Hashimoto-betegség: „mintha nem lettem volna önmagam”

A most 31 éves Christa Hammond egyike annak a több millió embernek világszerte, akik Hashimoto-betegségben, azaz autoimmun pajzsmirigygyulladásban szenvednek. A betegség olyannyira tönkretette, hogy mire eljutott a diagnózisig, már nem is volt önmaga. A kezelésnek hála azonban sokat javult az állapota, és mára megtanulta, mire kell odafigyelnie.

„Minden szinte pontosan a tervek szerint alakult az életemben, és egy külső személő jogosan gondolhatta, hogy tökéletesen boldog vagyok. De nem voltam az. Szörnyen éreztem magam” – idézte fel a 2015-ös évet, kálváriájának kezdetét Christa. A The Healthy azt írja, a fiatal nőnek remek munkahelye volt, és férjhez ment élete szerelméhez, ám egészségileg egyáltalán nem volt rendben.

Kérdések és válaszok

A mindig vidám, optimista, szorgalmas Christa hirtelen megváltozott – ahogy ő mondja, "mintha nem lettem volna önmagam". Energiaszegénnyé, lassúvá vált, depressziósnak, szorongónak érezte magát, elkezdett hízni (mindössze néhány hónap alatt 20 kilót szedett fel), és szinte folyamatosan kimerült volt. Azok a feladatok, amelyeket korábban könnyűnek talált, nyomasztani kezdték, és csak arra volt képes, hogy valahogy átvészelje a napokat.

Christa aggódott, hogy állapota miatt nem tud úgy teljesíteni a munkahelyén, ahogy szeretne, és hogy emiatt a főnökei rossz szemmel néznek majd rá. Az is nyugtalanította, hogy a férje kiszeret belőle, mondván, már nem ugyanaz a lány, mint akit feleségül vett. „Folyton arra gondoltam, hogy nem kellene ilyen ’nehéznek’ éreznem magam, hogy nem kellene küzdenem azért, hogy meg tudjak csinálni olyan hétköznapi dolgokat, mint a házimunka, és hogy rengeteg energiám kellene, hogy legyen arra, amit szeretek. Elvégre még csak 25 éves voltam, és – legalábbis én úgy hittem – teljesen egészséges.”

Idővel rájött, hogy válaszokra van szüksége. 2016 elején aztán az édesanyja azt javasolta neki, hogy vizsgáltassa ki a pajzsmirigyét – nem csak azért, mert jól ismerte a lányát, és tudta, hogy ez az állapot távolról sem normális. Ő is évek óta pajzsmirigyproblémákkal küzdött, így tisztában volt vele, milyen tünetek jelentkezhetnek ilyenkor.

Hashimoto-betegség, pajzsmirigybetegség, pajzsmirigy-alulműködés
A Hashimoto-betegség főként a nőket érinti. Fotó: Getty Images

Az orvos a szükséges vizsgálatok elvégzése után Hashimoto-betegséggel diagnosztizálta Christát. A kór a szerv alulműködéséhez, ritkábban túlműködéséhez vezethet – a fiatal nőnél alulműködés alakult ki. A Hashimoto egyébként a pajzsmirigy-alulműködés leggyakoribb oka az Egyesült Államokban; a National Institutes of Health (NIH) adatai szerint 100 emberből körülbelül ötöt érint. Általában a 40 és 60 év közötti nőknél fordul elő, de fiatalabb nőket és férfiakat is érinthet. A nőknél nyolcszor nagyobb valószínűséggel alakul ki, de rizikótényező még a legyengült immunrendszer, más autoimmun betegség jelenléte, illetve az, ha van olyan családtagunk, aki szintén érintett a Hashimoto-betegségben.

Jellegzetes tünetek

„Az immunrendszerem megtámadta a pajzsmirigyemet, károsította, így az nem tudott elég hormont termelni. A pajzsmirigy felelős a test energiafelhasználásának szabályozásáért, és szinte minden szervre hatással van, így elegendő pajzsmirigyhormon nélkül sok normális testi funkció lelassul. Ezért híztam meg olyan gyorsan, és ezért voltam annyira kimerült” – magyarázta a háttérben álló folyamatokat Christa.

Dr. Constantine George, belgyógyász szakorvos szerint az érintettnek – amennyiben a Hashimoto-betegség pajzsmirigy-alulműködést okoz – olyan tünetei lehetnek a fáradtság és a súlygyarapodás mellett, mint a száraz bőr, a puffadt arc, a töredezett vagy ritkuló haj, a ködös memória, az ízületi fájdalom vagy az izomgyengeség. Az NIH további gyakori panaszként említi még a székrekedést, az erős menstruációt, a teherbeesési nehézségeket, a depressziót, illetve a lassú szívverést is.

Hogy zajlik a diagnosztizálás?

Az orvosa elmondta Christának, hogy mivel a Hashimoto-betegség kezdetben csak nagyon enyhe tüneteket okoz, sokszor évekig rejtve marad. Ahogy az sem könnyíti meg az időben történő felismerést, hogy az érintettek hajlamosak a panaszaikat fáradtsággal, kimerültséggel, netalántán a stresszel magyarázni, így nem is fordulnak szakemberhez.

A betegségre a magas TSH-szint, a pajzsmirigy alulműködése és túlműködése utalhat. Diagnózisa olyan speciális vérvétellel állítható fel, amelyet csak endokrinológus tud kérni, háziorvos nem. Ennek során az úgynevezett anti-TPO és anti-TG szintjét nézik (a TPO és a TG a pajzsmirigy alkotóelemei, előbbi kettő pedig az ellenük termelődő antitest). Szükség van továbbá ultrahangvizsgálat elvégzésére is. A vizsgálatnál a pajzsmirigyet jellemzően inhomogénnek, echoszegénynek írják le, és lehetnek benne göbök is.

Amit a kezelésről tudni kell

A Hashimoto-betegség okozta pajzsmirigy-alulműködést általában gyógyszeresen kezelik, ami alatt a hormonok pótlását kell érteni. Dr. George azonban kiemelte: időbe kerülhet, míg az orvos beállítja a megfelelő dozírozást, így fontos, hogy – főleg kezdetben – figyeljük, hogyan reagál a szervezetünk a készítmény szedésére.

Christa is szed gyógyszert, de mint rámutatott, ez csak egy része a terápiájának. Odafigyel az étkezésére, rendszeresen sportol és mindig igyekszik eleget pihenni. Mindez segített neki abban, hogy újra jól érezze magát. „A Hashimoto-betegség nem gyógyítható, bár a tünetek jól kontrollálhatók, ezért tudom, hogy életem végéig figyelnem kell magamra. Néha elkeseredem emiatt, de olyankor eszembe jut, mennyivel jobban vagyok a kezelésnek és az életmódbeli változtatásoknak köszönhetően – ez pedig rendkívül motiváló tud lenni."

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: