Gomba, amely makacs pattanást okoz

A bőr számos olyan baktérium, gomba és vírus otthona, amelyek hozzájárulnak az egészséges bőrműködéshez. Néha mégis előfordul, hogy egy-egy mikroorganizmus kórokozóvá válik, és makacs bőrgyógyászati problémákat vált ki.

Sok más mikrobával együtt a malassezia gomba is része a természetes mikrobiomnak, így legtöbbünk bőrén ott él, anélkül, hogy bármi gondot okozna. Vannak azonban, akiknél bizonyos körülmények között ezek a gombák hajlamosak elszaporodni, ami káros következményekkel jár. Kutatások szerint a malassezia mintegy 14 fajtája olyan különböző bőrproblémák kialakulásában játszhat szerepet, mint:

Elszaporodva a malassezia gomba makacs bőrproblémákat okozhat
Elszaporodva a malassezia gomba makacs bőrproblémákat okozhat

Kiket veszélyeztet a malassezia?

A malassezia lipofil, vagyis olyan gomba, amely a bőr külső rétegében is megtalálható lipidekkel és zsírsavakkal táplálkozik. Zsírban minél gazdagabb környezetbe kerül, annál hatékonyabban képes szaporodni. Ebből következik, hogy a malassezia gomba a zsírosabb bőrűeken vagy a bőr zsírosodásra hajlamosabb területein (a homlokon, az orcákon, az állon, a fejbőrön, a háton és a mellkason) könnyebben patogénné válhat. Azoknál, akiknél valamilyen okból kifolyólag az immunrendszer meggyengül (például cukorbetegség, HIV-fertőzés vagy táplálkozási rendellenességek esetén), szintén gyakrabban válik a gomba kórossá.

A tartós antibiotikum-kezelések ugyancsak nem kedveznek az egészséges bőrmikrobiomnak, és könnyen a malassezia elszaporodásához vezethetnek. Ez akkor jelenthet problémát, ha például fel nem ismert malassezia follicutilisszal van dolgunk, és egy sima, bakteriális fertőzés okozta pattanások elleni kúra részeként antibiotikumot alkalmazunk. Jobb esetben a pattanások ilyenkor nem reagálnak a kezelésre, rosszabb esetben azonban a probléma súlyosbodhat is. Bizonyos külső körülmények is elősegíthetik a gomba túlzott elszaporodását, mint például a párás, meleg levegő, vagy a rosszul megválasztott kozmetikumok.

Milyen hatóanyagok lehetnek hatásosak?

A malassezia gomba okozta bőrproblémák kezelésében főszerepet játszanak a gombaellenes hatóanyagok, mint például a ketokonazol, a cink-pirition vagy a klimbazol, melyek segítenek megakadályozni a gomba további terjedését, illetve előmozdítani a már meglévő állomány csökkentését. Ezeket a hatóanyagokat többségében korpásodás elleni samponokban találjuk, amiket alkalmilag, például egy-egy arcon kijövő szeborreas fellángolás esetén, akár az arcunkon is alkalmazhatunk pár percig a bőrön hagyva, majd alaposan leöblítve.

Mivel a malassezia kedvelt táplálékát a zsírsavak jelentik, érdemes olyan külsőleg alkalmazható kozmetikumokat használnunk, amelyek nem vagy csak kisebb mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat. Ezzel meglehetősen szűkül a használható termékek köre, a legtöbb növényi olajat tartalmazó formula például éppen a zsírsavtartalom miatt nem ajánlott.

Szintén kerülendők a bőrpuhító anyagként gyakran használt észterek, vagyis az olyan összetevők, melyek egy alkohol és egy zsírsav összekapcsolódásából állnak össze. Az összetevőlistákon ilyen például a glicerin-sztearát vagy az izopropil-palmitát. Az olyan emulgeálószerek, mint a poliszorbátok, szintén zsírsavakat tartalmaznak, ezért nem ajánlottak, ahogyan a fermentált összetevőket is érdemes kerülni.

Biztonsággal használhatóak viszont az olyan emolliens anyagok, amelyek szerkezetükben nem tartalmaznak zsírsavakat. Ilyen például a szkvalán, az MCT-olaj (az összetevő listán caprylic/capric triglyceride néven találjuk), az ásványi olaj vagy a szilikonfélék.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső