Izzadó kéz és láb: mikortól kóros?

A kéz és a láb izzadása egy bizonyos fokig normális, de van, amikor már orvosi kezelést igényel. Mutatjuk, mi utalhat arra, hogy érdemes szakemberhez fordulni.

Az izzadás amellett, hogy teljesen természetes folyamat, hasznos is. A szervezet verejtékezéssel hűti magát, és éri el, hogy a testhőmérsékletünk az egészséges tartományban maradjon. Továbbá egyes szakemberek szerint a verejtékezés abban is segíthet, hogy megszabaduljunk a méreganyagoktól, és hogy a bőr hidratált legyen.

Az izzadás tehát elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez, az ugyanakkor már probléma, ha túlzó mértéket ölt. Ez az állapotot hiperhidrózisnak nevezzük, amelyben milliók szenvednek világszerte. Lényege, hogy az érintettek a normálisnál jóval többet izzadnak – ez az átlagos mennyiség négyszeresét, ötszörösét is jelentheti a SELF-nek nyilatkozó bőrgyógyász, dr. Marlyanne Pol-Rodriguez szerint. A lap utánajárt, honnan tudhatjuk, hogy a kezünk, lábunk izzadása már kóros, és mit tehetünk azért, hogy javítsunk valamelyest a helyzeten.

Hol a határ?

A kezünk és a lábunk a többi testrészünkhöz képest több verejtékmirigyet tartalmaz. Ha tehát azt tapasztaljuk, hogy ezeken a területeken jobban izzadunk, mint máshol (de még nem túlzó mértékben), annak egyszerű biológiai oka lehet. Rengeteg dolog megizzaszthat minket: ilyen a stressz, a szorongás, a meleg vagy éppen a testmozgás. Képzeljük el például, hogy prezentációt tartunk a munkahelyünkön, és észrevesszük, hogy izzad a kezünk – talán a papír, amit fogunk, nedves lesz. Ez még a normális tartományon belül van.

izzadás, túlzott izzadás, hiperhidrózis
A kéz és a láb izzadása csak egy bizonyos fokig normális. Fotó: Getty Images

Azzal kapcsolatban, hogy a kéz és a láb izzadása mikor válik bosszúságból kóros állapottá, nem lehet egy konkrét, éles határvonalat kijelölni. Azt kell megvizsgálni, hogy mennyire verejtékezünk, és ez milyen szinten befolyásolja a mindennapi életünket. „Hiperhidrózis esetén jóval többet izzadunk, mint amennyit az izzadás kiváltó okától elvárnánk” – magyarázza Dr. Pol-Rodriguez. A szakember szerint az érintettek nem képesek megfogni a kormányt vezetés közben, vagy ha mezítláb vannak, csak csúszkálni tudnak a padlón.

„A hiperhidrózissal járó izzadás elég súlyos ahhoz, hogy akadályozza a normális tevékenységeket. Ez azt jelenti, hogy a verejték akkor is látható, észrevehető, ha az érintett nem erőltette meg magát, vagy nem izgatta fel semmi” – ezt már dr. S. Max Vale bőrgyógyász nyilatkozta a SELF-nek. A szakember hozzátette: a felesleges nedvesség miatt a bőr extrán puhává válik, illetve hámlik, emellett gyakran felüthetik a fejüket olyan bőrfertőzések is, mint a lábgomba.

Nem a verejtékmirigyekkel van probléma

Egyeseknél a túlzott izzadást valamilyen egészségügyi állapot – például a menopauza vagy a cukorbetegség – okozza, de gyógyszermellékhatás is állhat a háttérben. Ilyenkor másodlagos hiperhidrózisról beszélhetünk. A legtöbbbeknek azonban elsődleges hiperhidrózisa van, amelynek nincs ismert oka. Egy dolgot tudnak a szakemberek, mégpedig azt, hogy nem maguk a verejtékmirigyek jelentik a problémát, hanem az, hogy valami miatt hiperaktívvá válnak. Sokak szerint az lehet a magyarázat, hogy az idegrendszer túlzó üzenetet közvetít feléjük.

Kiemelendő, hogy a hiperhidrózis nemcsak fizikailag okoz kellemetlenséget, de érzelmileg is megviselheti az érintetteket. Dr. Pol-Rodriguez azt mondja, hatására az ember idegesebbé, visszahúzódóbbá, önbizalomhiányossá válhat, mindez pedig elősegítheti a depresszió kialakulását vagy az elmagányosodást. Ezért fontos, hogy a problémával minél hamarabb orvoshoz forduljunk. A szakember olyan életmódbeli tanácsokat tud adni, illetve olyan kezelési tervet állít össze, amelynek hatására jelentősen javulhat életminőségünk.

Terápiás lehetőségek

Dr. Vale elsősorban az izzadásgátlók használatát javasolja, azon belül is azokat a készítményeket, amelyek kb. 12-15 százalék alumínium-kloridot tartalmaznak. Az alumínium-klorid, amely az alumínium klórral alkotott vegyülete, kloridja, átmenetileg elzárja a verejtékmirigyek csatornáit. „Kenjük be vele a kezünket, lábunkat, és hagyjuk rajta éjszakára. A test ebben az időszakban izzad a legkevésbé, így az alumínium-klorid rendesen fel tud szívódni, és ki tudja fejteni a hatását. Egy hétig minden este csináljuk meg ezt, utána pedig már csak hetente egyszer van rá szükség” – húzta alá a bőrgyógyász, aki úgy folytatta: ha az izzadás szituációfüggő – például egy munkahelyi előadás alatt vagy fűszeres ételek fogyasztásakor jelentkezik –, az izzadásgátlót az adott eseményt megelőző éjszaka használjuk (persze csak akkor, ha tudunk előre tervezni).

Amennyiben a vény nélkül kapható izzadásgátlók nem válnak be, az orvos valószínűleg receptköteles készítményt ír fel, ami magasabb – általában 20 százalékos – koncentrációban tartalmaz alumínium-kloridot. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy a magas alumíniumkoncentráció akár bőrirritációt is okozhat, így ha kellemetlen tüneteket tapasztalunk, konzultáljunk orvosunkkal.

A hiperhidrózis egyéb terápiás lehetőségei közé tartoznak még a szisztémás gyógyszerek  az úgynevezett antikolinergikumok , a botoxkezelés, az iontoforézis, illetve a műtét. Utóbbit csak végső esetben és az előnyök, illetve a hátrányok alapos mérlegelése után végzik el: az operáció ugyanis, mivel magában foglalhatja a verejtékmirigyek eltávolítását (jellemzően a hónaljban) vagy a verejtékmirigyeknek jeleket küldő idegek elvágását (általában a tenyéren), komoly mellékhatásokkal járhat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)