Mit tegyünk, ha hízunk az antidepresszánstól?

HáziPatika

Nagyon sokan szakítják meg idő előtt antidepresszánsaik szedését, mert szexuális zavart vagy egyéb problémát okoznak a számukra. Pedig mint most körképünkből kiderül, volnának egyéb lehetőségeik is.

Jó hír, hogy a ma használatban lévő antidepresszánsok hatásosak. Rossz, hogy mindegyiknek lehetnek kellemetlen mellékhatásai, amelyek közül a szexuális zavarok, a súlygyarapodás és a vérnyomásproblémák rontják talán leginkább az életminőséget. Ha ilyeneket tapasztalunk, ne adjuk fel: orvosaink ma már szerencsére többfajta hatóanyagtartalmú gyógyszer közül választhatják ki a nekünk megfelelőt, a kellemetlenségeket pedig a gyógyszercsere mellett egyéb módokon is csökkenthetjük. Alább az antidepresszánsok leggyakoribb hatóanyagtípusai szerint csoportosítottuk a legfontosabb tudnivalókat.

SSRI

A szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók, vagyis az SSRI-k a leggyakrabban felírt antidepresszánsok közé tartoznak. Zavarba ejtő jellemezőjük, hogy működésüket még ma sem értik pontosan a kutatók. Az uralkodó teória mindenesetre az, hogy gátolnak egy fehérjét, amely egy hírvivő molekula, a szerotonin visszavételét látja el: ennek következtében a szerotonin szintje megemelkedik az idegsejtek közötti térben, ez pedig kedvezően befolyásolja a depressziót és a generalizált szorongást, de táplálkozási zavarok és korai magömlés esetén is pozitív eredményeket hozhat. Azért nevezik szelektívnek, mert csak a szerotoninszentre hat, egyéb hírvivő molekulákra nem.

Mivel az SSRI-k a kémiai ingerületátvitelbe avatkoznak be, voltaképp természetes, hogy nem kizárólag a depressziót befolyásolják. Ezzel együtt az úgynevezett elsőgenerációs antidepresszívumokhoz (TCA-khoz és MAO-bénítókhoz: lásd lejjebb) képest az SSRI-knek kevesebb mellékhatásuk van, és ezek közül több (így a hasmenés, a hányinger, a szédülés, a fejfájás, a rémálmok vagy a nyugtalan alvás) az esetek nagyobbik részében néhány hét alatt elmúlik - ellenkező esetben gyógyszercserére van szükség.

Mindazonáltal SSRI-t már hosszabb ideje szedők közül is sokan, a használók közel 60 százaléka panaszkodik szexuális zavarokra: legfőként csökkent nemi vágyra és orgazmusképtelenségre (nők és férfiak egyaránt), ritkábban merevedési zavarra. A szakemberek jelenleg még nem pontosan értik, hogy miért okoznak ilyesmit az antidepresszívumok. Ennek megfelelően az SSRI-k miatt jelentkező szexuális zavarok kezelésére sincs általános protokoll.

Ha azonban orvosunk kizárta az egyéb potenciális okokat (például az érrendszeri problémákat és a diabéteszt), és bizonyítottnak látszik, hogy zavarainkat a gyógyszerünk okozza, és a dózis csökkentése sem hoz eredményt (vagy állapotunk miatt eleve nem ajánlott), akkor merevedési zavarok esetén orvosunk esetleg felírhat PDE5-gátlót (például szildenafilt, amely a Viagra hatóanyaga), libidócsökkenés miatt pedig kiegészítő gyógyszert: általában bupropion- vagy nefazodon-hatóanyagtartalmút (lásd lejjebb mindkettőt). Súlyosabb szexuális zavarok esetén pedig úgyszintén szóba jöhet az SSRI lecserélése egyéb hatóanyagtartalmú gyógyszerre.

Másfelől több beteg beszámolt róla, hogy pozitív eredményt ér el ezen a téren, ha a szexuális együttlét napján nem veszi be SSRI-típusú gyógyszerét - de mielőtt ezzel kísérleteznénk, feltétlenül egyeztessünk kezelőorvosunkkal! Elegendő mennyiségű alvás, rendszeres edzés és kevés stressz pedig növelheti szervezetünk dopaminszintjét, ami kedvezően hathat a libidónkra, bármilyen gyógyszert szedjünk is.

Vannak, akik SSRI-k szedése közben testsúly-gyarapodást is tapasztalhatnak, egyelőre azonban nem bizonyított, hogy az SSRI önmagában befolyásolná a testsúlyt. Inkább arról lehet szó, hogy a tünetek enyhülésével, a stressz csökkenésével megváltozik a beteg emésztése, de akár életmódja, mindennapi aktivitása is - így viszont életmódváltással korrigálhatjuk a testsúlyunkat.

Depresszió

A major depresszió, vagy közismert nevén depresszió természetesen nem azonos az egyszerű hangulati nyomottsággal. Jellegzetes tünetei vannak, amelyekről ebben a cikkünkben olvashatnak!

SNRI

Az SSRI közeli rokona, de a szerotonin mellett ez a hatóanyag egy másik hírvivő molekula, a noradrenalin visszavételét is nehezíti, és ezzel a kettős hatással segít legfőképp a depresszión, a szorongáson, a poszttraumás stressz szindrómán és a pánikbetegségen.

Az SNRI-k mellékhatásai és ezek kiegyensúlyozási lehetőségei nagyjából azonosak az SSRI-kével, kiegészítve az étvágy- és súlyvesztéssel, és annyival, hogy megemelhetik a vérnyomást, így ezt érdemes sűrűbben ellenőrizni.

TCA és Te-CA

Két igen hasonló hatóanyag, amelyeket az különböztet meg egymástól, hogy az egyik kémiai szerkezete három, míg a másiké négy gyűrűből áll: előbbit ennek megfelelően triciklikusnak (TCA), míg a másikat tetraciklikusnak (Te-CA) nevezik.

A két hatóanyag gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint az SNRI, vagyis a szerotonin és a noradrenalin visszavételét gátolja, és így segít a depresszión. Gyakori, ám idővel elmúló (vagy orvosunkat gyógyszercserére késztető) mellékhatásai közé tartozik a homályos látás, a szájszárazság, a szorulás és a vizeletrekedés, a megnövekedett étvágy miatti súlygyarapodás, az izzadás és a szexuális zavarok. Nagyon kell figyelni az adagolásukra, mert túladagolás esetén veszélyes szívritmuszavarokat okozhatnak!

Az SSRI-khez hasonlóan e szerek mellékhatásai is potenciálisan mérsékelhetőek az adagolás (szigorúan orvosi ellenőrzéssel zajló) csökkentésével.

Libidócsökkenés gyakorta kíséri az antidepresszánsok szedését
Libidócsökkenés gyakorta kíséri az antidepresszánsok szedését

Az SNRI-k és az SSRI-k, részben épp a kevesebb mellékhatás miatt mára nagymértékben kiszorították a TCA-kat és Te-CA-kat. Mindazonáltal ma is vannak, akik jobban reagálnak ezekre, így ha egyéb terápiák hatástalanoknak bizonyultak, orvosainak megpróbálkozhatnak vele, mert a mellékhatások bizonyos betegeknél enyhék vagy tolerálhatóak is lehetnek.

MAOI

A monoaminoxidáz-gátlók a névadó enzim működését gátolják, amely hírvivő molekulák (köztük az antidepresszánsoknál, mint láthattuk, kulcsfontosságú szerotonin és noradrenalin) lebontását végzi - ha pedig akadályozzák ebben, akkor több ilyen molekula marad az idegsejtek közti térben, ami segít mérsékelni a depressziót. A MAO-gátlók különösen hatásosak atipikus depresszió esetén, amelyben a beteg kedélye pozitív események hatására javulni képes.

A MAO-gátlók mellékhatásként szájszárazságot, hányingert, székrekedést vagy hasmenést, fejfájást és álmatlanságot gyakorta, szexuális zavarokat (csökkent libidót, nehezebben elért orgazmust - azzal együtt is, hogy ezek a szerek a dopaminszintet is növelik), súlygyarapodást és izomgörcsöket pedig ritkábban hoznak magukkal.

A MAO-gátlók ugyanakkor a tiramin lebontását is akadályozzák, ez pedig egyfelől emelheti a vérnyomást, amit a tiraminban gazdag élelmiszerek (egyebek mellett a vörösbor, a vadhús, bizonyos sajtok és egyéb erjesztett ételek, a csokoládé, az avokádó, a banán) tovább fokozhatnak - szedésük így szigorú diétát vonhat maga után (kivételt a reverzibilis monoaminoxidáz-A gátlók, vagyis a RIMA-k jelentenek, amelyek nem hatnak a tiramin lebontására).

További problémát jelent, hogy kölcsönhatásba léphetnek több nem vényköteles és vényköteles gyógyszerrel is (például megfázás elleniekkel), ami úgyszintén veszélyes vérnyomás-emelkedéshez vezethet, így aki MAO-gátlót szed, mindenképpen egyeztessen orvosával a leghétköznapibb gyógyszerek szedhetőségéről is - a szexuális zavarokra leggyakrabban alkalmazottakról már nem is beszélve.

Mindezeket figyelembe véve MAO-gátlót általában már csak akkor írnak fel az orvosok, ha egyéb antidepresszánsok hatástalannak bizonyultak.

NDRI

A noradrenalin-dopamin visszavétel gátlókat figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban, narkolepsziában és a Parkinson-kór tüneteinek enyhítésében is alkalmazni szokták, a depresszió kezelésében pedig leginkább egyik fajtája, a bupropion szokott felbukkanni, amelyet nemcsak önmagában, hanem egyéb antidepresszánsok (elsősorban SSRI-k és SNRI-k) kiegészítő gyógyszereként is szedhetik.

A bupropion legvonzóbb tulajdonsága ugyanis, hogy szedése nem jár együtt sem súlygyarapodással, sem szexuális zavarokkal - sőt alapvetően még növelheti is a libidót!


A bupropionnak az általában az első néhány hét után elmúló enyhébb tünetek (fejfájás, nyugtalanság, szájszárazság) mellett ugyanakkor bár ritka, ám súlyos mellékhatásai is lehetnek, amelyek közül a magas vérnyomás mellett az epilepsziás rohamok jelentkezése a legkomolyabb. Szedését rohamokra hajlamosító kondíciók (például anorexia és bulímia) esetén sem ajánlják.

Érdemes tudni továbbá, hogy szorongásos betegségek, vagy ilyen tünetekkel kísért depresszió esetén az SSRI-k általában hatásosabbnak bizonyulnak.

SARI

Akárcsak az NDRI-kről, az SARI-kről is (vagyis szerotonin antagonistákról és visszavétel-gátlókról, amelyek kettős blokkolással növelik a szerotonin, a noradrenalin, illetve olykor a dopamin szintjét) leginkább azért fontos tudni, mert egyik hatóanyag-altípusát, a nefazodont nemcsak önmagában szokták alkalmazni (depresszió ellen), hanem SSRI-kkel és SNRI-kkel együtt is, hogy ezek mellékhatásai közül enyhítsék a szexuális zavarokat. A nefazodon mindazonáltal szájszárazságot, álmosságot és émelygést okozhat.

Bármilyen antidepresszánst szedjünk is, nagyon fontos, hogy ha valamilyen okból az elhagyása mellett döntünk, csak nagyon lassan, fokozatosan tegyük, mivel a hirtelen elhagyás komoly megterhelést jelent a szervezetnek - és persze lehetőleg egyeztessünk előtte orvosunkkal a folyamatról!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-7, +2 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon több napsütés várható, keleten több lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag