esetén akkor is javasolt orvoshoz fordulni, ha semmilyen egyéb panaszunk nincs!

Mi a Raynaud-jelenség?

A Raynaud-jelenség során beszűkülnek az erek, eleinte talán csak az utolsó ujjpercekben, így azokban a véráramlás gyakorlatilag leáll az átlagos pár perctől akár fél óráig is tartó hosszúságú rohamok idejére. Ez átmeneti funkció (fogás, tapintás) beszűküléssel és kifejezett fájdalommal jár. Ezt követően az elfehéredett ujjakba az élet lassan visszatér, először lilássá, majd normál színezetűvé válnak (ezért három fázisúnak jelöljük), a zsibbadás és a fájdalom is megszűnik. A tünet együttes hosszúsága általában összefüggést mutat a háttérbetegség (például az említett scleroderma, amelynek részét képezheti) fennállásának időtartamával és súlyosságával. Az ujjak elfehéredését a hideg -vagy előrehaladott állapotban akár csak a hűvös - levegő, bizonyos gyógyszerek (például érösszehúzó hatásúak) szedése, vagy a stressz is előidézheti. A betegség kivizsgálása azért különösen fontos, mert amennyiben a tünetek mögött más kórkép is fennáll (ilyenkor nevezzük másodlagosnak a Raynaud-tünetet), akkor az alapbetegség felismerése és hatékony kezelése nélkül a Raynaud-jelenség sem mérsékelhető. A hosszú ideje kezeletlen tünetek pedig a fájdalmon, életminőség romláson túl is súlyos következményekkel is járhatnak, idővel az ujjbegyek sorvadása , egyes bőrterületek elhalása is létrejöhet. Az autoimmun betegségek nagy részében a tumorok előfordulásának gyakorisága is nő.

A Raynaud-jelenség során beszűkülnek az erek, eleinte csak az utolsó ujjpercekben, így azokban a véráramlás gyakorlatilag leáll a rohamok idejére
A Raynaud-jelenség során eleinte csak az utolsó ujjpercekben szűkülnek be az erek

Milyen vizsgálatokra lehet számítani?

A Raynaud-jelenség tünetei kapcsán a kezelőorvos kapillármikorszkópos vizsgálatot végez, melynek segítségével az ujjak körömágyszéli részéről kaphat részletes képet. Ha az itt lévő kapillárisokban a vér áramlása nem megfelelő, az érkacsok száma, vérteltsége, elhelyezkedése nem szokványos, akkor az a mikroszkóp segítségével észlelhetővé válik. Egy későbbi időpontban megismételt vizsgálattal az állapot változását is könnyen látni lehet. A kapillármiszkópos vizsgálatot megelőző két hétben a manikűrözés nem javasolt, mert a kis hám- és körömágysérülések meghiúsíthatják az esetleges elváltozás eredetének felismerését. A vérvizsgálat elvégzése is fontos adatokkal szolgálhat, segítségével az immunrendszer állapotáról tudhatunk meg többet, például bizonyos antitestek szintjének ellenőrzésével. Emellett indokolt esetben bőrbiopsziára - szövettani mintavételre és vizsgálatra - is sor kerülhet.

A scleroderma kezelése

Jelenleg nincs olyan gyógyszer, amely a kollagén túlzott képződését biztosan megfékezné, de az immunrendszer működésére ható készítményekkel az állapotromlás lelassítható, az érfal rugalmassága, tágulékonysága fokozható, ezáltal a tünetek enyhíthetők, a betegnél jobb életminőséget tudunk elérni - magyarázza Nékám professzor. A gyógyszeres terápiát hatékonyan kiegészítheti a fizioterápia, értorna, emellett fontos a szokásos ajánlások betartása is: a dohányzás kerülése, a stressz és a szorongás csökkentése akár jógával, meditációval, valamint az elegendő alvás.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: