Gyógyszerek, amelyektől meghízhatunk

Egyre több gyógyszer mellékhatásainak listáján is szerepel a súlynövekedés. Ennek különböző okai lehetnek.

Egyes gyógyszerektől az étvágyunk nő meg, van, amelyik vízvisszatartást okoz a szervezetben, de akad olyan is, amelytől azért hízunk, mert fáradtságot okoz, és ezáltal csökkenti a napi aktivitás szintjét.

A helyzetet nehezíti, hogy néha pont az olyan betegségekre felírt gyógyszerek mellékhatása a hízás, amelyek eleve súlynövekedéssel járnak. Ilyen például a cukorbetegség is, az inzulnitartalmú szerek szedése ugyanis serkentheti a zsír és a glükóz raktározását.

gyógyszer, gyógyszerszedés, gyógyszeres kezelés, hízás, elhízás, mellékhatás, túlsúly, súlygyarapodás
Mellékhatás: hízás. Forrás: 123rf

Hízást okozhatnak egyes antidepresszánsok is, bár ez függ az egyén adottságaitól és a kapott gyógyszer fajtájától. Lehetnek olyan esetek, amikor egy depressziós embernek még jót is tesz a gyógyszerek miatti súlynövekedés, viszont ha egy már egyébként is túlsúlyos emberrel történik ilyen, akkor érdemes lehet gyógyszerváltásról egyeztetni az orvossal.

Allergia kilókban mérve

A különféle allergiákra szedett készítmények is okozhatnak hízást. Egy kutatás szerint ez a H1 antihisztamin tartalmú szerek esetében fordul elő a leggyakrabban.

Afogamzásgátlótabletták mellékhatásai között is szerepel az esetleges súlynövekedés, de ez általában csak minimális súlyfelesleget jelent. Ugyanakkor olyan változásokat okozhatnak a hormonrendszereben, amelyek étvágynövekedést és folyadékvisszatartást okozhatnak. De szerencsére már annyira sokféle fogamzásgátló módszer és eszköz létezik, hogy a legtöbben könnyedén megtalálhatják a legmegfelelőbb megoldást.

Vércukorszint a háttérben

Az antipszichotikumok között is akadnak, amelyeknek hízás lehet a mellékhatása. Ennek elsősorban az az oka, hogy ezek a gyógyszerek hatással lehetnek a vércukorszintünkre, illetve a vér koleszterinszintjét is megemelhetik.

Mi az elhízás? Elhízásról akkor beszélünk, ha az egyén testsúlya a kívánatosnál 20 százalékkal nagyobb. További részletek itt!

A magas vérnyomásra szedett béta-blokkolók csökkenthetik az inzulinérzékenységet, aminek szintén súlynövekedés lehet a következménye. Nem véletlen, hogy a szakemberek azt javasolják, hogy gyógyszerezés előtt inkább próbáljon mindenki valamilyen alternatív gyógymódot keresni a vérnyomásgondjaira, például váltson életmódot.

Nagyon fontos, hogy a felsorolt gyógyszereket semmiképpen se szedjük anélkül, hogy orvossal konzultálnánk előtte! Hiszen nemcsak testsúlyunkra lehetnek hatással, hanem számos egyéb módon is befolyásolhatják a szervezetünk működését.

Forrás: care2.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)