Ezért ne nyeljük le a fogpiszkálót

A BMJ Case Reports cikke szerint súlyos vérmérgezés (szepszis) és májtályog alakult ki annál a szerencsétlenül járt nőnél, aki véletlenül lenyelt egy fogpiszkálót. Az apró fadarab perforálta a nő nyelőcsövét, majd betokosodott az egyik májlebenybe.

Az idegentestek lenyelése viszonylag gyakori jelenség, főleg gyerekeknél, az ennek következtében kialakuló májtályog azonban ritka, az első ismert esetet 1898-ban rögzítették. Májtályogot általában véletlenül lenyelt tűk, körömdarabok, halszálkák és csirkecsontok okoznak, fogvájók viszonylag ritkán.

A legtöbb idegentest nem okoz károsodást, csak abban az esetben, ha elzáródást vagy valamilyen kémiai anomáliát okoz. A diagnózis felállítása legtöbbször nehézkes, a tárgyak ugyanis nem látszanak a hagyományos röntgenfelvételeken, a tünetek pedig sokszínűek és nem specifikusak.

A mostani esetben a páciens általános hasi fájdalomra és lázra panaszkodott, amit állandó émelygés, hányás és alacsony vérnyomás kísért. A hasi ultrahang fényt derített a májtályogra és a betokosodott fogvájó jelenlétére. A nőnél hamarosan légzési nehézség és vérmérgezés lépett fel, ami miatt az intenzívre kellett szállítani. Hosszú antibiotikumos kezelés után a páciens felépült, a fogpiszkálót pedig laparoszkópiás műtéttel távolították el.

Egy másik hasonló esetben egy műtéti kendőt felejtettek véletlenül egy méhsüllyedés operáció után véletlenül a betegben, amire csak akkor derült fény, amikor a páciens megváltozott bélműködésről kezdett panaszkodni. A kendő tisztán látszott végbél felé haladó útján a CT képeken. A kendő eltávolítása után a beteg tünetei megszűntek.

Az ilyen esetek meglehetősen gyakoriak, minden 1500. hasi műtétre jut egy. Még külön orvosi neve is van, gossypiboma , ami a pamut latin nevéből származik. A jéghegy csúcsa azonban az a nő volt, aki egy olyan golyóstollat nyelt le, ami még a 25 évvel későbbi műtéti eltávolítás után is működött.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.