Csak mítosz, vagy tényleg rosszabbul alszunk teliholdkor?

A telihold valóban megzavarja az alvásunkat? És ha igen, miért? A tudományosan megalapozott választ egy holdtöltekor sörözni ment tudóscsoportnak köszönhetjük.

Már kutatás is bebizonyította a népi megfigyelés valóságtartalmát, vagyis azt, hogy telihold idején romlik az alvásunk minősége. A konkrét okot pedig egy csapat olyan tudós derítette ki a Telex cikke szerint, akik holdtöltekor mentek el együtt iszogatni.

telihold, Hold, holdciklus,
November 8-án lesz a legközelebb telihold. Érdemes felkészülni rá. Fotó: Getty Images

Italozás közben vetődött fel a kérdés

A Bázeli Egyetem kutatói, dr. Christian Cajochen biológus és kollégái éppen holdtölte idején italozgattak, amikor felmerült bennük, hogy a telihold vajon valóban összezavarja-e az alvásunkat, mint ahogy a nép hiedelem tartja. Rájöttek, hogy ha újraelemzik egy évekkel korábbi kísérletük eredményeit, akkor talán választ adhatnának erre a kérdésre.

Az említett kísérletben 33 önkéntes alvásmintáját vizsgálták meg. Kontrollált, laboratóriumi körülmények között figyelték meg az alanyok agyi aktivitását EEG-vel. Feljegyezték továbbá, hogy a résztvevők milyen mélyen és mennyi ideig aludtak. Bár akkor eredetileg az életkor alvásra gyakorolt hatását vizsgálták, minden adatuk megvolt ahhoz, hogy kiderítsék, a holdciklus is befolyásolja-e az alvást. Ez tehát az első olyan megbízható kutatás, amely az alvás közben agykérgi aktivitás és a Hold kapcsolatát.

Teliholdról akkor beszélünk, amikor a Nap teljesen megvilágítja a Holdat, így mi, a Földről a teljes, kerek sziluettet látjuk, kitakarás nélkül. Ilyenkor az éjszakák is sokkal világosabbak. Egy holdciklus 28 napig tart, így 28 naponta látunk teliholdat. Ez azt jelenti, hogy minden hónapban legalább egyszer van telihold. Legközelebb november 8-án lesz.

Kevesebbet és kevésbé mélyen alszunk

A történet érdekessége, hogy eleinte a tudósok is azt hitték, hogy teliholdkor a Hold által visszavert, nagy mennyiségű fény, vagyis a világosabb éjszaka miatt alszunk nyugtalanabbul. Csakhogy a holdciklus hatását laboratóriumi környezetben is megfigyelték.

Az adatok szerint a kísérletben részt vevők a telihold körüli napokban csaknem fél órával kevesebbet aludtak, mint máskor: átlagosan 5 perccel tovább tartott, hogy elaludjanak aludtak el, és 20 perccel korábban ébredtek fel. Ráadásul még az alvás minősége is jelentősen romlott ebben az időszakban: 30 százalékkal rövidebb volt a mélyalvási fázisban töltött idő. A tudósok tehát be tudták bizonyítani, hogy teliholdkor nehezebben merülünk álomba, valamint rövidebb ideig és kevésbé mélyen alszunk el.

„Cajochen szerint a cirkalunáris ritmus hatása arra az időszakra vezethető vissza, amikor a Hold még szinkronizálhatta az emberi viselkedést. A tengeri élőlényeknél ez a jelenség ma is ismert, egyes fajoknál a holdfény szabályozza a szaporodási ciklust” – olvasható a Telex cikkében. A kutatók szerint azonban érdemes lenne tovább vizsgálni, hogyan hat a Hold a mai, modern emberekre.

Hogyan aludjunk jól telihold idején is?

A Mayo Clinic szerint a jó alváshoz gondoskodjunk arról, hogy a hálószobánkban hűvös – 18-20 Celsius-fok körüli hőmérséklet – legyen. Törekedjünk arra, hogy mindennap nagyjából azonos időpontban ébredjünk fel és feküdjünk le. Kerüljük a délutáni szunyókálásokat, elalvás előtt pedig ne bámuljunk képernyőt. Fontos továbbá, hogy ne éhesen feküdjünk le aludni, de ne is legyen tele a gyomrunk – alvás előtt 2-3 órával fejezzük be a nap utolsó étkezését.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzónából döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban eleinte főként havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra