Intimtornáról a chaten

Chatvendég-sorozatunkban Gottlieb Ildikóval beszélgettünk a gáti fittség megőrzésének, illetve megszerzésének fontosságáról.

A medencealapi izmok fontos szerepet töltenek be a női szervezetben. Alulról megtámasztják a hasüregi szerveket és magukba foglalják a záróizmokat (húgycső, hüvely, végbél). Ez a háromrétegű izomlemez összetett funkciót lát el, ezért állapota befolyásolja az önbizalmat, a párkapcsolat minőségét, a szociális és szexuális beilleszkedést.

Rizikótényezők, tünetek

A női test a felépítéséből adódóan nagyon sérülékeny. Hormonális gyengítettséggel kell számolnunk a menstruáció, a várandósság, a szülés és a változó korba lépés során. Az életvezetésben is számos rizikótényező van, ami naponta hozzájárul az intim izmok gyengüléséhez, ilyen például a székrekedés, a vizelet tartogatása, a fizikai munka, a nőgyógyászati műtétek, a helytelen testtartás, az ülőmunka, a túlsúly és egyes gyógyszerek. Sokféle sportág vezethet a húgycső és a hüvely gyengüléséhez. Ezek például a futás, a sztepp, a kerékpározás, úszás, a felugrásokkal járó csapatjátékok, a súlyzós gyakorlatok, az atlétika és a lovaglás. A tartó és a támasztó funkció gyengülése kortól függetlenül eredményezhet tüneteket. Fiatalkorban már tapasztalhatók ezek a gátizmok sorvadását jelző tünetek, eleinte csak ritkán, alkalmanként, idővel pedig egyre gyakrabban jelentkeznek.

A húgycső gyengülését jelzi, amikor tüsszentésnél vagy köhögésnél pár csepp vizelet távozik. Később már szökdelésnél, futás és nevetés közben is jelentkezik. A hüvelyizmok gyengülését jelzi, ha különböző testhelyzetekben, például tarkónálláskor vagy négykézláb levegő áramlik a hüvelybe, ami egy hang kíséretében távozik. A végbél záróizom-gyengülését jelzi, ha nehezen tartja a szelet vagy a székletet. A kötőszövetek meglazulását jelzik az aranyeres panaszok. Ezekkel a - szégyennel párosuló - tünetekkel nem kell együtt élni! Mindennapos, néhány perces gyakorlatsorral - amely egy tízórás tanfolyammal elsajátítható - megelőzhetők és megszüntethetők. A foglalkozásokon, miután mindenki elsajátította az ismereteket, személyes, egyéni programot kap, amelynek kialakításában egy kérdőív segíti a trénert, megőrizve mindenkinek az intimitását.

A szerelmi izmok karbantartása

Fontos feladatunk párkapcsolatunk védelmében a szerelmi izmok karbantartása. A hüvelyizmok sokfajta feladatnak kell, hogy megfeleljenek, de erre csak akkor képesek, ha kellően felkészítik őket. A szüléskor a hüvely 10-12-szeresére kitágul, ugyanakkor a szexualitásban akkor képes jól működni, ha kellően szűk. A férfiak által olyannyira csodált távol-keleti nők titkai mindenki számára elsajátíthatók a tanfolyamon, és a megfelelően karbantartott izmokkal nemcsak a partnernek tudnak nagyobb örömet szerezni: a speciális gyakorlatok hatására az orgazmus-készség megnövelhető, és a menstruáció okozta diszkomfort-érzet is megszűnik. A várandóság ideje alatt a szülésre testileg is fel kell készülni, hiszen a medencealapi izmoknak a legnagyobb megterhelést a szülés adja. Gátvédő vajúdástechnika nélkül ekkor keletkezhetnek a legnagyobb, legriasztóbb elváltozások. Minél erősebb és irányíthatóbb az izom, annál jobban képes sérülés nélkül nyúlni. A tíz órás tanfolyamon szerepelnek gáti és alhasi ernyesztő gyakorlatok, továbbá alhasi szerveket védő életvezetési módszerek.

Fontos az egyénre szabott program

Tekintse meg orvoslistánkat a hiper­aktív hólyag témában! A babaszoba.hu felhasználói közt legnagyobb számban fiatal nők vannak, többnyire túl az első vagy második szülésen. A chatbeszélgetés során kiderült: körükben nem ismeretlen jelenség, hogy a terhesség, szülés során erősen igénybe vett medencealapi izmok elgyengülnek, többüknek vizelettartási gondjai vannak, mások pedig orgazmuskészségük csökkenéséről számoltak be. Egy 40 éves nőolvasónk panaszolta például, hogy harmadik gyermeke megszületése óta vannak vizelet-visszatartási gondjai: tüsszentésnél, nevetésnél, köhögésnél észleli egy-egy pici vizelet elcseppenését. - Ezek a tünetek szerencsére jól rehabilitálhatók műtéti beavatkozás nélkül is. A tréner felhívta a figyelmet az egyéni program fontosságára: az erről szóló könyvek inkább csak tájékoztatók, hiszen nem edzhet mindenki ugyanazt, fontosak a személyre szabott pozitúrák. Az általa ajánlott tanfolyam hétvégén, két délelőtt alatt elvégezhető: mindenkinek a saját gondjára szabott edzéstervet tanít, komplett női programot ad, az összefüggő gyakorlatsorok mellett életmód-áthangoló szokásokra is megtanít az alhasi szervek védelmében. Több kismama vélte úgy, hogy ő képtelen ilyen elfoglaltságot beiktatni az életébe, mert messze lakik a fővárostól, kisbabája van. - Erre a kétszer öt órára minden érintettnek tudni kell időt szakítani, ha fontos az egészsége, ha fontos, hogy a valamilyen okból lazult kötőszövetei újra a régi módon funkcionáljanak, hiszen az életünkben fontos dolgok, például önbizalmunk, és a párkapcsolatunk minősége is múlhat ezen izmaink állapotán - válaszolta Gottlieb Ildikó. Hozzá egyébként sokan eljönnek vidékről is, és ő is rendszeresen tart az ország távoli pontjain is tanfolyamot, ha megszervezik a minimum 10-15 fős csoportot. A Tempur Egészségvédő Központ címe: VIII., Népszínház utca 19., félemelet, (8-as kapucsengő). Telefon: 20-9716-669 vagy 281-12-69.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés