Mi állhat a folyamatos émelygés hátterében?

Háborgó gyomor, szédülés, rossz közérzet, hányinger – az émelygés kellemetlen érzését mindenki ismeri. A jelenség igen kellemetlen, de ha rendszeresen küzdünk vele, akkor a mindennapokat is igencsak meg tudja keseríteni.

Ha az émelygés gyakran és hirtelen jelentkezik, és szinte semmivel sem vagyunk képesek elmulasztani, akkor minden esetben érdemes szakemberhez fordulni – különösen akkor, ha hányás, véres hányás, láz és intenzív fájdalom is kíséri a már önmagában is igen kellemetlen panaszt. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor nem feltétlenül megbetegedés áll a háttérben, ugyanis számos oka lehet annak, ha úgy érezzük, hogy szinte folyamatosan émelygünk. Az alábbiakban mutatunk néhány gyakori okot a Men’s Health gyűjtése alapján.

Gyógyszermellékhatás

Ha valamilyen új gyógyszert kezdünk szedni, mindig nézzük meg a mellékhatások listáját, mivel egyes gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, illetve cukorbetegségre és inzulinrezisztenciára felírt gyógyszerek émelygést is kiválthatnak. Ha pedig nemrég altatáson estünk át, vagy esetleg kemoterápiás kezelést kaptunk, akkor szintén viszonylag gyakori a hányinger és a hányás is. Ezekről a tünetekről mindig beszéljünk az orvosunkkal, ő ugyanis tud nekünk segíteni abban, hogy mivel enyhíthetjük a kellemetlenségeket.

Gyógyszer, valamint emésztőrendszeri vagy belgyógyászati probléma is állhat az állandó émelygés hátterében. Fotó: Getty Images
Gyógyszer, valamint emésztőrendszeri vagy belgyógyászati probléma is állhat az állandó émelygés hátterében. Fotó: Getty Images

Egyensúlyzavar

Az egyensúlyzavarral járó kóros állapotok – mint például a vertigo vagy a labirintitisz – szintén gyakran járnak émelygéssel és hányingerrel. A vertigo jellegzetesen forgó irányú szédülést, a labirintitisz pedig a belső fület érintő fertőzést jelent, amely szintén befolyásolja az egyensúlyt.

Tengeribetegség

A tengeri utazáskor a víz folyamatos hullámzásának hatására kialakuló tengeribetegség szintén hányingerrel, émelygéssel jár. De okozhatja turbulencia is, ha repülőgéppel utazunk, vagy például hullámvasútra ülünk fel.

Emésztőrendszeri vagy belgyógyászati probléma

Az emésztőrendszer kónikus gyulladása is állhat a folyamatos émelygés hátterében. De szóba kerülhet a gyomorhurut (gasztritisz), a hasnyálmirigy betegségei, az epekő vagy a vesekő is. Felmerülhet továbbá akár bélelzáródás gyanúja is, ha szűnni nem akaró émelygést érzünk.

Egyéb okok

Egyeseknél a különféle felsőlégúti megbetegedéseket is kísérheti émelygés, de valakinél a kialvatlanság is előhozza ezt a panaszt. A rendszeres alkoholfogyasztást kísérő másnaposságot is jellemezheti a tünet, de szóba jöhet még a napszúrás, valamint a túl magas vagy túl alacsony vércukorszint is. Ha nem eszünk eleget, koplalunk, fogyókúrázunk vagy böjtölünk, akkor is számíthatunk folyamatos émelygésre addig, amíg a szervezetünk elegendő tápanyaghoz nem jut.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)