Ennyi kávé véd meg az epekőtől

Jó hír a kávé szerelmeseinek és azoknak, akik azt hitték, csak hátrányokkal járhat a napi több csészényi forró fekete elfogyasztása.

Egy friss tanulmány szerzői azt állítják, hogy napi 6 csésze kávé - vagy ennek megfelelő mennyiségű koffeindús ital - elkortyolása mintegy 23 százalékkal csökkentheti az epekő kialakulásának kockázatát.

kávé, kávéfogyasztás, kávéfogyasztási szokások, kávézás, epe, epekő
Nem mindenkinek ajánlott a nagy mennyiségű kávé. Fotó: iStock

Már napi 1 kávé is sokat számít

Az átfogó tanulmányt a koppenhágai egyetem kórházának tudósai jegyzik, akik több mint 104 ezer felnőttet követtek nyomon 13 éven keresztül. Arra jöttek rá, hogy már napi 1 kávé is csökkentheti az epekő kialakulásának veszélyét - átlagosan 3 százalékkal. A kutatók szerint erre az lehet a magyarázat, hogy a koffein egy metilxantin-származék, amely segíti a savtermelést. Ez pedig megakadályozza, hogy a koleszterin epeköveket képezzen az epehólyagban.

A tudóscsoport szerint a kávé egy UGT1A1 nevű enzim termelődését is serkenti, amely a bilirubin konjugációjáért is felelős. Ez azért fontos, mert a nem konjugált bilirubinszint az epekőképződés egyik kockázati tényezője lehet.

Migréneseknek maximum 2

A migrén meglepő okairól itt olvashat!

Más tudósok szerint azonban jobb óvatosan újratöltögetni a kávéscsészéinket. A Harvard kutatói például 98 epizodikus migrénben szenvedő alany vizsgálata után arra mutattak rá, hogy napi 2 kávé még nincs különösebb hatással az erős fejfájásrohamok kockázatára. De akik napi 3 feketét szürcsöltek el, azoknál már átlagosan 40 százalékkal, 5 csésze kávé után pedig átlagosan 161 százalékkal megugrott egy-egy fejfájásroham érkezésének a valószínűsége.

Az európai irányelvek szerint legfeljebb 400 milligramm az ajánlott napi koffeinbevitel. Egy csésze kávé körülbelül 70-140 milligramm koffeint tartalmaz.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)