Ez lehet a gyomorégésből, ha nem kezeljük

Maró érzés a gyomorszájnál, állandó köhögés, fájdalmas nyelés? Ezek a reflux-betegség egyik súlyos szövődményére, a nyelőcsőfekélyre utaló tünetek.

Időnként nemcsak a reflux-betegség okozta kellemetlen tünetekkel kell megküzdenünk, hanem súlyos, az életminőséget jelentősen befolyásoló szövődményekkel is. Ilyenkor már nem elég az, ha egyszer-egyszer bekapunk egy tablettát, vagy tartózkodunk a zsíros ételektől.

A nyelőcsőfekély akkor alakulhat ki, ha a hosszú ideje tartó reflux-betegséget nem kezelik megfelelően. A nyelőcsőbe visszacsorgó, maró hatású gyomornedvek komoly sérüléseket, sebeket okozhatnak a nyelőcső falán: ezekre először gyulladással, majd fekélyesedéssel reagál a szervezet. A sebek olyan mélyekké válhatnak, hogy a nyelőcsőben lévő apró erek is sérülnek, így folyamatos vérzés, véres köpet vagy véres hányás is jelentkezhet.

Honnan tudjuk, hogy baj van?

A reflux-betegségekkel küzdők közel egyötödénél jelentkezik a betegség valamilyen szövődménye. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha hányást, vérzést, állandó köhögést, fulladást, nyelési nehézségeket (vagy fájdalmas nyelést), megmagyarázhatatlan testsúlycsökkenést tapasztalunk.

A nyelőcsőfekélynek, illetve a nyelőcsőgyulladásnak nemcsak a reflux-betegség lehet az oka: gyakran alakul ki bakteriális vagy gombás fertőzés következményeként, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is. A nyelőcsőfekély tipikus tünetei a gyakori, időnként már gyógyszerrel sem csillapítható gyomorégés, a nyelési fájdalmak, illetve a nyelés utáni azonnali öklendezés. A nyelőcsőfekélytől szenvedők időnként enni sem képesek, ezért aztán hirtelen komoly testsúlycsökkenés következhet be náluk. A hányás, illetve a folyamatos hányinger is gyakori tünet, akárcsak a nyaki vagy mellkas-tájéki égető fájdalom. A gyulladás következménye láz is lehet.

A nyelőcsőfekély gyógyítása

A nyelőcsőfekély kezelésénél elsősorban a reflux-betegség tüneteit kell enyhíteni (illetve a háttérben meghúzódó ok, például a gombás vagy bakteriális fertőzést kell gyógyítani), valamint igyekezni kell teljesen megakadályozni, hogy a gyomornedvek visszakerüljenek a nyelőcsőbe. A gyomorsav ugyanis újra és újra felmarja a nyelőcső felszínét, nemcsak a korábban keletkezett sebek gyógyulását nehezítve, de újabb fekélyeket is okozva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció