Gyulladásos bélbetegségek: amit tudni érdemes

A gyulladásos bélbetegségek olyan krónikus betegségek, melyek elsősorban a vékony- és vastagbelet érintik. Két legfőbb típusa a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás. Kialakulásuk oka máig ismeretlen.

A gyulladásos bélbetegségek olyan betegségeket jelölnek, melyek elsősorban a vékony- és vastagbelet érintik, de az emésztőrendszer egészében jelentkezhet a gyulladás. A gyulladásos bélbetegségek kiváltó oka ismeretlen, de olyan autoimmun betegségekről van szó, melyeknél a szervezet immunrendszere az emésztőrendszer bizonyos sejtjeit betolakodó kórokozóként kezeli, és ezért folyamatosan támadásokat indít ellenük.

A gyulladásos bélbetegség okai

A belek gyulladásos betegségei között leggyakrabban két kórt szoktak emlegetni: a fekélyes vastagbélgyulladást (colitis ulcerosa) és a Crohn-betegséget. Emellett egyéb gyulladásos bélbetegségek is léteznek, de ezek előfordulása jóval ritkább.

Mindkét betegség általában fiatal korban kezdődik, leggyakrabban 20-40 éves kor között. A Crohn-betegség és acolitis ulcerosapontos oka mindmáig ismeretlen, az örökletes hajlamnak azonban nagy szerepe lehet a kialakulásukban. A betegséget valamilyen külső vagy belső tényező, például fertőzés, fizikai vagy lelki kimerültség hívhatja elő lappangó állapotából. A legújabb kutatások szerint a bélflóra egyensúlyának felborulása, bizonyos káros mikrobák túlszaporodása is hozzájárulhat a gyulladásos bélbetegségek kialakulásához.

A bélbetegségek komoly fájdalmakkal járhatnak együtt

A bélbetegségek komoly fájdalmakkal járhatnak együtt

A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa közötti legnagyobb különbség, hogy a gyulladás a bélrendszer melyik szakaszán jelentkezik. A colitis ulcerosa kizárólag a vastagbelet betegíti meg, míg a Crohn-betegség a vékony- és a vastagbélre egyaránt kiterjedhet, sőt a tápcsatorna egyéb szakaszain, például a nyelőcsőben, a gyomorban vagy a végbélben is jelentkezhet.

Ezek a fekélyes vastagbélgyulladás tünetei

Ezek között a gyulladásos bélbetegségek között lényeges különbség az is, hogy milyen mértékben érintett a bélfal: a colitis ulcerosa csupán a nyálkahártya betegsége, míg a Crohn-betegségben a bélfal teljes metszetében károsodik. Az utóbbinál a gyulladás átterjedhet a hasi üregben lévő egyéb szervekre, például a méhre vagy a hólyagra is, és súlyos szövődményeket okozhat. A végbél körüli bőrfelületen pedig úgynevezett külső sipoly alakulhat ki. A colitis ulcerosára vagy egyéb, ritkább gyulladásos bélbetegségekre ezek a szövődmények nem jellemzőek.

A gyulladásos bélbetegségek tünetei igen hasonlóak (annak ellenére, hogy a bélrendszer különböző szakaszait érintik): hasi fájdalom, görcsök, hányás és hasmenés, végbéltájékifájdalomés vérzés, fogyás, az elégtelen székletürítés érzete. Mivel a gyulladásos bélbetegségek mellé gyakran felszívódási zavar is társul, az érintetteknél vérszegénység vagy vitaminhiány is kialakulhat. A gyulladásos bélbetegségek mellé gyakran egyéb betegségek is társulnak, például ízületi fájdalmak vagy a bőr fekélyes gyulladásai.

A gyulladásos bőrbetegségek jelenleg nem gyógyíthatóak, de különböző módszerekkel kezelni lehet őket. A fekélyes vastagbélgyulladás kezelésében például a gyulladt bélszakasz sebészi eltávolítása és a bélkivezetés hatékony lehet, de ugyanez a Crohn-betegség esetén hatástalan.

A gyulladásos bélbetegségek terápiáját mindig egyénre kell szabni. A gyógyszeres kezelés során a kezelőorvos javasolhat antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt, immunszupresszánst. A legújabb kutatási eredmények szerint a székletátültetés ígéretesnek tűnik a gyulladásos bélbetegségek kezelésében.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)