Meglepő tünetek, amelyek refluxra utalnak

A refluxbetegség meglehetősen gyakori, de a klasszikus gyomorégésen kívül gyakran olyan tünetei is lehetnek, melyeket egyébként nem társítunk a refluxhoz. Ha tehát a felsoroltak valamelyikét észrevesszük, mindenképpen keressük fel az orvosunkat!

Mellkasi fájdalom. A reflux nemcsak jellegzetes égető érzéssel járhat együtt, hanem nyomással, szúrással vagy szorítással is. A fájdalom ráadásul jóval intenzívebb lehet, mint gondolnánk, és sokkal tovább is elhúzódhat. A mellkasi fájdalmat nemcsak gyomorégés, hanem példáiul szívroham is okozhatja, ezért mindenképpen orvoshoz kell ezzel fordulni!

A reflux meglepő tünetei

Reflux tünete Egy felmérés szerint Magyarországon minden második ember érez rendszeresen vagy rendszertelenül gyomorégést, arefluxegyik jellegzetes tünetét. Más adatok szerint 20-40 százalék tud valami refluxgyanús tünetről. A reflux előfordulásáról egyébként csak becsült adatok vannak, az azonban bizonyos, hogy e betegek száma szerte a világon évről évre növekszik. A megbetegedésre hajlamosít az ugyancsak terjedőben lévő túlsúlyosság, a dohányzás és a mozgásszegény életmód. Tudjon meg többet a betegségről, kattintson! Pihenéskor rosszabbul vagyunk. Ha akkor fáj a gyomortájék vagy akkor érezzük az égető érzést, ha fekszünk, pihenünk, az mindenképpen refluxbetegségre utal. Ha ugyanis ülünk vagy állunk, a gravitáció a gyomorban tartja annak tartalmát és a gyomorsavat is. Ezért is szokták javasolni a refluxbetegeknek, hogy felpolcolt fejjel aludjanak és este már kerüljék a nehéz ételeket.

Étkezések utáni fájdalom. Ha a fájdalom, a gyomorégés általában étkezése után jelentkezik, szintén refluxra utalhat. Ha túl sokat eszünk, akkor a gyomor túltelítődhet, és mivel egy idő után nincs lehetősége tovább tágulni, a tartalma felfelé nyomódik, és a gyomorsav visszaszivároghat a nyelőcsőbe. Ezt gyógyszerekkel viszonylag egyszerű kezelni, de megelőzni is könnyű: próbáljunk meg egyszerre kisebb mennyiségeket enni.

Kesernyés szájíz és rossz lehelet. Időnként, ha a gyomorsav visszacsorog a nyelőcsőbe, a szájüregbe is visszajuthat, és furcsa, kesernyés ízt hagy maga után. A leheletünket is kellemetlenebbé teheti, és ezen csak ideig-óráig segít a fogmosás vagy a szájöblítés.

Meglepő tünet, ami refluxra utalhat például a rekedtség, a torokkaparás

Meglepő tünet, ami refluxra utalhat például a rekedtség, a torokkaparás

Rekedtség, torokkaparás. Ha a hangunk rekedtebb a szokásosnál, vagy kaparó érzést tapasztalunk a torkunkban, könnyen azt hihetjük, hogy egy kezdődő megfázás első tüneteit tapasztaljuk (vagy éppen nem gyógyultunk ki a korábbi betegségből). Azonban a rekedtes hang és a torokfájás a refluxbetegségre is utalhat, mert a visszacsorgó gyomorsav irritálhatja a hangszálakat. Erre a tünetre különösen akkor érdemes figyelni, ha általában étkezések után vesszük észre a hangunk megváltozását. Arra is figyeljünk, hogy észlelünk-e magunkon a megfázásra utaló egyéb tüneteket, például tüsszögést, orrfolyást vagy lázat, vagy sem!

Hányinger és émelygés. Esetenként a refluxra utaló egyetlen tünet a gyakori émelygés. Mivel ez egy nagyon gyakori tünet, és sok betegség meghúzódhat a hátterében, ha semmilyen más okát nem találjuk a hányingernek, a refluxot sem szabad kizárni. Különösen akkor, ha az émelygés étkezések után, pihenés közben vagy éjszaka jelentkezik.

Túlzott nyálképződés. Ha valakinek hirtelen, minden lehetséges magyarázat nélkül túl sok nyálat kezd el termelni a szervezete, az is utalhat refluxbetegségre. A szakemberek szerint ennek a hátterében ugyanaz a mechanizmus áll, mint mikor hányingerünk van vagy hányunk: a szájüregben több nyál képződik, hogy ezzel "átmossa" a szájat, megszabadítsa az irritáló gyomorsavtól.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)