IBS: mikor forduljunk orvoshoz?

Gyakori hasfájás, székelési gondok - az irritábilis bél szindróma Magyarországon is rengeteg embert érint. Mikor forduljunk orvoshoz a kellemetlen tünetekkel?

Az elmúlt években hazánkban is népbetegséggé lett az irritábilis bél szindróma, a lakosság mintegy 15-20 százalékánál jelentkezik valamilyen formában. Az érintettek sokszor nem is ismerik fel, hogy szerteágazó tüneteik egy kórképet jelölnek, így sok a diagnosztizálatlan beteg. Dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán forduljunk orvoshoz.

"Nem mindenkinek van IBS-e, akinek fáj a hasa" Becslések szerint egy-másfél milliónál is több embert érinthet Magyarországon azirritábilis bél szindróma(IBS). A rendkívül elterjedt kórkép tünetei könnyen pokollá tehetik a mindennapokat, ennek ellenére sokan bagatellizálják e panaszokat, és nem fordulnak orvoshoz. Csakhogy a struccpolitika vagy az öndiagnózis komoly veszélyeket hordoz magában. Kattintson a részletekért!

Főként nőket érint

AzIBSdiagnózisát nehezíti, hogy nincsenek igazán specifikus, csak erre a betegségre jellemző tünetei - mondja. A betegek gyakori hasfájásra panaszkodnak, ezzel együtt hasmenés, székrekedés, vagy mindkettő felváltva jelentkezik náluk. Visszatérő probléma a jelentős mértékű puffadás, fokozott gázképződés. A tünetek kétszer gyakrabban jelentkeznek - elsősorban 30-50 év közötti - nőknél, mint férfiaknál, kialakulásának veszélyét növeli a családi halmozódás.

Az IBS nagyobb arányban érinti a nőket. Fotó: Getty Images
Az IBS nagyobb arányban érinti a nőket. Fotó: Getty Images

Vizsgálat és diagnózis

Az IBS kivizsgálása mindig a panaszok függvényében történik, ezért nagyon fontos, hogy a beteg az orvosi konzultáció előtt feljegyezze, hogy milyen időközönként, milyen jeleket tapasztal. Mit fogyasztott a tünetek jelentkezése előtt, érte-e különösebb stressz, vagy egyéb változás, - például egy új gyógyszer szedése, vagy valamilyen betegség, nőknél hormonális változások - ami összefüggésbe hozható a panaszaival.

"Ha laborvizsgálatokkal sikerül kizárni a fekély-, vagy epebetegség valószínűségét, és egyéb szervi eltérést nem találunk, akkor valószínűsíthető az IBS diagnózisa. Ha a beteg beszámolója alapján a tüneti összefüggenek a táplálkozással, akkor ezt is vizsgáljuk. Felnőtteknél hasonló panaszokat a tejcukor-érzékenység is okozhat" - magyarázta a gasztroenterológus.

Az IBS kezelése

Az irritábilis bél szindróma tüneteinek megszüntetése jelentős életmódváltást, speciális diéta követését igényli a beteg részéről. Az étkezések során fontos kerülni a puffasztó hatású ételeket, kímélő fogásokat készíteni, például sütés helyett párolással. Ezekről a változtatásokról a kezelőorvos részletesen tájékoztatja a beteget, az étrend átalakításához akár dietetikus segítségét is igénybe vehetjük. Fontos a rendszeres mozgás, ez nemcsak a bélműködésre van jó hatással, de a stressz levezetését is segíti. A gyógyszeres kezelésnél általában mindig a legerősebb tünet határozza meg az alkalmazott terápiát: görcsoldásra, fájdalomcsökkentésre, hashajtóra, hasfogóra, puffadásgátlóra, nyugtatóra vagy más, esetleg komplex szerre lehet szükség.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés